Ево прво малог увода.
Помнији пратиоци форума вероватно знају да пројектујем један џет модел који ће бити израђен од стиродура а базира се на ТibetEagl-овој Зољици. Идеја је била да ја направим план по мојој замисли а ТЕ да ми исече делове од стиродура јер он то наравно може да уради на савршен начин (зашто је то тако може се видети овде
http://rcfly4um.org/index.php?topic=555.0).
Међутим, када је видео план авиона ТЕ је схватио са ким има посла - нико паметан не би толико времена губио на прављење плана за, у суштини, врло једноставан модел. И шта ће, човек реши да се ратосиља проблема на време, па ми каже "...а што ти не би направио секач за стиродур - врло је једноставно и јефтино, па сецкај своје авионе до миле воље!?"
Наравно, ово пишем помало анегдотски, ТЕ је то урадио на много лепши и дипломатскији начин а у суштини са идејом да ја напредујем као моделар...
И ево мог секача за стиродур.
Основна идеја је била да заузима што мање простора. Зато сам одлучио да максимално искористим свој већ постојећи радни сто. Пошто нема радну плочу, као што ћете видети, цео "уређај" када се спакује не заузима више од 1 dm кубног, а може да сече стандардну таблу ширине 60цм.
Оно што је неопходно је следеће:
Најважније ствари су цекас жица и трафо - ја сам користио овај за халогене лампе јер је врло компактан:
Ево и карактеристика:
Мени се у пракси показало довољно и 2-4 А, али сам узео јачи - 8А.
Горе наведени материјал је сасвим довољан за функционалан секач.
Ипак ако хоћете да то све ради много прецизније и елегантније, требаће вам и нешто слично следећем:
Када со то све састави изгледа овако:
Затим, требаће вам каблови слични овима:
Ја сам користио силиконску жицу, због близине вреле цекас жице...
На леви крај стола сам инсталирао овакав систем.
...а на десни крај стола овакав:
Дебљина реза се фино подешава подметањем, рецимо, бургија са обе стране...
На овај начин сам решио хоризонтално сечење табли различитих дебљина из којих ће се касније вертикалним резом исецати готови делови за авион.
За вертикални секач користим следећи систем, опет користећи сто на коме већ радим - када хоћу да сечем врло брзо инсталирам све што ми треба, а потом исто тако брзо и склоним...
Да би се ово остварило ипак је потребна једна мала жртва: пробушите рупу у столу пречника 1мм...
Горе је овакав систем качења:
...и испод стола се прикачи струја:
И све је готово - имамо и хоризонтално и вертикално сечење:
Наравно, користимо прво хоризонтални, исечемо табле одговарајућих дебљина, демонтирамо га а затим монтирамо вертикални секач и исецамо делове.
За хоризонтални секач сам предвидео цекас жицу од 0.8мм, када се лепо затегне буде чврста и прецизна. За вертикални секач користим жицу 0.5мм, мада може и тања.
Била је дилема да ли ће жица која пролази кроз сто да пали таблу. Ипак, пракса је показала да се то, за сада, не дешава. Ако буде потребе, навућићу на цекас жицу у дужини којом пролази кроз таблу стола изолацију од силиконске жице одговарајућег пречника уз потребно проширење рупице на столу.
Све скупа је веома једноставно тако да мислим да детаљнија објашњења нису потребна. Ипак, за електрично повезивање уређаја је потребно да имате одговарајуће знање и искуство. У противном потребан вам је савет или помоћ по том питању.
Поздрав свима, а нарочито TibetEaglu без чијег позитивног импулса секача a la MEPHISTO не би ни било...