ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM

Viklovanje outrunner motora bez četkica

<< < (3/8) > >>

SloMi:
Ja imam još jedan spaljen motorčić. To je TR 2217/16, i sa njim sam bio jako zadovoljan. Ali tada sam nabavio novi i na stari zaboravio. Ali pasle nekog vremena rastavio sam ga i pokušao da razdvojim statorsko gvožđe od aluminijumskog tela i upravo sam koristeći metodu 2 šrafcigera iskrivio Al telo, pa pošto nije više bilo za upotrebu, odsekao sam ga i bacio a zadržao gvožđe. Sada sam ga ponovo pregledao lupom i vidim da nema prstenastog osigurača verovatno zato što je gvožđe jako široko, pa lepak može da prenosi silu gvožđa bez proklizavanja. Pokušaću da izbacim ostatak Al tela tako što ću grejati samo gvožđe sa namotajima direktno na plamenu butana.

SloMi:
Kao što sam rekao to sam i uradio i za 10 minuta razvadio Al telo i gvožđe statora.

Prvo sam našao čelični uložak prečnika 8mm (Če tipla za šraf M6mm), koji knap ulazi do sica u otvoru Al tela (vidi sliku), a zatim utisnuo tiplu u Al otvor do sica. Držeći stator klještima za šraf M6 grejao sam na otvorenom plamenu butana gvožđe sa namotajima oko 3 -4 minuta dok lak na namotajime nije počeo da dimi i gori, pa sam ga postavio odgore na stegu i dalje držeći stator klještima, sa dva udarca čekića rastavio na delove ...Koliko je pritom gvožđe i izolacija na njemu oštećena, ne znam, trebalo je verovatno manje da ga grejem (do 150C-200C bi bilo dovoljno), ali za mene nije šteta jer tog Al dela statora više nemam....ipak ukloniću sada namotaje i snimiti žicu i eventualna oštećenja izolacije gvožđa...

SloMi:
Taj motor TR 2217/16 pregoreo sam 2012. godine, dakle pre 10 godina. Prečnik gvožđa je samo 22mm, pa je i žljeb za slaganje namotaja mali.
Namotaji su rađeni sa u-više-stručenim lak žicama prečnika ispod 0.1 mm, i posle uvida u stanje stvari odlučio sam da dalje ne radim na njemu.
Nema svrhe...ali ako postoje neka pitanja ili nejasnoće trudiću se da odgovorim i pomognem da se reši problem.

Nadam se da ću na ovom mestu uskoro čitati i o drugim uspešno viklovanim motorima ...

dejan_ts:
slomi dok si pisao ovaj topik meni se desilo da sam pregoreo motor posle dve godine letenja sa jedrilicom ,

motor koji imam je iste oznake kao tvoj prvi 3530/14 1100kv turnigy

esc jeep od 40 a

pitanje ,ja jesam odvoji ogvozdje od AL ali osiguraca nigde nisam video osim lepka ,

pri demontazi gvozdja ostetio sam ono zeleno na namotajima kao neka zastita ,

kaok ja to da saniram ,sta je to zeleno ,gde se moze na

pri razvaljivanju namotaja vodio sam racuna oko namotajima ,kod mene su 12 namotaja po 3 zice ili licne od 0.3

smem li da uzmem neku odredjenu duzinu licni ,pritom na tu duzinu malo da ih upredem da budu malo sjedinjene jer koliko vidim letece to svaka za sebe

e tako

poz

Dejan Ts

SloMi:
Dejane,
Neki motori imaju osigurač na statoru na spoju Al i gvožđa a neki imaju samo epoxy lepak.

To zeleno na statoru gvožđa je električna izolacija gvožđa.  Izrađena je od epoxi smole. Oštećenja obavezno popraviti dvokomponentnim epoxi lepkom (bezbojnim) pa posle potpunog očvršćavanja od bar 24h može se vršiti namotavanje. Moj savet ti je da ne vršiš upredanje tri lak žice jer će paralelne žice ravnomernije popunjavati prostor bez stvaranja čvorova. Ja sam radio sa jednom lak žicom prečnika 0.5mm i za svaku fazu upotrebio sam po 1.5m žice (na jedan zub gvožđa ide oko 0.33 m žice). Pazi na smerove namotaja. 

Želim ti srećan rad,  Pozdrav Slomi. 

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version