ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM
Brushless motor proizvodi cudan zvuk
zgrujic:
Moze da bude "proklizavanje" rotora u magnetnom polju. Obicno se cuje kod naglog dodavana gasa kao neko krcanje. To se desava kad ESC nema dobar tajming za taj motor i propeler. Probaj da povecas ili smanjis timing, ako ti to ESC dozvoljava.
Goran:
@Zgrujić: Možeš li da pojasniš pojam "proklizavanje" rotora u magnetnom polju, i koja je to manifestacija koja dovodi po tebi do "krčanja".
Poz.
saxpg:
Moze da se podesi tajming pa cu probati i to. Ima i to logike jer se isti problem javio do sada na tri motora . Jedan od njih je bio i moj 35-48/900 a drugi slican ovom samo HXT. Oba ta motora nisu imala prevelike elise.
saxpg:
Problem je sredjen!
Zgrujic je bio u pravu, Magic takodje. Greska je bila u tajmingu.
Sada kada sam ga podesio na HIGH sve radi kako treba ali na 3S.
4 celije su izgleda mnogo.
Jedna cudna stvar je to sto ovaj ESC ne moze da se programira preko kartice iako bi trebao.
On je iz Plush serije kao i ostali koje imam, ali kada ukljucim katicu sve svijetli bez veze. Zato
sam programirao preko stanice , ali bitno je da je sada sve OK.
Hvala vam jos jednom svima na pomoci!
zgrujic:
Brushless motori su u stvari jako slicni step motorima. Step motor se koristi na recimo CNC masinama kada treba TACNO da znas koliko koraka si napravio i u kom pravcu. Step motor pravi korak tako sto stator promeni pravac magnetnog polja, a rotor mora da ga prati. Broj pravaca magnetnog polja je ogranicen brojem polova sto je u slucaju brushless motora broj namotaja na statoru. Motor se vrti tako sto stator menja pravac polja (teslino obrtno magnetno polje), a rotor ga prati kao da su mehanicki povezani. Ako je rotor preopterecen pa magnetno polje ne moze da ga povuce za sobom onda dodje do iskakanja. Efekat je slican preskakanju zupcanika. To dovodi do mehanickog naprezanja osovine, i pojave zvuka.
Iskakanje ili proklizavanje se najcesce desava kad motor naglo ubrzava. To onda znaci da motor nema snage za toliko ubrzanje/opterecenje, pa mu se kaze da sporije menja broj obrtaja, odnosno podesi se (timing) na ESC-u. Ovu opciju nemaju svi ESC, imaju je oni skuplji ili noviji. Za podesavanje pogledati u uputstvo, to je u istom kosu sa izborom tipa baterije, cutOff napona, kocnice...
Da je Pera odmah otisao u polici.. ovaj, procitao uputstvo... :big smile
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version