Misho šta reći na ovo što si napisao?
Uglavnom je na stranicana ovog foruma i nsmodelers sajta manje više već sve ispričano na ovu temu...
Svako nadje sebe u nekom segmentu modelarske priče.
Neki vremenom napreduju, teže novim modelarskim iskustvima, novim modelima, većim, jačim, bržim, okretnijim, akro, warbird, 3D...
Neko godinama leti jedno te isto a, mnogi se vrmenom i prestanu baviti ovom hobijem...
Sve je to normalno, jer nisu ni svi ljudi isti...
Život svašta donosi...
Pravljenje modela je nekada bila nužda, jer modela nije bilo da se kupi kao danas.
Danas, u dobu u kojem živimo, gde su Kinezi cenama "ubili" skoro sva tržišta pa, i modelarsko, izrada modela je besmislena.
Svima je jasno da bilo koji ARF avion možete kupiti za manje para nego što vas košta materijal...
Smisla, ipak, ima u dve priče...
Jedna je, praviti nešto kao što je Hellcat, jer takvih modela (ne mislim konkretno na Hellcat nego uopšte na modele sa velikih planova) nema da se kupi...
Takve modele prave ljudi koji imaju sve vrste mogućnosti koje si nabrojao (vreme, lovu, radionicu, podršku okoline, alat, uslove za držanje...)...
Iako to nije najbitnije... Najbitnija je želja...
No, idemo dalje...
Modeli sa planova su više cenjeni u svetu modelarstva i na kraju krajeva imaju veću vrednost od bilo kog ARF-a...
O razlici u kvalitetu naknadno...
O uživanju prilikom rada na projektu, neću trošiti reči...
Kreativnost dolazi do izražaja i baš zato, što model pravite sami, pruža vam se mogućnost da mnoge stvari napravite mnogo jače, lakše, da ih pozicionirate na bolje mesto, da zamenite, smanjite, povećate neki deo...
Samim tim i modeli na kraju izrade ne mogu da se mere sa ARF-ovima (iako se i tu mnoge stvari moraju i trebaju prepravljati)...
Modeli koje pravi Ziroli, Bates, Top Flite i svi ostali, nisu za jednu sezonu. Ko pravi te modele, leti ih posle godinama, i to, verovatno, bez problema...
U jednom časopisu koji imam, nalazi se reklama za neki deo, gde su slikali modelara (ima i ime) pored jednog velikog Zeroa. Kaže reklama : "Leteo je do sada 735 puta i "taj i taj deo" još savršeno radi...". Čuj 735 puta... leteo jedan model...
Kod nas na žalost, nedostatak love, predstavlja najveći problem i uglavnom se gleda da se prištedi gde god se može.
Kod ovakvih projekata nema štednje. Ugradjuju se proverene i kvalitetne komponente...
O ovome sam pisao pre neki dan u rubrici Livada...
Druga priča je priča o ARF modelima, ali ne baš svakakvim, gde se kupi model pa, se isti posle prepravlja...
Ovo nisam izmislio ja sa Zero-om, nego to modelari rade da bi u startu uštedeli vreme i uloženi rad... (recimo sa nekim od KMP modela ako žele dobar warbird).
Projekat sa Zero-om je ta priča...
Zero se pokazao u startu tako dobar da bi bio greh ne napraviti ga da bude još bolji...
Mnogo toga, šta smo Zero i ja "preturili preko glave" (i trupa), samo je dokaz da dorada modela ima i te kako smisla...
Slično prvom primeru i prepravljeni ARF obično nije za jednu sezonu, nego kad se modelar i model nadju "na istim talasnim dužinama" lete godinama "zajedno"...
To je ono Misho, kad si rekao: "Biće i Zero na prodaju"...
Mislim da, teško da će se to desiti...
Meni je veoma žao što mnogi naši modelari, koji stvarno svašta znaju, ne uzmu učešće na forumu pa, napišu neke svoje Tips & Triks-ove...
Ja se u mojim natpisima trudim da, što kroz slike, što kroz tekstove, opišem i usput objasnim šta i kako i zašto to tako radim...
Imam utisak da ljudi to slabo primenjuju (opet bih se vratio na tekst iz livade)...
Ipak, tekstovi koje sam pisao o svojim avionima i prepravkama na njima, i te kako, mogu da se primene na sve modele.
A što se tiče ARF-a...
Do ARF modela se lakše dolazi, oni su u startu jeftiniji i lakši za letenje.
Ima i tu veoma ozbiljnih "mašina". Pa, svaki model preko, ne znam, 1,6 - 1,7 metara je ozbiljan model...
Ozbiljno košta, ozbiljno leti, ozbiljno može i da te povredi ako ne paziš...
Ali, i ozbiljnost prilaza modelarstvu, kod mnogih, da se ne lažemo, nije na nivou koji bi trebao da bude...
I na ARF-ovima se mnoge stvari daju napraviti bolje...
Tu više nema izgovora da su delovi skupi i da se ne mogu nabaviti. Pa, Adam ide svake nedelje u Peštu...
Treba volje i prvenstveno znanja. Ako čovek i ne zna, treba da pita... Naći će se već neko da mu objasni...
Na našem Čenejskom aerodromu ove godine uspešno smo "iznedrili" par novih modelara, koji već veoma dobro lete... Nisu "omastili" ni jedan model...
Dolazi duga zima, možda jedna serija, univerzalnih, tekstova o tome kako se šta pravi, postavlja, lepi, ojačava, osigurava... na modelima ne bi bila "hrdjava"...
Mislim da bi to koristilo mnogim modelarima, pogotovo početnicima...
Takodje se nadam da će se i drugi uključiti, u to pisanje, jer su sva iskustva dragocena...
I na kraju, modelarstvo je mnogo više od modela i letenja (i tu misao sam već izrekao pre neki dan...)...
Svi koji su dolazili na Čenej, tokom ove godine (a, i ranije...) znaju kako je dobra atmosfera, koliko ima zezanja, smeha, druženja, pomoći, saveta...
Deo takve "opušajuće" atmosfere, mi sa tog aerodroma, pokušavamo u zadnjih par dana da prenesemo i na ovaj forum kroz tekstove i slike, koje ste sigurno primetili...
Dobio sam "blago" upozorenje moderatora da se preterano šalimo...
Ne mogu da verujem da to nekome smeta...
Pozdrav
Mirče