Obzirom da je F3RES kategorija uzela maha delom i kod nas, odlučio sam se za model VAIANA sport čiji je tvorac Karol Chyba. Trenutno na tržištu poostoji dosta modela iz ove kategorije (po ceni +/-50Eura), neki od njih pripadaju prvoj generaciji, neki drugoj generaciji. Pored VAIANA sport, dopao mi se i Magic2 od Tezel-a. Magic2 postoji u tri izvedbe, lagana, allround (za sve uslove) i strong (jaka konstrukcija).
VAIANA sport je još uvek u razvoju, tako da je preživela nekoliko revizija. Model koji trenutno radim je po poslednjim izmenama i unapređen je u nekim segmentima gde su našli da je trebalo. Ne koristi standardne AG profile kao Magic2, već profil japanskog modelara Mitsuru Ishi, koji je poznat u F3K/DLG svetu. VAIANA sport po izgledu i načinu konstrukcije me je jako privukla. Povučen iskustvom iz F3K/DLG kategorije, smatram da je srednjekrilac dobar izbor za ovu jedrilicu, zbog opstrujavanja ka horizontalcu i vertikalcu. To su sitno primetne razlike, al eto u DLG high performance kategoriji se osete. Otuda mahom horizontalni stabilizatori na suprotnoj strani od polozaja krila.
Video snimke koje je Karol napravio, sam koristio kao uputstvo za sastavljanje modela:
i