model je prema nacrtu sa rcgroups-com-a iyradjen od 6mm izoflora.
Krlo je KFM3 bez dihedrala i sa eleronima.
Originalan plan navodi KFM3 krilo sa dihdrealom i nadam se da cu da ga zavrsim danas. Plan je u startu bio da napravm dva trupa i nekoliko krila koja bi mogao po potrebi/zelji da mijenjam. Drugi trup je zavrsen.
Pored ovog napravio sam i ClarkY krilo oad 120cm sa dihedralom, pojacano 10x5mm smrekovom letvicom. Ovo krilo je prekriveno ljepljivom trakom.
Repne povrsine se pokrecu preko dva 5gr servoa.
Pogon je towerpro 2408-21 sa 18a esc i 10x4,7 propelerom koji su kupljeni u HC kao komplet.
Baterija na rapolaganju je nekoliko, 1000mah 2s, 1000mah 3s, 1450mah 3s i 1600mah 3s.
Za prve letove i testiranje koristicu 1000mah 3s.
Za kontrolu je zaduzen HC 2.4GHz stanica i prijemnik
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9042&Product_Name=Hobby_King_2.4Ghz_6Ch_Tx_&_Rx_(Mode_2)Pored 10x4,7 propelera imam namjeru da ga probam i sa 9x6 i 10x5 propelerima.
Stajni trap je uradjen od tri komada bambusa koji su uvezani koncem i zatim zaliveni brzim ljepilom. Tockovi su poklopci hrane za ribice u cijoj je unutrasnjosti izofloor pjena.
AUW tezina sa 1000mah 3s baterijom je 470gr. Mislim da bih mogao da ga napravim i laksim, ipak je ovo moj prvi rc avion i prvi "uradi sam".
Malo mi je cudno sto sam morao bateriju da pomjerim maltene iza motora da bih imao cg prema nacrtu.
Balansiranje na cg je uradjeno pomjeranjem baterije, a balansiranje po uzduznoj osi je trazilo da se yalijepe dve podloske na desno krilo.
Nakon balansiranja odnio sam model na lokalno igraliste za odbojku (vanjsko, svjeze asfaltirano).
Sve povrsine su se pomjerale uredno, motor se startuje uredno. Taksiranje po asfaltu bez problema, bez zanosenja.
Pokusao sam da ga poletim jer jednostavno ... ma znate vi vec zasto.
Odmah nakon polijetanja, model je poceo da obara desno krilo i krenuo u desni zaokret.
Eleronima sam malo ispravio model koji je poceo da pravi blagi krug udesno.
Nakon zarsetka jednog kruga i mog trimovanja elerona poletio je pravo.
Na sledecem desno zaokretu desno krilo je naglo propalo, ja sam se uspanicio, i "posadio ga u livadu ko zumbul".
Bilans je:
- iskrivljena osovina motora na 1 sm od pocetka navoja - pokusaj ispravljanje nije uspio tako da je osovina skracena na tom mjestu, ionako je bila preduga
- slomljen propeler na samoj osnovi - zamijenjen propeler (lijepo je kad narucis odmah bar 5 kom)
- komad pjene na nosu je slomljen - sredjeno
- Otpao vrh desnog krila - vrh zalijepljen
- krilo puklo "po sred srede" gdje je bio sam spoj - zalijepljeno i osigurano sa dva sloja trake.
sutra bi trebalo da bude okuljanje na aerodromu tako da cu ipak da prepustim procjenu "letivosti" onima koji imaju
vise iskustva i pameti ove vrste.
Svi savjeti i kritike ce biti prihvacene kao dobronajerne.