RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Hot Wire Foam Cutter - Израда секача за стиродур, брзо и једноставно

<< < (2/13) > >>

Yu-men:
 ;namig

Na slican nacin postavljanja zice sam i ja rezao delove za zoljicu i extru 300, jedino sto sam koristio radnu plocu stare kuhinje u mesto radnog stola i tako bio ogranicen na sirinu od 60 cm.
Posto sam od opreme na raspolaganju imao ono sto nadjem u garazi, moj sekac se sastoji od sledecih stvari.
Za napajanje sam koristio obican punjac za autobateriju (jaci i bolji je mozda onaj koji ima brzo punjenje zbog jace struje, ali posto nisam imao jaci zavrsio mi je poso i obican),a zicu sam uzeo iz starog grejaca za kvarcnu pec koju sam ispravio i skratio na meru koja meni odgovara.
Zatezanje zice nisam vrsio federom, vec sam na kraj zice okacio macolu koja je sluzila kao teg.
Za odredjivanje debljine stirodura u horizontali sam takodje koristio burgije, koje odlicno vrse poso.
Jacinu struje sam regulisao pomeranjem kleme za plus, i tako produzavao ili skracivao razmak izmedju plus i minus kleme.
Sto su plus i minus blizi to je veca temperatura zice, i obrnuto.
Nisam merio temperaturu vec probao vise puta sa parcetom stirodura, dok nisam dobio najbolji rezultat.

Resenje koje MEPHISTO prikazuje je odlicno  (res) , pogotovo sto tako struja moze bolje da se regulise i sire ploce rezu.
Ali za nuzdu i manje delove vrsi poso i ovaj moj sistem.

Pozdrav svima.  (pijemo)

vukas:
Moram da te pohvalim kako je sve upakovano i odradjeno, kao da ces da proizvodis za komercijalnu svrhu(eto ideje?!?).Stvarno bi mogao da postavis neku semu, konkretno me interesuje kako si spojio potenciometar(jel to onaj za svetlo?) i ampermetar. Interesuje me i duzina zice koju si koristio i da li postoji neko pravilo za to? Imam vec sekac ali nemam regulaciju temperature pa me zeza debljina reza zavisno od velicine komada koji rezem. Ja sam moj sekac napravio od zavarivaca za kese ali on radi po principu bimetala koji sam strucno odstranio jer je on iskljucivao struju.
Pozdrav,
Zile

MEPHISTO:
saxpg, GILE, tibeteagle
и свим другима, хвала на подршци, то увек добро дође.

Драго ми је и да има интересовања других моделара да ураде нешто слично.

Ево електричне шеме која је помало хибрид са монтажном шемом:

Регулатор је обичан за уградњу у зид којим се регулише светло сијалице - на слици делова видите како изгледа, само што сам ја пре уградње одбацио вишак пластике и друге делове који су били непотребни, али то није битно за функцију.
Амперметар је за струју до 10А и то НАИЗМЕНИЧНУ, пошто читав уређај и дај наизменичну струју, дакле нема плус и минус пол (црвена и црна жица и прикључак могу да збуне јер уређај због тога подсећа на пуњаче који дају једносмеран напон што овде није случај).

Оно у средини са вертикалним дебелим линијама је трансформатор, већ сам га раније описао.

За састављање уређаја стварно није потребан "електроничар" јер је врло једноставан. Ако немате баш никаква предзнања или нисте сигурни да ћете све спојити како треба онда ипак потражите некога ко ће вам помоћи.

Поставља се питање дужине и дебљине цекас жице. Када имате регулатор какав је овде уграђен ствар се знатно поједностављује. Практично регулатор вам омогућава да ставите колико год хоћете кратку и танку жицу и увек можете да подесите жељену температуру.
Обрнут случај - предебела и предугачка жица можда неће моћи да се загреје довољно са максималних 8А колико овај уређај може да да.

У пракси, цекас жица дебљине до 0.8мм и дужине до 1м радиће како треба као и све друге комбинације дебљина и дужина мањих од наведених, што је сасвим довољно.

P.S. На шеми то није представљено, али се у пракси подразумева - уземљење! Тело трансформатора као и сви метални делови кућишта (кутије) у којој се делови налазе се повезују са уземљењем на шуко утикачу!

vukas:
Hvala na semi i detaljnom objasnjenu!

Mustang865:
Gde ima da se kupi taj trafo za halogene lampe od 8A???POZZz svima,tema je odlična  :)aplauz.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version