Dakle nakon dva mjeseca leta , osjecao sam se prilicno siguran sa Cularisom , problematicni zaokreti , davanje dovoljne brzine da se izbjegne stol , i slijetanje postali su rutina .....Da i bas tad kad se sve islo glatko samo po sebi , pokusaj da od termičara napravim akrobatu kostao me pucanja krija u vazduhu ........prilikom obrusavanja ...VERTIKALNOG PADA KA ZEMLJI bolje reci
upao sam u ne znam ni sam sta ali nekih par sekundi koje sam imao na raspolaganju pokusavao sam da reagujem horizontalcem , odgovora od strane modela nije bilo ....
Imao sam utisak da je brzina prevelika da bi servoi pogurali horizontalac ,ili bilo koju komandu , kao da nije bilo snage zbog velikog strujanja preko povrsine horizontalca....
...... Na nekih 30tak metara , lijevo krilo se prvo nakrivilo ka nazad a potom i smaklo sa jedrilice , figure koje je nakon toga pravio Cularis oslobadjajuci se djelova , jednog za drugim bilo je vidse nego smijesno gledati .....Nadam se da vise necu imati prilike da uzivam u sl prizoru....
Rezultat .....malo nabijen trup , prosuti lezajevi u motoru , polomljen spier .....A najgore .....ponovo popucali vrhovi karbonskih cijevi koje vezu krilo za trup ...
To znaci ......odvajanje krila koje je zalijepljeno CA , čupanje polpmljenih karbona pa ponovo ---
Medjutim ...Cularis je ponovo u vazduhu i jos uvijek pruza veliko zadovoljstvo letjeti ga i uopste vidjeti ga na nebu ... slike ovog modela kao i snimke sa letenja mozete vidjeti na topicu Podgorica (skupovi , takmicenja ,okupljanja) .....
DA I SAMO DA PRENESEM MOJE ISKUSTVO VEZANO ZA NACIN NA KOJI SE KOD CULARISA KACE DZEKOVI ZA FLAPS I ELERON U KRILU , naime taj praktican sistem koji vas oslobadja dosadnog spajanja kablica pred svaki let je super , gurnete krilo u trup i sve je rijeseno .....medjutim kod mene se pokazao kao vrlo opasan , desi se da jednostavno dzek iskopca , ostavi eleron bez napajanja , i to obicno onda kad je u otklonu za zaokret .....POVUcI POTEGNI I PEGLAJ KORMILOM KOLIKO MOZES .....
Nakon nekoliko ovakvih situacija , jedna cak i prilikom polijetanja a sa izvrsenim provjerama .......Rijesio sam da zaobidjemo prakticnost i pribjegnemo klasicnom dzekanju makar kad su eleroni u pitanju ...flaps je ostao kako je i bio predvidjen jar nije toliko strasno ukoliko otkaze poslusnost....
Isti problem pojavio se i kog Gogaleta na njegovom Cularisu ...