ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM

pitanje za lipo

(1/3) > >>

zajo:
Dali e tacno to da se lipo baterija treba cuvati na 60% zanci ne skroz puna,dok ne letimo da joj bi se produzio vek trajanja?

Dejan Dobricki:
DA na oko 50 % napunjenosti :mhm

zgrujic:
LiPo ne sme da ostane prazna duze vreme jer ako joj napon padne ispod neke granice nema popravke. Ako bateriju neces koristiti duze vreme (mesec dva) onda ne treba da bude 100% napunjena, 50-60% je optimum. Takodje nije lose cuvati ih u frizideru. Uzmes jednu plasticnu posudu koja dihtuje, slozis baterije u nju pa sve zajedno u frizider. Sve cisto, pristojno, a znacajno ces im produziti zivotni vek.

enes:
jel to bilo zezanje za frizider jer to prvi put cujem!?a ako je istina objasni mi razlog zbog cega?jer inace na svakoj lipo bateriji pise max.temperatura kad se puni nesme da bude ispod 0 a kada se prazni ne ispod minus 10 ovim slucajem se konkretno misli na zimske uslove koriscenja. A sto se tice praznjenja po podacima kokam i ostalih proizvodjaca lipo baterija napon cim padne ispod 2,5V baterija ili je 100%unistena ili ako se i uspe povratiti izgubila je svoj pravi kapacitet!inace predaze se da baterije najbolje ako budu oko 3V po celiji!

zgrujic:
Da, preporucuje se da napon na bateriji nikad ne padne ispod 3V po celiji, to je neka sigurna razlika u odnosu na fatalnih 2.5V. Inace kapacitet koji ostane izmedju 3 i 2.5V je simbolican. LiPo imaju ogranicen zivot na polici. Iako ih ne koristis one prosto stare. U pitanju je nekakva spora hemijiska reakcija cija se brzina povecava sa povecanjem temperature na kojoj se cuvaju. Ja svoje baterije drzim u frizideru, to je negde izmedju 0 i 5C. Izgleda blesavo, ali ledja me vise ne... Zato je vazan i datum proizvodnje ovih baterija. Novi tip je, cesto bolji od starog i zbog kraceg perioda skladistenja, a ne samo zahvaljujuci napretku procesa proizvodnje.

Kad ih onako hladne stavim na model one opet daju sve od sebe. Nisu to olovni akumulatori da ih pokosi prvi mraz. Jedino sto se onako hladne "oznoje" na ovim letnjim danima, ali to se izbegava tako sto ih ne vadim iz kutije dok ne dodjem na livadu, a tad su vec podgrejane. Zato kutija treba da dihtuje...

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=744733

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version