RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Izoflor ( depron )
tibeteagle:
Postoje novije vrsta Deprona koju su razvili za potreba modelarstva. Kora je deblja i ravnija. Modeli izgledaju mnogo lepše a štampane dekoravije su jače. Neki kineski depron kitovi su od takvih materijala. Režu se sa laserom veoma dobro.
(:sok:)
saxpg:
--- Quote from: ak on November 13, 2009, 12:01:47 AM ---
Iznenadio sam se koliko dobro moze da se obradi stirodur smirglanjem. Na ovaj nacin bi covek mogao da izvuce kojekakve monoblock modele.
--- End quote ---
Meni se za obradu najbolji pokazao originalni BASF stirodur. Prilikom smirglanja slojevi se lijepo skidaju i ne zapinje kao kod onog
domaceg roze boje. Ploce koje sam izrezao od njega mnogo su cvrsce, mada je doduse malo tezi.
mtesa:
Sto se smirglanja tice, nemam problema (kod izrade monobloka za blue baby). Lijepa siroka i pravilno odrezana letvica (moja je od "krovne" letve 5x3cm koja je prosla blanjanje (bar se kod nas tako kaze, uglavnom sve strane su sada glatke kao staklo) i drvofiksom zalijepljen smirgl-papir. Sa jedne strane grubi sa druge strane fini (vodobrusni).
I sve za 5.
IvanGrozni:
Danas sam počeo sa sečenjem izoflora uz pomoć skalpela. Jeste da se lako seče, ali kada pravim manje rezove na nekim mestima ivica se krnji. Te okrnjene ivice ću nakon lepljenja popuniti lepko i onda prefarbati pa se neće videti.
Interesuje me šta se lakše obrađuje depron ili izoflor?
PS
Od pakovanja izoflora od 3mm, imaću sigurno za dva aviončića ako ne i za tri, i pored toga što spajam po dve ploče u jednu od 6mm. (Prvo sam hteo neki avion sa izoflorom od 3mm, ali sam se predomislio.)
ak:
--- Quote from: IvanGrozni on November 13, 2009, 09:24:13 PM ---Danas sam počeo sa sečenjem izoflora uz pomoć skalpela. Jeste da se lako seče, ali kada pravim manje rezove na nekim mestima ivica se krnji. Te okrnjene ivice ću nakon lepljenja popuniti lepko i onda prefarbati pa se neće videti.
Interesuje me šta se lakše obrađuje depron ili izoflor?
PS
Od pakovanja izoflora od 3mm, imaću sigurno za dva aviončića ako ne i za tri, i pored toga što spajam po dve ploče u jednu od 6mm. (Prvo sam hteo neki avion sa izoflorom od 3mm, ali sam se predomislio.)
--- End quote ---
Zaboravi depron, kod nas ga evidentno nema :)
Kljucna stvar kod rezanja je ostrina skalpela.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version