Author Topic: Projekat RC autobus "Beogradski Leyland Royal Tiger Worldmaster 1961"  (Read 405 times)

Offline chupko

• Sr. Member
Re: Projekat RC autobus "Beogradski Leyland Royal Tiger Worldmaster 1961"
« Reply #15 on: January 14, 2026, 12:58:19 AM »
Napravio sam i kacaljke za farove (iznutra) koji imaju ugao da svetla tuku pravo, jer je prednja maska malko  zaobljena. (yay)

33899-0

33901-1

« Last Edit: January 14, 2026, 01:06:08 AM by chupko »

Offline presko

• Hero Member
« Reply #16 on: January 14, 2026, 12:59:13 AM »

Када сам читао први пост, нешто друго сам скапирао, али у сваком случају одлично ти иде.

А оно режао као лав, мени се пре чини да је гроктао као прасе.

Offline chupko

• Sr. Member
« Reply #17 on: January 14, 2026, 01:42:51 AM »

Када сам читао први пост, нешто друго сам скапирао, али у сваком случају одлично ти иде.

А оно режао као лав, мени се пре чини да је гроктао као прасе.

Ne znam najbolje da objasnim. Ali mozes da probas sa Chatgpt. Postavi mu par pitanja oko nekih maketarskih nedoumica i videces i sam da moze da pomogne. Prvo sam ga pitao za dimenzije Beogradskog Leylanda. Kaze da nema informacija i da probam da pisem fabrici. Bila je opcija da pitam nekoga ko radi u GSB garazi na Novom Beogradu ili u depou na Dorcolu da procita sa plocice na samom busu, jer jedan postoji koji je restauriran. Onda sam pisao vestackom da postoji gotovo indenticni autobus u Urugvaju za koji je imao konkretne informacije, verovatno sakupio sa njihovih foruma. Ista sasija i dimenzije duzina sirina ali gril napred drugaciji. Ruzan u pm ali Urugvajci size za njim. Gril kao Grdoba riba :_D. Visina je malko niza jer nije imao gore oble prozorcice, ali duzina sirina se poklapaju. Isti bus vidi se od oka ko poznaje u sraf naseg Leylanda. I rezao i grokotao da da hahah. Motor je radio neuravnotezeno. Evo jedne slike sa Oldtajmer skupa ispred Saobracajnog fakulteta pre desetak godina.

33907-0

Offline dejan_ts

• Hero Member
  • teramo ga jako
« Reply #18 on: January 14, 2026, 06:35:26 AM »
Sta god radio i pisao ovde, ti ovo prevezbavas ,Slazem se da je Preza otiso u tacku ali kako vidim iz datih slika i tvog truda - rada ,meni se cini da ides ka njegovom pravcu

Mene ovaj Bus podseca na stari Sinobus koji je jurio po celoj srbiji citavih 60  km na sat

Iskreno meni se ovaj rad jako svidja i veoma si ga lepo i pedantno nacinio

Farovi kao i tablica su stvarno vrh kako su ispali

A za okvire i stakla to stvarno lici na taj Bus

Svaka cast na zalaganju ,stvaranju i necemu nesvakidasnjem do sada na forumu

(res) (res) (res) (res)

P.s. sto se tice vastackog  on ti prebira reci iz onog konteksta sto mu ti kazes ,nesto nabaci sto je nasao sa strane pa ti preko toga da podrsku ,saradjujem i ja sa njim ali nije bas toliko pametan

Pratim radove

Offline chupko

• Sr. Member
« Reply #19 on: January 14, 2026, 11:06:01 AM »
Sta god radio i pisao ovde, ti ovo prevezbavas ,Slazem se da je Preza otiso u tacku ali kako vidim iz datih slika i tvog truda - rada ,meni se cini da ides ka njegovom pravcu

Mene ovaj Bus podseca na stari Sinobus koji je jurio po celoj srbiji citavih 60  km na sat

Iskreno meni se ovaj rad jako svidja i veoma si ga lepo i pedantno nacinio

Farovi kao i tablica su stvarno vrh kako su ispali

A za okvire i stakla to stvarno lici na taj Bus

Svaka cast na zalaganju ,stvaranju i necemu nesvakidasnjem do sada na forumu

(res) (res) (res) (res)

P.s. sto se tice vastackog  on ti prebira reci iz onog konteksta sto mu ti kazes ,nesto nabaci sto je nasao sa strane pa ti preko toga da podrsku ,saradjujem i ja sa njim ali nije bas toliko pametan

Pratim radove

Preza je avio inzinjer (res).

Leyland lici na stari Gosin sinobus serije 812. Ima Chupko taj model u kolekciji vozica.
Dizajn toga doba je bio jednostavan. Koristili se skoro pa indenticni okrugli farovi od Fice preko Tamica, Fapica, Busica, Vozica.
Dizajneri su morali dobrano da se potrude da namunje karoserije da bi automobili i ostala prevozna sredsva izgledala posebno.
"
Danaske se bavim mehanizmom za otvaranje Armonka vrata. Otprinao i isprobao. Prednja sam "lako" resio ali kod zadnjih mora malo vise da se radi, jer tu ima polugica koje moraju da budu namikerene u zero. Bice ukupno 6 servoa za otvaranje vrata koji su vezani na jedan kanal, pa nema posebnog trimovanja.   
Na prednjim vratima to ne mogu da uradim, pa dodatna elektronika resava.
Trenutno je problem jer spektrum prijemnici ne trpe tu inverter elektroniku. Resio sam miksanjem sa elevatorom.

Moracu ipak da predjem na neku Kinesku stanicu, koja trpi te konvertere, jer na ovim kamionskim sistemima, elevator ima ulogu. Neke finkcije se kontrolisu: Pale se svetla, sirena, motor.
To je akcija, samo zbog otvaranja prednjih vrata, jer nisam mogao da okrenem jedan servo, ali resicu prelaskom na Kinesku sranicu koja trpi eksterne elektrike.

Hvala jos jednom na pohvalama i za Prezu a i meni godi jer je Chupko lencuga, plus maketar amater.  (pijemo)

4e

Offline chupko

• Sr. Member
« Reply #20 on: January 14, 2026, 02:47:49 PM »

ЛЕПО!!!

Најзад нешто да се разбије монотонија на форуму.

Лепо, ново и интересантно.
Комплетан ауторски рад. С обзиром да се бакћем с оваквим стварима знам колико труда, рада и знања треба да се од скениране фотографије дође до фајла за штампу.

Поменуо си нешто што ме је заинтересовало ...
Pomogla je i vestacka za ispravljanje fotki i oko dimenzija
... па ако може пар речи.

Што ти рече, памтим га, као основац сам се возио њим на линији 16 од Похорске до Зеленог венца и назад.

Пратим!

Evo ti jedan svezi primer kako vestacka pomaze. Da ne bi pitao po forumima, dobijes brzinski odgovor. Progutam slova u pitanju ali vestacki zna sta sam hteo.

33909-0

33911-1

33913-2

Mnogo toga u vezi maketarstva, elektronike..arduino..bla bla..pomaze.

Ima jos primera koje sam sacuvao a tice se ovog projekta.
Pitao sam za rukohvate unutar autobusa koji precnici su u srazmeri 1/14.

33915-3

33917-4

33919-5