RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > JET MODELI

F-22 Park Jet Zoljica

<< < (24/33) > >>

MEPHISTO:

--- Quote from: Yu-men on January 07, 2009, 12:14:29 AM ---  (:sok:)

Vazi hvala, (:good) bice prepravljeno pre farbanja.

--- End quote ---

Вероватно си на претходним страницама ове теме видео моју Зољицу http://rcfly4um.org/index.php?topic=254.msg6239#msg6239. Она је направљена по нацртима tibeteagle-a. Мотор који планираш залеже оригинал на њу. Ја га имам, али га нисам уградио само зато што ми је изгорео на тест бенчу http://rcfly4um.org/index.php?topic=1114.msg5883#msg5883 , иначе сам га планирао у те сврхе. Дакле мотор је добар само сам га ја префорсирао на тесту, овде можеш да видиш резултате теста http://rcfly4um.org/index.php?action=dlattach;topic=1114.0;attach=1656, оно пшшшш је тренутак када је отишао у вечна ловишта...Ускоро следе тест летови моје Зољице, чека се само иоле прихватљиво време (Мат - Матић Драган спушта критеријум па ће то вероватно бити веома брзо, само док исечем прсте на рукавицама...!)

tibeteagle:
MEPHISTO, drago mi je da si se odlučio za prvi  start sa Zoljicom. I ja sam prošle godine u januaru imao prvi let sa Zoljicom.
Predlažem da ipak sačekaš da ode barem iznad nule, mislim na temperaturu vazduha. Najveći problem je što se prsti smrznu najbrže, a doza stresa donosi još malo ukočenja.
Žao mi je za tvoj pregoreli motor, ali sada barem imaš uvida u mogućnosti ovih malih motora. Na test stolu je strujanje vazduha mnogo manji nego u letu, a to je nije dobro za hlađenje namotaja motora.
Foro kameru obavezno poneti na livadu!
Puno sreće  (thumb)

MEPHISTO:
Ево извештаја!
Први покушај лета је био јуче. Изгрејало сунце (веома зубато), мени се укаже једно сат слободног времена и одлучим да стартујем Зољицу. Изађем на пољану (једно километар даље од блока 70а). Све проверим, авион у леву руку десна рука на елеватору, гас нешто јачи од пола и ...пустим Зољицу, она полако крене на доле, ја повучем елеватор...а она се забије носом у земљу. Нос поломљен у три дела, од крила на даље, све у комадима. Покупим све делове и натраг кући.

Дакле, ово пишем да искусније моделаре подсетим на њихове почетке а да оне мање искусне уверим да никада није довољно провера пре старта.

Разлог удеса сам потражио у програмирању станице. Станица је била добро програмирана, али сам ја направио грубу грешку јер сам при провери, па и оној последњој пре полетања ставио авион на леђа, све је изгледало супер, али...све команде су, у ствари биле супротно програмиране...Покушао сам то касније да решим реверзним свичовањем станице али није ишло, ако добијем добар елеватор, елерони буду супротни и обрнуто.

Решење је било, наравно, врло једноставно и ефикасно - замењени су прикључци сервоа на пријемнику и све је радило савршено.

Увече следи оправка - епокси + фарбање, све готово за сат времена (уз помоћ фена). Како је била разбуцана, после интервенције је деловала скоро савршено и веома охрабрујуће.

Е сада иде права ствар!

Пробудим се јутрос - измаглица...мислим ја, кад има магле нема ветра, а и Божић је, време за славље! Спакујем Зољицу и батерије (понео сам их 8 ком :big smile) и натраг на место злочина.

Да скратим причу - прво полетање феноменално, лет фантастичан и слетање глатко...онда грејање у колима па друга батерија, па грејање у колима па трећа...све иде савршено! (yay)

Онда погледам на сат, прошло два, а гости стижу на ручак у три сата. Слегнем раменима и апсолутно задовољан седнем у кола и одем кући...

Све што могу да кажем је да Зољица лети феноменално - изузетно је стабилна, управљива, дакле радио сам са њом шта сам хтео. Имајте у виду да никада пре нисам летео, то су били моји први летови.

Ево конкретних података:

-тримовање у лету није било потребно ни за милиметар, све што сам утримовао од ока било је сасвим довољно. У лету је само благо вукла носом на доле, али то нисам хтео да дирам јер ми је тотално лежало да је тако возим

-1. лет 3.5-4 мин, потрошено 425 mAh
 2. лет 4-5 мин са 592 mAh допуњених
 Ð¸ последњи лет (најпрецизније мерен)
 3. 5.5 мин и допуњених 640 mAh.

Дакле струја коју је мотор вукао у пракси је била око 7А. Углавном сам возио на нешто мањем гасу од максималног, али и тако је Зољица веома брза и лети феноменално.

-сет ап знате који је из мојих претходних постова на овој теми http://rcfly4um.org/index.php?topic=254.msg6239#msg6239. Углавном снаге има сасвим довољно, вертикални лет иде сјајно, а дужина лета са батеријом од 1050 mAh какве ја користим би могла да буде 8-9 мин, дакле више него довољно.

И на крају, практичан проблем - зима и смрзнути прсти. Нађем старе рукавице са идејом да исечем прсте како је то урадио Мат...мислим се нешто, можда и не мора. Ове моје су од изузетно мекане коже (биле скупе некад давно) и при том добро разгажене и изанђале - одавно их више не носим, а држим их у колима ако треба да се мења точак или слично. И тако, пре него што сам кренуо на летење још једном укључим симулатор, узмем станицу и пробам - иде сјајно! Може да се вози и са рукавицама!

Закључак:

1. После последње провере потребна је још једна провера (nono)

2. Зољица лети феноменално (<--)

3. Симулатор је закон (искрен савет почетницима - не покушавајте да летите без бар два месеца проведених на симулатору...) :mhm

4. Вожња са рукавицама - да и иде супер (знамо да је све лепше без али...  (___))

P.S. Следи видео снимак чим нађем сниматеља (замислите да сам цимао неког од мојих пријатеља да ме за Божић снима како летим авиончиће - мислили би да сам...)

n3mke:
Cestitam mephisto, svaka cast na letovima :)
Provera naravno uvek, ja sam se jednom zeznuo pa zabio spreeja u travu...

Javi pa da letimo zajedno nekad, poz!  (thumb)

SABURO:

--- Quote from: MEPHISTO on January 08, 2009, 03:34:51 AM ---
Све што могу да кажем је да Зољица лети феноменално - изузетно је стабилна, управљива, дакле радио сам са њом шта сам хтео. Имајте у виду да никада пре нисам летео, то су били моји први летови.

--- End quote ---

Svaka čast, sada si zvanično pilot rc modela.
 :)aplauz

Samo napred
 (<--)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version