Author Topic: Wiki F3L model jedrilice  (Read 1774 times)

Offline SABURO

• Administrator
  • Hero Member
    • RCFly.in.rs | Vesti iz srpskog i regionalnog RC modelarstva
Wiki F3L model jedrilice
« on: November 26, 2024, 11:06:28 PM »
Pre skoro 2 godine, nabavio sam kit modela Wiki, koji je u to vreme bio jako popularan model u kategoriji F3L. Meni na oko izgleda jako lepo, pa nekako verujem da tako i leti :) Specifican je zbog geodetske konstrukcije krila, koja ima svoje prednosti i mane, naravno. Obzirom da posedujem model Vaiana koji sam izgradio pre 2-3 godine, zeleo sam da napravim jedan malo laksi model od Vaiane (koja je ispod 440g sto je super tezina modela).
Radove sam zapoceo pre vise od godinu dana, a kako sam u medjuvremenu ostao bez radionice i mesta za sastavljanje, model sam selio na par lokacija, shodno situaciji i mestu gde sam isti mogao da gradim.

Specifikacija modela je sledeca:

Razmah krila 2m
Duzina trupa 1.2m
AUW Tezina od 360g
Opterecenje krila oko 10g/dm2
Kontrolne povrsine, ruder, elevator i spoiler

Nikola | rcfly.in.rs

Offline dejan_ts

• Hero Member
  • teramo ga jako
Re: Wiki F3L model jedrilice
« Reply #1 on: November 27, 2024, 05:33:09 PM »
Izbor ti je jako lep upravo zbog te resetke u krilima  (res) (res)

Offline SABURO

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #2 on: November 28, 2024, 08:55:17 PM »
Slazem se.
Radove sam izvodio sporadicno u proteklih godinu dana, tj kada su mi obaveze dozvolile da se time bavim. Necu previse detaljisati o samoj izradi, jer je to sve vec vidjeno i napisano. Ono sto bih izdvojio kao nedostatke ovakve konstrukcije u kombinaciji sa laserskim secenjem, jesu preklopi i sastavi rebara, kao i rebara na napadnu/izlaznu ivicu i samu ramenjacu. Ti spojevi nisu potpuni, vec su pod uglovima, te je neophodno popuniti te zazore prilikom lepljenja jako dobro. Pola D box je u pitanju, zato sto se prekriva samo gornjaka.

Od opreme koristio sam:

2 x Emax 9051 za spojlere/kocnice u krilima.
2 x Chaservo DS06 za V rep
Prijemnik LemonRX DSM2 6ch bez kucista, kako bi stao u jako uzan prostor u trupu
1S LiPo 600mAh

Izradu sam zapoceo sastavljanjem V repa. Kompletno je uradjen od balze. U korenu se nalaze aluminijumske cevcice, koje ce kasnije sluziti kao vodilice za karbonske sipkice koje ce se ulepiti u boom repa.
Opciono je da se doda ojacanje/ramenjaca sto sam uradio koristeci karbonski flah 3x1 sa gornje i donje strane, ispunjen I profilom od balze.

Nikola | rcfly.in.rs

Offline SABURO

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #3 on: December 21, 2024, 10:27:47 PM »
Na fotografijama ispod, može se videti sastavljanje krila, trupa i početak presvlačenja modela. Za presvlačenje sam koristio Oralight white, dok za trup sam koristio Oracal foliju za automobile.
Zbog spcifične debljine trupa, neophodno je koristiti servo motore koji su 7mm ili 8mm debljine, kako bi stali u trup. U mom slučaju, koristio sam Chaservo DS06 LV verziju.
Za spojlere/kočnice sam koristio Emax 9051.
Nikola | rcfly.in.rs

Offline SABURO

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #4 on: December 23, 2024, 11:07:49 PM »
Model sam poleteo krajem avgusta, RTF AUW je oko 390g. Izveo sam male modifikacije na modelu u odnosu na prvobitni plan, tj nisu krute veze izmedju servo motora i V repa, vec su po principu spring-pull sistema koji se koristi na F3K modelima. Jos uvek nisam zadovoljan pojedinostima u letu, konkretno sa diferencijalnim otklonima u zaokretu. Jako puno zavisi od CG-a, tako da za sada imam neku verziju za koju smatram da je okej, s tim da cu vrlo verovatno raditi neke izmene u medjuvremenu.

U sustini, dobio sam model koji sam zeleo, mislim prvenstveno na tezinu i za uslove u kojima planiram isti da letim (takmicarski). U ispucavanju, podizanjem modela na bandzi, vidi se razlika u odnosnu na tradicionalno krilo. Krilo je na oko dosta jako, ne vidi se momenat da se uvije kao tradicionalno, sto doprinosi boljem ispucavanju u peak-u, te se prilikom oslobadjanja sa sajle, cuje pucanj kao kod F1A modela! U medjuvrmenu se pojavilo nesto novo od istog konstruktora, sto mi je takodje privuklo paznju, pogotovo zbog horizontalca koji ima anhedral. Takav "slomljeni" horizontalac na dole, pogonjen je s dva servo motora, zasto?! Da bi mogao da se napravi mix izmedju vertikalnog stabilizatora i horizontalnih pokretnih povrsina. Efekat je neverovatan, pogotovo u kruzenju/termalu.
Takvu koncepciju letim od letos, model se zove D1S. Zadnji "krik" i inovacija modela u F3K kategoriji. Po meni svi prethodni pokusaji da se izadje iz klasicnog F3K modela, poput polihedrala, odvajanja flaperona na flaps i ailerone, apsolutno su bili promasaji. Ovom inovacijom, koju je Arijan uveo u F3K, verujem da ce postati standard kroz par godina. Razlozi, bolje opstrujavanje oko horizontalca, nije u senci glavnog krila, veci autoritet u kruzenju pri malim brzinama, bolje lansiranje. Sve u svemu, ovako nesto treba uvesti i u F3L kategoriju, pod obavezno! Zato nasledik Wiki-a, po uzoru na Arijanove modele je dobio takav horizontalac. Tako da s moje strane gledano, to je veliki pogodak.
« Last Edit: December 23, 2024, 11:11:53 PM by SABURO »
Nikola | rcfly.in.rs

Offline SABURO

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #5 on: December 23, 2024, 11:15:07 PM »
Na fotografijama ispod se vidi D1S model, koji sam leteo na Fly In-u u Cupriji pocetkom septembra meseca. Fotografije su tu da docaraju pricu iznad o specificnom horizontalcu.
Treca fotografija je nastala letos, na pasnjaku u Krnjesevcima, gde inace treniramo, skoro svaki vikend.
Poslednja fotografija je novi model Tomasa, Revolt.
« Last Edit: December 23, 2024, 11:21:54 PM by SABURO »
Nikola | rcfly.in.rs