ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM
Brushless motor proizvodi cudan zvuk
saxpg:
Radi se o motoru turnigy 42-40B 900kv Brushless Outrunner .
Podaci na sajtu kao i neka mjerenja koja su NAVODNO uradili neki od onih koji ga vec imaju kazu da moze da ide do 45A.
Ja znam da su podaci o Kineskim motorima cesto uvecani, medjutim ovaj motor izgleda kao da moze moze mnogo vise.
Kod mene se desava to da motor sa svakom elisom vecom od 11x5.5 koja povuce vise od 30A, pocne da pishti i daje zvuk
nekog trenja. ESC je turnigy plush 60A. Elise koje sam testirao su do 11x5.5 12x6 13x4 i 14x7. Lezaji na motoru su ispravni.
Elise su balansirane do savrsenstva. Motor se NIJE grijao tokom testa mada nije isao jace od 30A.
Moje pitanje, dali se overpropping ili stavljanje vece elise na brushless motor manifestuje samo pregrijavanjem i pregorevanjem motora
ili i ovaj zvuk moze biti posledica?
Goran:
Pripremi maramicu pre nego što počneš da liješ suze i čitaš nastavak priče :)
Generalni problem velikih kineskih elektro motora:
Priča počinje pre više meseci kada smo kupili TR50-65 motor za pogon model "Diamant no limit"
Pri davanju "gasa" čuje se "urlik" iz motora. Neko škripanje ili struganje.
Prvo smo mislili da se elisa previše inertna i da šraf koji priteže elisu nije dovoljno pritegnut. Međutim i posle dodatnog pritezanja zvuk se čuo i dalje.
Motor je otvoren i moje crne slutnje su se obistinile.
Magneti na rotoru (rotor je deo elektromotora koji se okreće) su se razlepili. Ne svi ali nekoliko komada.
Prilikom davanja "gasa" usled velike snage (struje) i elektromagnetnih sila koje nastaju u tom trenutku magneti se odlepljuju i počinju da stružu o stator.
Taj grozni zvuk koji se čuje iz motora nastaje trljanjem gvožđa statora o magnet rotora.
Rešenje (koje smo probali sa delimičnim uspehom) je otvaranje motora i pažljivo ispitivanje koji je magnet delimično odlepljen i njegovo ponovno lepljenje sa cianofiksom (CA)
Druga varijanta je da se Kinezima vrati motor preko reklamacije.
Pozdrav Goran
magic:
Hm, hm. Ja imam podosta kineskih motora i nisam imao takvih problema iz jednostavnog razloga sto ih nisam preforsirao, jesam krivio osovine ali je to bilo zbog ne izbalansirane elise. Zaboravite podatke koje UH stavlja za max. snagu, ako pise 750W ne bi ga trebalo terati preko 500W, ili u sustini 2/3 onoga sto oni deklarisu ako ne zelite da imate probleme. Upravo motor koji i ja prodajem u oglasima je deklarisan kao 1580W, ali realno tu oko 1,1kW je njegov plafon. Samim tim preporuke koje sam dao za kombinaciju bat/prop je tu oko 1kw. Tezina motora i kV vam sve kazu, AXI ili Hacker su dosta realniji po tom pitanju pa jednostavnim uporedjivanjem dolazite do pravih podataka vezano za max snagu.
@ saxpg
pominjes ampere, a Volti? sve mi se cini da si bio na barem na 4S, zar ne? ako jesi onda jadan i treba da pisti zato sto mu to ne prija. Uobicajeno je to pistanje kod motora kada se od njih trazi previse. 900kV za 4S je previse!
@ goran
za problem sa odlepljivanjem sam cuo, ali i on je uglavnom posledica prevelike temperature i zbog toga se magneti odlepljuju.
Iz iskustva, sa kinezima nije dobro da efiksnost padne ispod 75/80%, a sa Hackerom 65/70% jer sve ostalo ode u toplotu.
poz
saxpg:
Momci hvala na brzim i kompletnim odgovorima. Mislim da je ipak cisto preforsiranje motora jer nisam pomenuo "sitnicu" da je to bilo na 4S.
Odlepljen magnet nije, imao sam i taj slucaj sa drugim motorom. Probacu sve ponovo sa 3S cisto experimenta radi, a i dok ne stigne nesto
sa osovinom od 5mm a da radi na 4S.
Pozz i hvala jos jednom.
Goran:
@ Magic
Ja sam problem video lično.
Ali on nije posledica prevelike temperature, pošto se motor razlepio otprilike 10 sekundi posle prvog uključivanja uopšte. Motor "ladan ko špricer".
Ti kineski 50x motori koji najčešće rade na 6S baterije a naročito ovi iz "žute" serije su veoma sumnjive upotrebne vrednosti.
Pozdrav Goran
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version