RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > JET MODELI
SU-37
IvanGrozni:
Nije problem, farbara se zove IZIS, Zemun, ul.Prvomajska 36U.
(<--)
IvanGrozni:
Izvršio sam neke prepravke na modelu, konkretno na povezivanju servoa sa pokretnim površinama. Prvi put, koristio sam čeličnu žicu od 1mm debljine, koju sam na krajevima savio u slovo U, i na taj način povezao servoe sa pokretnim površinama (ovo sam video od Tibeteagla u topicu o zioljici). Međutim kao početnik i laik nisam znao da svaki servo ima svoj nulti položaj :sljus (servo sam vrteo rukom u oba pravca po nekoliko puta oo)) ). Pošto sam od skoro vlasnik jedne DX6i stanice, uočio sam da moram ispravljati žicu i ponovo je savijati u slovo U, što je verujte mi prilični smorno i neprecizno. LM, stiglo mi je nešto što se zove pushrod ??? i shvatio čemu služi :)aplauz , a što sam video u topicu kod srđana012 u vezi cesne. Tako da sam jedan kraj žice ostavio u obliku slova U i ona se kači na pokretnu površinu, dok sam drugi kraj nekako ispravio. Na ruci servoa postavio sam pushrod, montirao ruku na servo koji sam prethodno uključio kako bi došao u nulti položaj, provukao žicu i stegnuo uz pomoć šrafčića. LM evo fotografija, biće jasnije početnicima:
Ovako sam uradio i na zoljici.
Čelične žice su prvi put bile gole, ali sam primetio da se malo savijaju prilikom guranja. To sam rešio uz pomoć štapića za ražnjiće (bez ražnjića) i termobužira (čini mi se da sam dobio ono što sam hteo i ne utiče puno na masu aviona).
IvanGrozni:
Evo i snimka kako radi Vmix.
mtesa:
Ja sam na BlueBaby problem savijanja zice rijesio tako sto sam je stavio unutar slamcice od soka, onog malog od 2dcl. ona uska. radi super.
IvanGrozni:
Pošto juče na aerodromu 13. Maj nisam poleteo ni F22 ni SU37 zbog vetra, rešio sam da to uradim danas na livadi iz zgrade i to sa SU37.
Prvi let, avion je poleteo nešto kao leteo i uspeo sam da ga spustim bez problema tj. oštećenja. Moram da mu odredim CG, što nisam uradio, to mu je glavna mana.
Drugi let odmah zatim, avion je poleteo, ali zbog napred navedenog problema opet je rezultata slab. Srećom avion nije pretrpeo oštećenja.
(Kod ova dva pokušaja model sam bacao iz ruke držeći ga negde između kabine i motora, ali bliže kabini.)
Treći pokušaj (kao da prethodna dva nisu bila dovoljna :sljus :sljus , zaboravih na vrlo bitnu stvar - elisu. LM ruka mi je bila ispod modela. Dok sam bacao model, elisa mi je zakačila palac desne ruke. Rezultat: četiri šava u Urgentnom centru, dve nedelje bolovanja, dve kutije antibiotika, antitetanus u roku od 48h. :(
E pa ovo neka pogledaju početnici, naročito oni nestrpljivi kao ja i neka ne žure. Ako moraju da se uče na greškama neka to bude na tuđim.
(Ovo je ulepšano, inače je prizor bio kao na onom snimku, gde se lik povredio elisom helikoptera, samo kod mene su tri reza.)
Sada sam čačkao po sajtu odakle sam našao plan i našao gde treba da bude CG, 10 cm iza mesta gde se spajaju canard krila sa trupom. Isprobao sam to na mom modelu i nos bije vertikalno, katastrofa.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version