RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > JET MODELI

F-22 Park Jet Zoljica

<< < (27/33) > >>

n3mke:
U principu je izvodljivo da se uradi ali..

-motor bi se tesko startovao s obzirom na konstrukciju zoljice
-za model od stirodura, nitro motor proizvodi prevelike vibracije pa bi morala da se dodaju ojacanja koja bi otezala zoljicu

S obzirom da motor za zoljicu kosta 10-15$, a baterija isto toliko ne verujem da je nitro motor prakticniji u ovom slucaju

tibeteagle:
U ovakvu laku penastu konstrukciju, kao Zoljica, nikako.  (nene)
Klipni motor se pali rukom, te ovaj položaj za motor nije dobar.
Moglo bi se staviti na rep ali se onda težište jako pomera unazad.  Naime, kod modela je veoma važan raspored svik komponenti, pogotovo onih težih, zbog položaja težišta modela. Klipni motor je težak koliko i elektro motor zajedno sa akumulatorom, te su koncepcije i u ovom pogledu razlikuju.
Klipni motor stvara neuporedivo veću vibraciju na trupu, te je za njih najbolja drvena ili neka druga kruta konstrukcija.
Na svim mojim eksperimentalnim stirodur modelima, na koje sam stavio klipni motor, se pokazalo da lake penaste konstrukcije ne mogu dugo da trpe velike vibracije bez ozbiljnih ojačanja sa letvicama i šperom.
http://rcfly4um.org/index.php?topic=500.0
Sa pojavom dobrih elektro komponenti za pogon, otvorila se mogućnost da se modeli prave znatno jednostavnije i lakše od nj. predhodnika drveta i kompozitnih materijala. To je slučaj sa Zoljicom i ostalim ultra lakim modelima.

Mephisto je krenuo dobrim putem sa jednim od velikih varijacija i mogućnosti elektro pogona, zajedno sa lakim ali dovoljno jakim stirodurom za konstrukciju modela. Ove komponente su izmišljne za kreativce modelare koji se žele oprobati u pravljenju modela. Nisu tako lepi modeli ali daju da se brzo i jednostavno dođe do izmišene letelice.

Za podsećanje, a i onima koji su se kasnije uključili na forum. Ova klasa modela zvani Parkjet, mogu neverovatno dobro da lete, kada se elektro motor stavi na samo horizontalno kormilo na repu modela, pri tome akumulator ide napred, zbog već pomenutog balansa težišta. Ovo je pre bilo neizvodljivo, a ni sada, sa klipnim motorom.
Pogledajte video i vide ćete o čemu pričam:

;namig

bmxstefan@gmail.com:
Hvala na savetima...Znaci nitro motor ne dolazi u obzir...Nisam ni razmisljao o velikim vibracijama, vec oko ugradnje motora...   :sljus  Zoljica je inzvaredan model koji moze svako sebi da priusti...   (thumb)  Samo me jos zanima gde mogu da nabavim pratecu opremu...   3aa

Pozz iz Vrsca...  oo))

srpska posla:
 Nije nemoguce, trtreba razmotriti i druge mogućnosti

Vibracije nisu tolko strašne kod tako malih motora,
težina motora nije problem ako odabereš pravi motor, npr ovaj motor je idealan za takav model

http://shop.origomodell.hu/product_info.php?cPath=29_40&products_id=34 težak je samo 55g,
ugradnja motora nije problem čak je konceptualno ugradnja ovog glow motora lakša nego ugradnja elektromotora u zoljicu,
problem može da predstavlja startovanje, ali ovi motori mogu da se startuju i pomoću opruge
http://cgi.ebay.ca/Cox-049-Model-Airplane-Engine-Snap-Starter-Spring-R_W0QQitemZ370211860886QQcmdZViewItemQQptZRadio_Control_Parts_Accessories?hash=item563258b196&_trksid=p4634.c0.m14&_trkparms=|301%3A1|293%3A1|294%3A30
spretniji modelar može sam da izradi ovakvu oprugu

Znači: Moguće je i to izgleda vrlo uspešno

bmxstefan@gmail.com:
Hvala na savetima  (pijemo) ... Posto je to ipak model za rekreativno letenje, prelazim na jeftiniju varijantu  :mhm ...Brushless motor i ostala prateca oprema...Posto sam pocetnik, pa sam resio da pitam vas sa iskustvom,koji motor, servoi,kontroler,bi zadovoljavali potrebe Zoljice... 3aa

Hvala unapred...
Stefan iz Vršca...  3aa 

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version