RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Dim
Nikola pantLA:
Video sam kako je mirce napravio dim na svom avionu, lepo dimi dugo traje iali je dosta slozeno i skupo. Evo kako mozete da napraviti dim koji mnogo dobro dimi ali kratko traje(sve zavisi od kolicine). OVA SMESA MORA DA SE PRAVI NA OTVORENOM PROSTOR NAJBOLJE NA NEKOM RESOU I MORATE DA IMATE VODU PORED SEBE VATROGASNI APARAT NE MOZE DA POMOGNE, NIJE PREPORUCLJIVO DA SE PRAVI ALI NIJE NI TOLIKO OPASNO KOLKO JE BITNO DA SVE BUDE SIGURNO :_D . Pomesajte 55g kalijum-nitrata (moze se kupiti u poljoprivrednim apotekama) i 35g secera stavite na reso na nisku temperaturu i morete stalno da mesate dok, i secer ce poceti da karamelizira, masa ce postace nesto nalik puteru onda dodate jednu kesicu sode bikarbone ako pocne da peni to nema veze posle dodate oko 5 kasika pigment boje ako ocete da vam dim bude obojen najboljhe crvenu. Da bi usporili sagorevanje mozete i da dodate i parafin i dekstrozu mada to i nije bas potrebno. Ako octe vecu kolicinu bolje nekoliko puta pravite ovu kolicinu nego da odjednom stavite vecu. Eto to je to onda ga stavite u neku tubu moze i u kartonsku(oblepiti izolir trakom) nece da se upali ali najbolje u plasticu ili aluminijumsku probusite kanal celom duzinom od te smese kaoj se da bude kao puter a posle ce da se stvrdne napravite fitilj pa upalite upaljacem ili stavite elektro upaljac cekas zicu pa ga skinite i poletite. Najbolje je da stoji ispod aviona negde na tockovima ali moze i unutra pa izvedite cev koja ce da izbacuje dim. Kad sve to uradite dobicete odprilike ovakav dim pa ako nekom treba eto http://msnbcmedia1.msn.com/j/msnbc/Components/Photos/070226/070226_SERBIA_SOCCER_FANVIOLENCE_hlarge.hlarge.jpg
Viper:
Ovo mora da je sa foruma pirotehnike...:)
Mislim da niko nije lud da na avionce od nekoliko stotina evra kaci nesto sto moze da eksplodira, upali avion a mozda i ne radi... Uz to, provereno ne radi i nije ni blizu dima sa ove slike....
Pozdrav
n3mke:
Ja samo da dodam da je ovo najbolji recept za dim, i vecina dimnih bombi prave se po ovom principu. Znaci provereno radi a uz malo igranja oko mesavine moze da se dobije i znatno bolji dim nego na ovim slikama :)
Trenutno nemam kno3 ali kad nabavim postavicu snimak i uputstvo sa slikama ako nekog zanima
Nikola pantLA:
--- Quote from: Viper on May 29, 2009, 02:08:36 PM ---Ovo mora da je sa foruma pirotehnike...:)
Mislim da niko nije lud da na avionce od nekoliko stotina evra kaci nesto sto moze da eksplodira, upali avion a mozda i ne radi... Uz to, provereno ne radi i nije ni blizu dima sa ove slike....
Pozdrav
--- End quote ---
Ja jesam (<--)
sasa:
--- Quote from: n3mke on May 29, 2009, 04:40:56 PM ---Ja samo da dodam da je ovo najbolji recept za dim, i vecina dimnih bombi prave se po ovom principu. Znaci provereno radi a uz malo igranja oko mesavine moze da se dobije i znatno bolji dim nego na ovim slikama :)
Trenutno nemam kno3 ali kad nabavim postavicu snimak i uputstvo sa slikama ako nekog zanima
--- End quote ---
Zanima mene taj snimak i to uputstvo sa slikama
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version