RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > JET MODELI
SU-37
vlada-r:
Evo uzivo kako to izgleda
Lazo:
Opravdanije je da se predkrilaca umiksuju sa kormilom visine.
Obaranje predkrilaca ima smisla kada treba obezbediti povećanje uzgona krila. Bilo kada treba obezbediti dovoljan uzgon pri malim brzinama, bilo pri pozitivnim manevrima oko poprečne ose.
Miksovanje bi trebalo uraditi tako, da se predkrilca kreću samo u rasponu od neutralne do zadnje pozicije palice kormila visine. Odnosno, da su u neutralnom položaju kada je i palica u neutralnom položaju, a maksimalno oborena kada je palica u zadnjem položaju. Ne bi bilo loše da je taj miks eksponencijalan.
Treba biti pažljiv pri odabiru maksimalnog ugla obaranja predkrilaca.
(pijemo)
vlada-r:
Ja sam razumeo da se predkrilca spustaju kad je mala brzina letenja da bi se povecalo "hvatanje" vazduha preko krila, a da se postepeno uvlace kako se povecava brzina.
ivanmagd:
--- Quote from: vlada-r on April 06, 2013, 03:10:11 PM --- Ja sam razumeo da se predkrilca spustaju kad je mala brzina letenja da bi se povecalo "hvatanje" vazduha preko krila, a da se postepeno uvlace kako se povecava brzina.
--- End quote ---
Jeste to tako ali ti ovaj model poleces sa punim gasom i bacas ga iz ruke.
Lazo:
--- Quote from: vlada-r on April 06, 2013, 03:10:11 PM --- Ja sam razumeo da se predkrilca spustaju kad je mala brzina letenja da bi se povecalo "hvatanje" vazduha preko krila, a da se postepeno uvlace kako se povecava brzina.
--- End quote ---
Razumevanje ti u dobrom pravcu, samo da ga malo sistematizujemo ;namig.
Elem, predkrilca imaju zadatak da pomognu opstrujavanje krila pri velikim napadnim uglovima. Do tih velikih napadnih uglova se dolazi pri malim brzinama, kada se nastoji da se i u tim okolnostima stvori dovoljno uzgona da se letilica održi u vazduhu kada preti opasnost od "prevlačenja" pri malon gasu, ali i pri intenzivnim pozitivnim manevrima oko poprečne ose, gde preti opasnost od "dinamičkog prevlačenja" pri velikom gasu.
U oba slučaja se palica visinskog kormila - "navlači", pa je odatle i logika da se predkrilca umiksaju sa kormilom visine, a ne sa palicom gasa, kako sam već opisao.
Ne bi uopšte bilo loše, da se to miksovanje može u toku leta uključiti i isključiti.
(pijemo)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version