Neso bravo,
odličicno obavljena trgovina!
Nedostaje jos samo (iz BG tajnovito nestalih, (nakon iznenadne smrti Masinca,Toze, Vlade) ED RACER, kopija originala, svojerucno izradjenog u CVM; Cox-ovi, posebno Cox 010 /termicki malo ostecenog kartera, i jos po neki motor, model i , radio stanica...
Aero 50 je izradjen na savet po /po reputaciji "vecih motora"/ engleskom konkursu /vlasnika ETE, koji nas je snabdevao TR motorima//.Vasa, /bili smi i kumovi!/ i ja (koji sam iskljucivo skupljao "mikro" motore , ulozimo malo truda... i rodi se aero 50!
Madjarski motor i Sokol 50 poklonio mi je licno Benedek a Ceske prototipove MVVS-a /Josef Sladky/ (posebno motora za pajlon trke, sa kojima su ceski modelari braca Malina bili svetski prvaci, a ameri ga kupovali za 1000 $)!, donosio Kalab, vrsni modelar-maketar (kolaudator za TE Kolubara, na projektu koji sam i ja radio) od konstruktora.
Kazem ti bila bi ovo citava knjiga detalja, ali o to potom!
Sve motore je pokojni Toza registrovao po vlasnicima a za klupske ispisao reverse u zvanicnom registu.
Slican tajanstveni motor sam zajedno sa modelom dobio od Krune Spoljarica, a on od Tomice Pruknera; ja nisam siguran da je Nenekov ili Mancov. I on je zavrsio kod Masinca.
Medjutim postoji jedna jednostavna konstatacija da ta hrpa motora mora da ima svoje poreklo!
Cudno, a i sigurno bi bilo da neki modelar takvu kolekciju sacuva toliko godina, da nam nije poznat /a i mi njemu!/ i donese da je prodaje na Novosadskom buvljaku i kako je to i zasto stiglo na buvljak u N.S.
Nista ti nije bilo sumnjivo?
Nebi nabrojavao i detaljno opisivao u cemu je problem i sta se u stvari radi; to vec obavlja policija., a mi jos tragamo za nekom zenom i njenim sinom ,(ja ispitujem moje "kumove" cigane po beogradskim buvljacima znaju li nesto o ovome,ali slaba vajda i ako me obozavaju i nebi me za mrtvu glavu slagali!) koji su se navodno starali o Masincu. Kada obilazis buvljak, ako su nase varijante realne mozda se pojavi i ogroman TV koji sam ja dao Masincu jer on jadan ga nije imao!
Da ti detaljno sto sta objasnjavam trajalo bi mnogo pisanja; ali recimo fabricko pakovanje motora od 2.5ccm "sokola" ( 1ccm, 1,5 i 2,5 ccm, /i dosta ostalh praznih; motori su bili kod Masinka na sredjivanju, radi organizovanja modelarske izlozbe, nekada tradicionalne u Domu Vazduplovaca u Zemunu) izgradjenih u SSSR samo i iskljucivo za englesko podrucje;kako i zasto,tajnovito, nikome nije poznato) je kod mene. Kutije za specijal aero 250 /dodato "R"" sa strane/ sam ja izradio i bilo ih je proizvedeno vrlo malo;samo za reprezentaciju u penjacima,Imao ih je Pavlov, Varda, Miki Bjelajac /koji je bio zaduzen za podrobna testiranja svakog specijala ponaosob/ pokojni Scepa i drugi, da ne nabrajam:
Ovoj, i ovakvoj prici nema kraja...
Srdacno te pozdravljam, Srecko
P.S.
Ja sam takodje cesto po buvljacima Beograda., Zemuna i Novog .Sada., posebno N.S. jer su mi stariji sin i unuci tamo!
Kadkada nije bilo mesta u kolima za sedenje u autu od modelarstine! Medjutim, mi imamo cudnu naviku; fotografisemo svakog "prodavca"; za svaki slucaj...valjda mi je ta navika ostala od krim. obuke...
jos jednom, pozdrav