RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Веза труп крило

(1/1)

presko:
Због потреба транспорта и чувања, потребно је омогућити растављивост модела. Ово подразумева обавезно растављање трупа и крила, а по потреби и хоризонталног репа.
У даљем тексту ћу приказати како сам везу крило-труп урадио на мом моделу из предходних текстова.
Али прво пар речи о најчешћим начинима ове везе.
Код малих модела најчешће се користе гумице, ...

... код модела средње и умерене величине најлонско вијци...

... и код великих модела, где је крило дводелно, цев од дуралуминијума или композита (угљенична влакна-епокси или стаклена.влакна-епокси).

Елементи за вијчану везу су куповни, продају се у комплету и производи их већина произвођача моделарске опреме.

Комплет се састоји од: две облице Ф6mm од тврдог дрвета (буква), два најлонска вијка М6mm са одговарајућим наврткама у пластичним носачима и комплетом вијака за везу са боковима трупа и месингане цевчице унутрашњег пречника
Ф6mm.
Од дрвених облица се праве трнови који се, најчешће, уграђују у нападну ивицу крила. Од величине модела зависи да ли ће се уградити један или два трна. Ја сам у крило ког модела, масе 2.3kg који погони двотактни мотор од 6.5ccm, уградио један трн. У крило модела масе од 3.5kg до 4kg који погони мотор од 10ccm, треба уградити два трна. Трн се лепи у крило епокси лепком и треба да уђе у њега око 20mm до 25mm.

С обзиром да је трн улепљен у балзу (меко дрво) ја сам овај спој ојачао авиошпером дебљине 1.5mm.

Трн треба да вири из крила за дебљину оквира у трупу у који улази + 2mm до 3mm.

Отвор у овиру трупа, у који улази трн из крила, може бити ојачан месинганом цевчицом, а не мора. Ја га на мом моделу нисам ојачавао.
Зона излазне ивице, кроз коју пролазе вијци, мора бити испуњена дрветом. У овом случају сам користио балзу. Код већих модела, где су силе веће, пожељно је користити тврђе дрво (липу или тополу).

На крају се, на крилу, буше отвори за пролаз вијака. Узео сам два комада тањег картон и на њима избушио отворе Ф6mm. Поставио сам их на труп и кроз њих уврнуо вијке у навртке. Пошто сам их позиционирао, залепио сам картоне, обострано лепљивим траком и креп траком за труп.

Одврнуо сам вијке и пажљиво, пазећи да не померим картоне, подвукао крило под њих и поставио га на своје место. Пошто сам проверио позицију крила, кроз отворе на картону сам обележио на крилу где трба да се буши.

Бушењем крила, овај део посла је завршен.

Још само да кажем да сам навртке на трупу, кроз које пролазе вијци, причврстио на своју позицију, пре склапања трупа.

Састављање модела се врши тако што се трн крила лагано увуче у отвор на трупу, крило постави на своју позицију и причврсти најлонским вијцима.
Код ове везе, обавезно је коришћење најлонских вијака. Они су ти, коју у случају грубљих слетатања или лакших падова, треба да пукну и спасу модел од тежих оштећења.

Navigation

[0] Message Index

Go to full version