Prvo ispravka iz prethodnog posta vezano za servoe, ne znam od kuda mi ona brojka, nesto se pobrkalo u glavi
, u svakom slucaju servoi su Hitec HS-125.
Bogami skoro sam se celih 7 dana igrao podesavanjem i programiranjem. Prvo i osnovno je bilo da se mehanicki otkloni svi nameste tako maksimalno moguce isprate preporuku proizvodjaca po pitanju otklona. I to mi je perfektno poslo za rukom, bitno je da je duzina rucice 100% jednaka za istu komandnu povrsinu i onda je stelovanje preko stanice stvarno minimalno! Nazalost u uputstvu za stanicu je jedno objasnjenje bilo dato pogresno, vezano za flapsove kod crow kocenja, tako da jedan flaps nikako nije mogao do ima isti otklon kao i drugi. Naravno posle par sati zajebancije i ukljucivanja vijuga sve je reseno tako da sada u crow kocenju flapsovi idu skoro do 90 stepeni.
Isprogramirano je 5 flight modova koji tek trebaju da se svaki ponaosob istrimuju, no vec imam neko iskustvo tako da sam zadao neke pocetne vrednosti pa cu da vidim kako se ponasa. A sta sve moze da se uradi sa tih 5 modova evo malo objasnjenja:
In Cruise Mode:
1. Set up you plane in this mode and use it as your baseline. - znaci sve povrsine u nuli
2. Trailing edge camber is available. - preko slider-a moze da se menja profil krila, ja ovo nisam ukljucio i verovatno necu do daljnjeg
3. The Flap/Throttle stick is inactive - leva palica ne komanduje ni motor ni crow kocnicu
4. Aileron differential - obicno se namesta da eleron ide vise gore a manje dole, u mom slucaju preporuka proizvodjaca je 12mm gore i 8mm dole
In Launch Mode (Motor available):
1. Launch Flaps. Flaps and ailerons slightly down to help climb under thrust from the motor. - 2mm flaps i flaperon dole za pocetak
2. Less elevator throw.
3. Down elevator trim to make up for the lack of down thrust and to keep the sailplane to climb at a steady rate. - ovo ce verovatno trebati jer koliko se secam imao sam mix motor-elevator
4. More rudder to Aileron mix.
5. Motor is activated with motor off in the down position and full throttle in the up position.
6. The throttle stick has no effect on flaps.
7. Trailing edge camber is available to increase the launch flaps. - nisam aktivirao
In Speed Mode:
1. Reflex the trailing edge. - oba flapsa 3mm gore da se poveca prodornost i brzina
2. reduced Rudder to Aileron Mix.
3. Either less elevator throw or more positive exponential.
4. Less Aileron throw or more positive exponential.
5. Possible less aileron differential. - zbog vece brzine modela smanjio sam otklon na jedno 9 gore/6 dole, podlozno promeni nakon testiranja
6. Motor je i ovde aktivan jer cu ovaj mod koristiti za akrobacije
In Thermal Mode:
1. More Aileron to Rudder Mix.
2. Less Aileron throw.
3. Less Elevator throw.
4. The Flap/Throttle stick is inactive.
5. Ja sam jos namestio flaps na dole 4mm i flaperon dole 2mm kako bi poboljsao uzgon na malim brzinama jer je profil MH30 jako prodoran. Vec probano na takmicenju u Subotici sa super rezultatom!
In Landing Mode:
1. More Aileron to Rudder Mix.
2. Less Elevator Throw.
3. Reverse Aileron Differential. - , kako se eleroni dosta podizu na gore kod kocenja (18mm) da bi se dobio efekat naginjanja modela mora se povecati otklon na dole a smanjiti na gore
4. The Flap/Throttle stick activates the flaps with Flaps neutral with the stick in the up position and flaps down, with elevator compensation, in the down position. - znaci palica gasa sada ne komanduje motorom nego kocnicama i uobicajeno je da je na maksimumu najmanje kocenje a na nuli najvece kocenje, no ja sam ovo obrnuo nekako mi logicnije, barem za sada
Kao sto vidite moze svasta da se programira a svaki mod moze bas da se lepo dotera. Moderni profili mogu puno da promene, i samim tim znacajno unaprede karakteristike, promenom profila izlazne ivice. Verovatno sve ovo zvuci uzasno komplikovano, verujte mi da nije, meni je trebalo samo 7 dana da shvatim
.
Sutra teziste i u subotu na livadu!
poz