Author Topic: Projekat RC autobus "Beogradski Leyland Royal Tiger Worldmaster 1961"  (Read 402 times)

Offline chupko

• Sr. Member
Ove zime sam poceo sa izradom RC modela autobusa"Leyland Royal Tiger Worldmaster 1961". U pitanju je Beogradska urbana legenda koja je palila i zarila ulicama sa pocetka sezdesetih do polovine sedamdesetih dvadesetog veka. Da ne bih pisao istorijat, ima na google puno stiva, samo treba nakucati "Beogradski Leyland". Čupko je zakacio njegove poslednje dane pred rashod polovinom sedamdesetih, kao decak od 7-8 godina, ali ga pamti dobro, jer je mastao da postane sofer istog. Eto, ako mu uspe rad, postace sofer Leylanda RC modela.  :hehe Čupko tada nije znao, da postoji rdja i da autobuse teraju u trešće. Model pravim u razmeri 1/14. Koristim osovine i tockove od Tamiya modela kamiona. Plan je da ima zvuk, otvaranje vrata, dim iz ausopuha, rasvetu komplet sa migavcima i ako se nameracim, brisaci soferke. Pomogla je i vestacka za ispravljanje fotki i oko dimenzija. Ima nesto i od oka, najvaznije je da Čupko kaze .."De vid Leylanda" Radove sam poceo proslog meseca i stigao sam dobrano sa nacrtam i otprintam. Model sam crtao u "Ckechup" programu, jer se u njemu "snadjem" Vec krecu detalji. Ostampao sam karoserije skoro 90 posto, ali necu da spajam dok ne odradim neke stvari pre zatvaranja krova. Eto malo razonode za Čupka preko zime  4e (:beer:) (pijemo) (yay)
« Last Edit: January 11, 2026, 10:00:08 PM by chupko »

Offline chupko

• Sr. Member
Re: Projekat RC autobus "Beogradski Leyland Royal Tiger Worldmaster 1961"
« Reply #2 on: January 11, 2026, 07:00:08 PM »
Kada sam spojio rostilj i flahove, printao sam delove krova i njih cu pred kraj da namontiram

Offline chupko

• Sr. Member
« Reply #3 on: January 11, 2026, 07:24:04 PM »
Inace od solidnog broja fotki koje sam nasao na internetu, za skaliranje mi je najvise pomogla ova fotka. Prilicno je ujednacena mera, jer je slikano iz daljine, pa objektiv nije mogao mnogo da izoblici. Ali za detalje sam se snalazio i uteravao u program fotke koje sam mikerio na dimenzije koje sam odredio po ovoj fotki.
« Last Edit: January 11, 2026, 07:31:02 PM by chupko »

Offline chupko

• Sr. Member
« Reply #4 on: January 11, 2026, 11:13:44 PM »
Prednja, zadnja maska i Shubara gotova.

« Last Edit: January 11, 2026, 11:21:54 PM by chupko »

Offline chupko

• Sr. Member
« Reply #5 on: January 11, 2026, 11:56:29 PM »
Nakacio selotejpom maske i probao boje. Nasao pravi RAL  (yay)
Bice tu gitanja al taman  toliko da ne bude savrsen. Moracu vise puta za spricam spic gitom i da smirglam, nalivam boje za finish. Leyland je vec iz fabrike bio malo pomeren iz vinkle. Rucno se radilo . Mislim da nije cak ni varen. Oplate su nitovane kao oplate kod Spitfire/a. Nisam jos zavrsio krovnu shubaru pozadi, pa sam prednju Shubaru nakacio za slikanje, da vidim jel lici. Sada radim lajsne sa nitnama. Stopaljke gotove.

Offline dejan_ts

• Hero Member
  • teramo ga jako
« Reply #6 on: January 12, 2026, 02:03:43 AM »
Bravo za proekat i najzad neka tetorika da se uradi , lepo ga sklapas nema sta kao da ga radis iz onih kit kompleta maketa aviona

Samo napred bice to lepa prica  (res) (res) (res)

Offline chupko

• Sr. Member
« Reply #7 on: January 12, 2026, 09:27:53 PM »
Bravo za proekat i najzad neka tetorika da se uradi , lepo ga sklapas nema sta kao da ga radis iz onih kit kompleta maketa aviona

Samo napred bice to lepa prica  (res) (res) (res)

Razlika kit kompleta autobusa i aviona je sto autobus nema krila. Sve ostalo je isto  :mhm  Hvala Dejane na podrsci (res)

Offline misha

• Hero Member
« Reply #8 on: January 13, 2026, 02:13:18 PM »
Super projekat!!!

Offline chupko

• Sr. Member
« Reply #9 on: January 13, 2026, 06:32:43 PM »
Hvala Miso  ()-() Danas sam radio na prednjoj maski i farovima. Kad zavrsim pustam slike. Probao sam i tablice da printam, ali moram jos da mikerim. Nisam hteo da stampam kao sliku, nego u 3d, da budu reljefaste kao prave. Oznake sam nasao na jednoj staroj slici i mislim da je sa linije 26.

33877-0

33879-1

33881-2

33883-3

« Last Edit: January 13, 2026, 06:35:21 PM by chupko »

Offline presko

• Hero Member
« Reply #10 on: January 13, 2026, 07:10:34 PM »

ЛЕПО!!!

Најзад нешто да се разбије монотонија на форуму.

Лепо, ново и интересантно.
Комплетан ауторски рад. С обзиром да се бакћем с оваквим стварима знам колико труда, рада и знања треба да се од скениране фотографије дође до фајла за штампу.

Поменуо си нешто што ме је заинтересовало ...
Pomogla je i vestacka za ispravljanje fotki i oko dimenzija
... па ако може пар речи.

Што ти рече, памтим га, као основац сам се возио њим на линији 16 од Похорске до Зеленог венца и назад.

Пратим!

Offline chupko

• Sr. Member
« Reply #11 on: January 14, 2026, 12:25:58 AM »

ЛЕПО!!!

Најзад нешто да се разбије монотонија на форуму.

Лепо, ново и интересантно.
Комплетан ауторски рад. С обзиром да се бакћем с оваквим стварима знам колико труда, рада и знања треба да се од скениране фотографије дође до фајла за штампу.

Поменуо си нешто што ме је заинтересовало ...
Pomogla je i vestacka za ispravljanje fotki i oko dimenzija
... па ако може пар речи.

Што ти рече, памтим га, као основац сам се возио њим на линији 16 од Похорске до Зеленог венца и назад.

Пратим!

Pozdrav Prezo. Ne znam odakle prvo  da pocnem. Prvo hvala na podrsci. Drago mi je da si jedan od onih koji  kapiraju sta Chupko radi  (pijemo). Drago mi je da pamtis voznju u legendi, to se ne zaboravlja. Tresao se, rezao kao Lav, gurali smo ga uzbrdo kad nije mogao da izgura pun autobus, iako je imao masinu od 9000 kubika. Zimi kad upekne minus kao sada, nije bio gasen preko noci jer nije mogao posle da upali, pa je radio nonstop. Trosio je 100 litara na sat ..preterao sam ali nije bila mala potrosnja (nisam pitao vestacku kolika je bila potrosnja), ali voleli ga Beogradjani ko pecenje na dan republike. Sto se tice pomoci vestacke, nije to neki spektakl. Jednostavno sam poslao sliku prednje maske i kombinacijom par fotki koje sam uteravao u odredjene mere u skechup, dosao do mera, duzina, visina sirina. Ima tu fora , ako je podvozje ..na primer 183 mm sirina zadnje osovine, moze da dodje do disproporcija u tri ose ako covek nema iskustva kao ja na primer, pa sam zato mikerio da sve utegnem da izgleda dobro. Ipak sam ja nekakav crtac 3d modela automobila na papiru bio nekada ali gitara me vise interesovala jer su se cure okupljale oko mene kada sam svirao a kada sam crtao automobile nisu me fermale :_D Ni Tamija crtaci modela ne rade full scale. Gledaju i oni od oka. Na primer modeli vozica..video svojim ocima... Isti model od dva proizvodjaca a razlika u dimenzijama u istoj razmeri. Ako skaliram po felgama, tu jedan milimetar u precniku progresivno uveca model. Jedan sam bus bacio na pocetku a bio duzi par cm..5/6 i visi 1.5 cm. Naprintao i spojio da vidim i nije mi se dopao. Posle sam vezbao na njemu tehnike lepljenja lajsni i bojenje. Onda sam kontaktirao vestackog i moje mere i njegove su dosle na skoro pa fes. I oko gabarita stolica smo se slozili, dao mi je dimenzije i uputsvo koje sam i sam odredio. Vestacki nije mnogo pametan, on samo prebire po sajtovima maketara i prepisuje. Pohvalio me pa napisao...vidi se da si iskusan modelar hahah .ali lakse dodjem do informacia, nego da postavljam pitanja na forumima. Kada sam zapoceo ovaj model, napravio sam mustru od kartona, samo spoljne dimenzije i tako kombinacijom svih mogucih fotki i pomoc vesatackog, dosao sam do ovih mera koje me zadovoljavaju. Evo par slika koje mi je vestacki pomogao. Nije ni to savrseno ali ne pravim svemisrki brod, mada sam ispostovao sve u 100 deo mm. Skechup nije najprecizniji ali za ove radove je i vise nego precizan. Za tvoje radove mozda nije dobra ova skale metoda, jer si ti Prezo visi level od mene dobrano. Evo saljem slika i Maske koje sam danas spojio soferku.

Evo fotke koju mi je vestacki sredio. Nista spektakularno ali original je bio podosta neuravnotezen jer objektivi krive.

« Last Edit: January 14, 2026, 12:59:42 AM by chupko »

Offline chupko

• Sr. Member
« Reply #12 on: January 14, 2026, 12:37:40 AM »

Sa ove sam precrtao masku

33887-0

Precrtao sam jednu stranu pa samo prebacio u kotra na drugu i spojio. Pre toga sam namikerio sirinu i visinu na glavnoj mustri gde sam sve ostalo skalirao. Ne znam jel to pravilno, ali meni radi posao. Na kraju svi uglovi i konusi se uklapaju u mm. Bice malo gitanja na spojevima maski ali nije strasno. Leyland je umetnicko delo. Nije savrsen ni kao pravi. Rucno se nitovalo i varilo, tako ce i ovaj moj morati da rade i levanka i desanka.

Offline chupko

• Sr. Member
« Reply #13 on: January 14, 2026, 12:49:43 AM »
Evo Prezo, par slika danasnih radova. Mikerim prednju masku. Nabacao sam i spojio samolepljivim trakama da vidim jel ce da lici (yay) Branik nije dobar, sam za slikanje...treba da ga precrtam sa sve sarafima ....Ima tu da se radi. kederi ..pa alu ramovi soferke koji se otvaraju ka napred.....

33891-0

33893-1

[ Specified attachment is not available ]33895-3

Offline chupko

• Sr. Member
« Reply #14 on: January 14, 2026, 12:50:47 AM »
33897-0