Mnogo sam se bavio tim pitanjem, pokušavajući da nađem odgovor. Ali, bezuspešno... Jednom sam prilikom postavio ispod You tube snimka pitanje mladome pilotu Jase Dussia-i, ali mi on nikada nije odgovorio. Možda je to ignorisanje potvrda da, ipak, u svojim letelicama koristi stabilizaciju, a možda i nije.
Koliko sam uspeo da istražim, najbolji i najpopularniji žiroskop za 3D letenje je Bavarian Demon Cortex. Svi ga koriste i imam utisak da on zaista daje prepoznatljiv letački doživljaj. Na snimku koji sam ovde postavio, jasno se vidi da avion pronalazi idealnu poziciju nakon izvršene rotacije - kada se čovek udubi, primeti, gledajući horizont, da avion nakon izvršenja recimo četvrtine valjka vrši sitne korekcije i traži idealni položaj u letu na nož... Isto važi i za horizontalni let i za leđni let.
Nisam pametan. Moguće je da te korekcije pravi "Cortex", ali je, isto tako, moguće da Jase sam pravi te minimalne korekcije i da je supermen. I, da ne bude zabune, ponavljam, to je zaista moguće, jer ovaj mladić dnevno leti oko tri sata i tako gotovo čitavog života.