Odluka za ovaj poduhvat je prinudno pala sinoc.
A baterija o kojoj se radi jeste "ZIPPY 1500MAH 3S1P 20-30C"
Sinoc je skinuta sa punjaca i pri pokusaju da je spakujem u plasticnu kutiju u kojoj inace nosim baterije na teren, zaculo se nesto cudno.
Pokusao sam da savijem kablice uz bateriju kako bi je lakse spakovao u njenu pregradu, i pri tom pokusaju mi se ucinilo kao da sam cuo neki tih i veoma kratak zvuk koji je licio na neko varnicenje.
Posto me culo vida a i sluha odlicno sluzi i do sada nikad nije izneverilo odmah sam odlucio da baterija mora u "Karantin" dok se sutra ne proveri sta je u pitanju.
Noc je provela na terasi u metalnoj kutiji, a jutros je prebacena na selo gde je zapoceta "operacija Lipo"
Evo nekoliko slika kako je operacija protekla:
U ovoj specijalnoj posudi (u kojoj je i nocila na terasi) je prebacena na selo i nije je napustala sve do pocetka operacije.
Baterija je operisana na samim vratima (zbog ladovine) garaze, tako da u slucaju pozara ne ode i garaza zajedno sa baterijom.
Oprezno sa nozicem sam odstranio gornji deo izolacije,
1.) pazite dok secete izolaciju da ne ostetite celije i vodite strogo racuna sta sve nozic dodiruje dok radite na baterijiKad se skine gornji deo izolacije baterija izgleda ovako:
2.) izolaciju skinite pazljivo i sacuvajte je radi ponovnog vracanja.sve deluje normalno i glavni krivac se ne vidi sve dok se ne skine i ovo malo parce trake.
Evo kako izgleda Lipo kad se odstrani sva izolacija sa prikljucaka.
A evo ga i glavni krivac.
od crne zice viri jedno parce, koje pri savijanu kablica dodiruje spoj srednje celije gde je nalemljena bela zica i tako pravi kratki spoj.
ni crvena zica nije bas profesionalno nalemljena i samo je bilo pitanje vremena kad ce ona da izazove kratki spoj.
Crnu i crvenu zicu sam pazljivo odlemio, pokratio i ponovo ih nalemio.
Ali ovog puta sa spoljne strane gde je bilo po meni mnogo sigurnije i vise mesta za lemilicu.
Zutu i belu sam samo pokratio i vratio na mesta gde su i bile.
strogo vodite racuna kad skidate ili vracate belu zicu, ona se nalazi u sredini i lako se moze napraviti kratki spoj sa lemilicom.Na izlazima iz izolacije sam dodatno pricvrstio superlepkom crnu za glavnu Crnu (minus) i crvenu za Crvenu (plus) baterije, takodje je zalepljena i zuta za belu.
Sva izolacija je ponovo vracena i dodatno je preko nje zalepljena nova Traka (ojacana vlaknima), koja pokriva sve skidane delove i preklapa jedan deo termo-buzira.
Evo izgled baterije, posle uspesne operacije.
A evo za kraj i slike kako je sve izgledalo pre nego sto je radjeno na bateriji.
Razlika skoro i da ne postoji, izgleda kao nova.
Zippy je malo pre ponovo nakacena na punjac i dok ja pisem ovu temu ona se polako puni.
Pazljivo je nadgledam i po zavrsenom punjenju idemo na probni let.
Paznja:
prepravke i popravke na lipo baterijama obavezno raditi napolju.
strogo vodite racuna da ne napravite kratki spoj pri radu na bateriji.
lipo baterije su jako lako zapaljive i goru kao lude.
sve sto radite na lipo baterijama radite na sopstvenu odgovornost, i sami snosite posledice.A sad ..
pozdrav svima odoh ja na livadu da malo