RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > JET MODELI
F-22 Park Jet Zoljica
cakra:
--- Quote from: tibeteagle on October 07, 2008, 04:25:02 PM ---3D stirodur modelčić je isto dobar. Lepo si savladao obradu stirodura. Od mene čista petica. Samo napred :superman:
Poz.
--- End quote ---
:D bas sam se nasmejao na konstataciju-"modelcic"... kad sam ga poceo mislio sam da ce biti manji...a ono ispalo sasvim
nesto drugo...
snimak cu postaviti -cim nateram zenu da me snima...:)
sto se tice stirodura-ostajem pri njemu i tvrdnji da je za pocetnika a i za ozbiljnije modele do nekih 1000-1200mm raspona -neprikosnoven...lako se obradjuje, ima ga svuda (vazno!), lako se krpi, nije skup...itd.
U medjuvremenu sam se i opredelio kojim cu putem ici u ovom -za mene potpuno novom-hobiju...foam park avioni su ono cime imam nameru da se ozbiljnije pozabavim u narednom periodu-iskljucivo hand made...nema sanse da me neko natera da platim za ARF ili RTF parce stiropora-ma kako lep i dobar bio... . !
Ono sto me trenutno nervira je nemogucnost i ogranicenost u nabavke modelarske opreme u Srbiji...tako tipicna pojava kod nas, da nesto sto je svuda u svetu dostupno, normalno...kod nas nema sanse da se kupi...
Znam, roba se prodaje po oglasima...ljudi doneo po narudzbini...itd. al' sve je to - jedno veliko nista!
treba da molim i kumim za dva-tri servoa...ima-nema...
bice to valjda i drugacije...obecavam! ;)
Pozdrav svima!
MEPHISTO:
Имам питање у вези градње Зољице.
Да ли крило и елиÑа треба да буду под правим углом?
Код мене тренутно елиÑа циља мало на доле (није ми јаÑно како је до тога дошло...) па ми Ñе чини да то није у реду!?
Дакле да ли угао измењу површине крила и елиÑе (наравно, када је у вертикали) треба да буде 90 Ñтепени, тј. као на цртежу који Ñам Ñкицирао?
Хвала!
tibeteagle:
Ugao koji si nazanačio sa 90 stepeni može da bude malo manji, ali nikako veći, od 90 stepeni. (nene)
Naime, zoljica leti sa malim napadnim uglom krila i tako pravac potiska elise se poklapa sa pravcem leta, ako je manji ugao za 1-2 stepeni od pravog ugla.
Da je ugao veći, elisa bi stvarala momenat u smeri da nos modela gura prema dole, pošti je potisna tačka iza težišta, a to je nepoželjno jer treba da se puno kompenzuje sa trimovanjem visine.
Najbolje je da je osovina motora paralelna sa krilom i trupom, odnosno elisa pod pravim uglom od 90 stepeni. Što manje odstupanje u bilo koju stranu.
Ako ugao ne odgovara, između krstastog metalnog držača motora i drvenog šper nosača se može staviti mala metalna podloška M3 (za šraf od 3mm sa rupom od 3.1mm) ili sl. na krakovima gde je potrebno. Uvek staviti ispod dva susedna kraka, da bi bilo efekta pomeranja.
Samo :superman:
tibeteagle:
Kada Zoljica naraste, postaće 3D džet :jaki:
Šta znače prednja krilca, laki model i ostalo...
a valcer na travi?
MEPHISTO:
Поздрав Ñвима!
Из претходних поÑтова на овој теми закључили Ñте да Ñам у току Ñа израдом Зољице.
Има томе 3 меÑеца. Прилично времена за овакав модел. Ипак, пошто Ñам изабрао да то буде мој први модел у овом хобију, он је уједно предÑтављао упознавање Ñа једним новим Ñветом и прилично великим бројем информација.
ОÑим тога, требало је решити и набавку делова. ОÑновне елементе од Ñтиродура Ñам обезбедио захваљујући Tibeteagle па бих овом приликом да му захвалим на томе!
Онда је кренула авантура око набавке оÑталих делова. Ту Ñам Ñе одлучио за УХ јер ми је то деловало најпогодније. Разне догађаје који Ñу пратили моје покушаје поручивања и плаћања робе из УХ можете да нађете на неколико тема на нашој ЛИВÐДИ.
Потом је уÑледило иÑпитивање Ñетапова на теÑÑ‚-бенчу ÑопÑтвене израде http://rcfly4um.org/index.php?topic=1114.0.
Готов Ф22 у мојој верзији изгледа овако:
ИÑпод хаубе је оваква Ñитуација:
Конектор за ESC је епокÑијем улепљен у труп. Иза конектора Ñе види врх антене од пријемника која делимично иÑто пролази кроз труп.
Коришћен је мотор Turnigy e-drive 2210/30 http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6764&Product_Name=Turnigy_e-drive_2210/30.
ЕSC je Super Simple 20A http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6457&Product_Name=SuperSimple_20A_ESC
ЕлиÑа је 7Ñ…6 APC style иÑто из УХ.
Батерија Ñе види на Ñлици: Rhino 3S 1050 mAh.
Пријемник je Спектрумов AR6200, а Ñтаница DX7.
Ф22 је овакав тежак 360 грама. Сетап који Ñам уградио на теÑÑ‚ бенчу Ñе понаша овако:
Дакле, поÑле 2.5 минута рада на пуном гаÑу, даје потиÑак од 452г (оÑтало видите Ñа Ñлике, највећи диÑплеј показује температуру мотора, која Ñе поÑле преÑтанка рада, када више нема хлађења пење до око 54 Ñтепена, када Ñе пипне руком, Ñпоља буде топао, али не врућ...)
Тежина модела је прилично велика, на првом меÑту захваљујући батерији (100г). Када дође боље време видећемо како ће Ñе понашати у лету.
Ðа крају, Ñ Ð¾Ð±Ð·Ð¸Ñ€Ð¾Ð¼ да је ово РЦ првенац, "пало" је и једно поÑтарије вино, да Ñе проÑлави!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version