Model sam poleteo krajem avgusta, RTF AUW je oko 390g. Izveo sam male modifikacije na modelu u odnosu na prvobitni plan, tj nisu krute veze izmedju servo motora i V repa, vec su po principu spring-pull sistema koji se koristi na F3K modelima. Jos uvek nisam zadovoljan pojedinostima u letu, konkretno sa diferencijalnim otklonima u zaokretu. Jako puno zavisi od CG-a, tako da za sada imam neku verziju za koju smatram da je okej, s tim da cu vrlo verovatno raditi neke izmene u medjuvremenu.
U sustini, dobio sam model koji sam zeleo, mislim prvenstveno na tezinu i za uslove u kojima planiram isti da letim (takmicarski). U ispucavanju, podizanjem modela na bandzi, vidi se razlika u odnosnu na tradicionalno krilo. Krilo je na oko dosta jako, ne vidi se momenat da se uvije kao tradicionalno, sto doprinosi boljem ispucavanju u peak-u, te se prilikom oslobadjanja sa sajle, cuje pucanj kao kod F1A modela! U medjuvrmenu se pojavilo nesto novo od istog konstruktora, sto mi je takodje privuklo paznju, pogotovo zbog horizontalca koji ima anhedral. Takav "slomljeni" horizontalac na dole, pogonjen je s dva servo motora, zasto?! Da bi mogao da se napravi mix izmedju vertikalnog stabilizatora i horizontalnih pokretnih povrsina. Efekat je neverovatan, pogotovo u kruzenju/termalu.
Takvu koncepciju letim od letos, model se zove D1S. Zadnji "krik" i inovacija modela u F3K kategoriji. Po meni svi prethodni pokusaji da se izadje iz klasicnog F3K modela, poput polihedrala, odvajanja flaperona na flaps i ailerone, apsolutno su bili promasaji. Ovom inovacijom, koju je Arijan uveo u F3K, verujem da ce postati standard kroz par godina. Razlozi, bolje opstrujavanje oko horizontalca, nije u senci glavnog krila, veci autoritet u kruzenju pri malim brzinama, bolje lansiranje. Sve u svemu, ovako nesto treba uvesti i u F3L kategoriju, pod obavezno! Zato nasledik Wiki-a, po uzoru na Arijanove modele je dobio takav horizontalac. Tako da s moje strane gledano, to je veliki pogodak.