Ево извештаја!
Први покушај лета је био јуче. Изгрејало Ñунце (веома зубато), мени Ñе укаже једно Ñат Ñлободног времена и одлучим да Ñтартујем Зољицу. Изађем на пољану (једно километар даље од блока 70а).
Све проверим, авион у леву руку деÑна рука на елеватору, Ð³Ð°Ñ Ð½ÐµÑˆÑ‚Ð¾ јачи од пола и ...пуÑтим Зољицу, она полако крене на доле, ја повучем елеватор...а она Ñе забије ноÑом у земљу. ÐÐ¾Ñ Ð¿Ð¾Ð»Ð¾Ð¼Ñ™ÐµÐ½ у три дела, од крила на даље, Ñве у комадима. Покупим Ñве делове и натраг кући.
Дакле, ово пишем да иÑкуÑније моделаре подÑетим на њихове почетке а да оне мање иÑкуÑне уверим да никада није довољно провера пре Ñтарта.
Разлог удеÑа Ñам потражио у програмирању Ñтанице. Станица је била добро програмирана, али Ñам ја направио грубу грешку јер Ñам при провери, па и оној поÑледњој пре полетања Ñтавио авион на леђа, Ñве је изгледало Ñупер, али...Ñве команде Ñу, у Ñтвари биле Ñупротно програмиране...Покушао Ñам то каÑније да решим реверзним Ñвичовањем Ñтанице али није ишло, ако добијем добар елеватор, елерони буду Ñупротни и обрнуто.
Решење је било, наравно, врло једноÑтавно и ефикаÑно - замењени Ñу прикључци Ñервоа на пријемнику и Ñве је радило Ñавршено.
Увече Ñледи оправка - епокÑи + фарбање, Ñве готово за Ñат времена (уз помоћ фена). Како је била разбуцана, поÑле интервенције је деловала Ñкоро Ñавршено и веома охрабрујуће.
Е Ñада иде права Ñтвар!Пробудим Ñе Ñ˜ÑƒÑ‚Ñ€Ð¾Ñ - измаглица...миÑлим ја, кад има магле нема ветра, а и Божић је, време за Ñлавље! Спакујем Зољицу и батерије (понео Ñам их 8 ком
) и натраг на меÑто злочина.
Да Ñкратим причу - прво полетање феноменално, лет фантаÑтичан и Ñлетање глатко...онда грејање у колима па друга батерија, па грејање у колима па трећа...Ñве иде Ñавршено! Онда погледам на Ñат, прошло два, а гоÑти Ñтижу на ручак у три Ñата. Слегнем раменима и апÑолутно задовољан Ñеднем у кола и одем кући...
Све што могу да кажем је да Зољица лети феноменално - изузетно је Ñтабилна, управљива, дакле радио Ñам Ñа њом шта Ñам хтео. Имајте у виду да никада пре ниÑам летео, то Ñу били моји први летови.
Ево конкретних података:
-тримовање у лету није било потребно ни за милиметар, Ñве што Ñам утримовао од ока било је ÑаÑвим довољно. У лету је Ñамо благо вукла ноÑом на доле, али то ниÑам хтео да дирам јер ми је тотално лежало да је тако возим
-1. лет 3.5-4 мин, потрошено 425 mAh
2. лет 4-5 мин Ñа 592 mAh допуњених
и поÑледњи лет (најпрецизније мерен)
3. 5.5 мин и допуњених 640 mAh.
Дакле Ñтруја коју је мотор вукао у пракÑи је била око 7Ð. Углавном Ñам возио на нешто мањем гаÑу од макÑималног, али и тако је Зољица веома брза и лети феноменално.
-Ñет ап знате који је из мојих претходних поÑтова на овој теми
http://rcfly4um.org/index.php?topic=254.msg6239#msg6239. Углавном Ñнаге има ÑаÑвим довољно, вертикални лет иде Ñјајно, а дужина лета Ñа батеријом од 1050 mAh какве ја кориÑтим би могла да буде 8-9 мин, дакле више него довољно.
И на крају, практичан проблем - зима и Ñмрзнути прÑти. Ðађем Ñтаре рукавице Ñа идејом да иÑечем прÑте како је то урадио Мат...миÑлим Ñе нешто, можда и не мора. Ове моје Ñу од изузетно мекане коже (биле Ñкупе некад давно) и при том добро разгажене и изанђале - одавно их више не ноÑим, а држим их у колима ако треба да Ñе мења точак или Ñлично. И тако, пре него што Ñам кренуо на летење још једном укључим Ñимулатор, узмем Ñтаницу и пробам - иде Ñјајно! Може да Ñе вози и Ñа рукавицама!
Закључак:1. ПоÑле поÑледње провере потребна је још једна провера
2. Зољица лети феноменално
3. Симулатор је закон (иÑкрен Ñавет почетницима - не покушавајте да летите без бар два меÑеца проведених на Ñимулатору...)
4. Вожња Ñа рукавицама - да и иде Ñупер (знамо да је Ñве лепше
без али...
)
P.S. Следи видео Ñнимак чим нађем Ñниматеља (замиÑлите да Ñам цимао неког од мојих пријатеља да ме за Божић Ñнима како летим авиончиће - миÑлили би да Ñам...)