Одлучио сам да мало променим тему.
Више је разлога.
Мало сам се уморио и заситио
ИК 2, Дејан ме је подстакао својим питањем о фолијама,
Presko kakvo ti je iskustvo u vezi presvlake i smole koje mazes na konstrukciju,iskreno moje iskustvo je jako ruzno i nikada nisam uspeo lepo to da odradim kako valja ,uvek se posle nekog vremena pocne samo od sebe da se odlepljuje
управо ме чека један такав посао пред долазећу сезону
и временске прилике су се мало поправиле па могу мало да изађем на терасу да одрадим прљаве послове.
Наиме, сад већ далеког
деветог децембра две хиљаде седме године сам, по први пут, полетео мој модел
„Red Stick“.
У прво време га нисам пуно летео, био је вечита резерва, али ипак је накупио доста сати налета.
И ту се појављују поменути проблеми са одлепљивањем фолије (
„Solarfilm“).
Не знам кад је све тачно почело, али дешавало се углавном на реповима. На почетку само лаганим подизањем ивица фолије које сам поправљао само пеглом, да би бивало све горе и горе и на крају сам морао да се помажем супер лепком и то после темељног чишћења.
Ево како то данас изгледа. Мора да се промени комплетна пресвлака крме висине и на пар места на хоризонталном репу. Кад су у питању вертикални реп и крма, мораће само да се препеглају да се фолија затегне.
Имао сам и пар мањих оштећења нападне ивице хоризонталног репа. Она нису угрожавала функцију лета и само сам их привремено санирао лепљивом траком да спречим да уље доспе до дрвене конструкције. За дивно чудо ово је издржало до краја летне сезоне.
За почетак сам морао да скинем ушку команде хоризонталне крме.
Онда скидање фолије.
Овде је дошло до малих компликација, уствари отворио се нови посао.
Лепак, уместо да остане на фолији остао је на конструкцији модела.
Ово је значило да морам да узмем нитро разређивач и крпицу и да трљањем скинем сав лепак.
После третмана нитро разређивачем, све сам опрао течношћу за прање прозора.
На крају сам све очистио и брусним папиром
Оштећења нападне ивице хоризонталног репа сам такође очистио и припремио за даљу поправку.
За крај данашњих радова, све ово сам премазао епокси смолом помешаном са ацетоном у односу 1:1.