Neki od vas su ga vec videli uzivo a neki na slikama koje je Duki okacio, Kyosho Calmato 1400 Sports EP. Rec je o klasicnom treneru niskokrilcu na elektro pogon raspona 140cm sa blagim V i stajnim trapom tipa tricikl. Nisam merio tezinu ali tu je negde oko 1,7kg za 32dm2.
Skoro sam dosao do zakljucka da mi je potreban jedan model koga cu prvo leteti svaki put kada izadjem na livadu. Svi moji ostali modeli su poprilicno "nervozni" pa posle nedelju ili vise dana ne letenja sto zbog straha sto zbog zelje da sto pre poletim nije mi svejedno. I tako dodjoh na ideju da uzmem neki trener niskokrilac. Sreca pa je Vjeki upravo bila stigla isporuka i evo ga sada u mojoj floti
. Vjeka ga isporucuje sa motorom Kyosho BLS30 od cca 300W sto je sasvim dovoljno za ovaj model. No kako je meni sedeo nezaposlen Hacker A3012XL od kako sam slupao Sprintera odlucio sam se da stavim njega. Radi postizanja ispravnog tezista sa 3S 3200 baterijom trebalo bi dodati 50g olova, stoga sam se odlucio da ga letim sa 4S i ne dodajem olovo. Kako 12XL i vise voli 4S bilo je super, a tu su se nasle i 12x8 elise (legle ko dupe na nosu) sve zajedno za cca 550W
. Performanse sa ovim setupom su bile fantasticne! No kako nosac motora nije bio predvidjen za ovu snagu odlepio se u jednoj evoluciji uz cudan zvuk
, ja sam odmah sleteo i utvrdio o cemu je rec. Ovde je sada dosla do izrazaja Kyosho pedantnost izrade, jer nosac motora iako odlepljen, drzao se zato sto je sper uzubljen!!! Mogu samo da kazem hvala japanskom inzenjeru
.
U model idu 3 standardna servoa i ja preporucujem barem 3S 3200 bateriju radi ispravnog tezista sa 50A reglerom.
Sa motorom koji se daje uz model cak i jedan pocetnik ce se jako lepo osecati jer su otkloni povrsina smesni, a kasnije svako moze da se jako lepo zabavi uz sledecu kombinaciju: TR 42-50A 700kv Brushless Outrunner / 720W sa 50A reglerom, 4S od 3000-3500mAh i 12x8 elisom za cca 550W
.
http://www.bungymania.com/imageshome/includes3/motorperf1.php?id=35Da budem iskren, prvi put posle silnog letenja jedrilica sam se potpuno komotno osecao dok letim avion, moja najbolja kupovina do sad!!!
Sva 4 kom koji su dosli kod Vjeke koliko znam su vec prodati (bas se pitam sto
) ali koliko znam dolazi jos. Ovaj model ce sigurno jako dugo ostati u mojoj floti koja polako, ali sigurno, raste a ja ga toplo preporucujem.
Pozdrav