RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > JET MODELI
F-22 ЕВОЛУЦИЈА, 5 пројеката од Зољице до STOL-a WS 140cm
MEPHISTO:
Гиле, Сакс и Срђане, хвала на подршци и лепим речима!
Ево како је изгледала Супер Зољица:
Фотографија је снимљена пошто је већ било лакших хаварија па и замена носа. На слици је првобитно решење за нос које није било довољно добро па је апгрејдовано на оно како сам горе објаснио, чисто да не буде забуне.
Супер Зољица не изгледа онако како бих ја волео, али је то била свесна жртва да би се уштедело на тежини. Фарбана је само у једном слоју а остало је дорађено са широком самолепљивом црном траком која је веома танка и лака. Трака се релативно лако одлепљује и не сматрам да је баш сјајно решење, али је брзо и једноставно.
Ево како Супер Зољица лети:
http://www.youtube.com/v/UvnbThKLLq8&hl=en_US&fs=1&
Ево и додатних објашњења јер тешко је увек снимити видео који је потпуно јасан, илустративан и може да дочара суштину. Да би се схватило шта се дешавало током лета саветујем да слушате звук Супер Зољице. Као прво звук је упечатљиво различит од звука Зољице. Будите сигурни да ћете бити веома примећени где год да полетите СЗ. Ни мањег авиона ни већег галамџије. Носи се раме уз раме са много већим глоу моделима - наравно, што се буке тиче. Али, ко воли џетове овакав звук ћему свакако годити.
Елем, обратите пажњу: само у појединим моментима на видеу чућете да је СЗ радила под пуним гасом - сва остала вожња је била на око 50-60% снаге. Чак и на пола гаса се јасно види да је Супер Зољица доста бржа од Зољице. У каснијим летовима када ми је "легло" како лети возио сам је на максимуму и доживљај је сјајан - штета што немам видео и тих летова.
Дакле, што се брзине тиче, напредак је дефинитивно постигнут. Остао је проблем стабилности. Желео сам авион који је прецизан за управљање и пружа још озбиљнију пилотску причу.
Тако је СЗ добила даљи апгрејд....
MEPHISTO:
Супер Зољица је са горе уграђеним сетапом и дупло моћнијим батеријама већ била озбиљна справа.
Ево пар слика са тест-бенча док сам мерио карактеристике сетапа:
Горе се види како је то све повезано...
Ево и података...36 ампера за авионче од 550 грама је прилично. Потисак је око 650г што јесасвим довољно за све што пожелите, ако хоћете вертикално горе, има се , може се... :jaki:
32000 обртаја у минути. Ако знамо да је елиса корака 3.5 (пута 2.54цм) онда није тешко израчунати брзину: 170км/сат. И то је веома лепа цифра за ову справицу. Не очекујемо да ће СЗ заиста ићи свих 170км на сат, биће мање због отпора ваздуха али ће и даље бити прилично брзо.
Ипак, оно чему сам тежио је било прецизније управљање и нарочито већа стабилност при летењу. Ево шта је даље СЗ добила:
Оба жироа су из ХК, различити су називи, али се уствари ради о практичном истим жироима тако да се комотно могу ставити и два оваква
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6755&Product_Name=Turnigy_TG-380_Aeroplane_Gyro_-_Channel_Controlled
До сада сам СЗ возио са миксом директно у станици (Спектрум DX7). Да би уградили жирое потребни су вам одвојени канали за елероне и елеватор. Тек када прођу кроз жирое сигнали могу да се миксују. Има ту игранке. Пробао сам два миксера која сам нашао на ХК и овај се показао много бољим
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4170&Product_Name=GWS_V-Tail_Mixer_II_%28200_step%29
Када се све лепо подеси добије се Супер Зољица "на шинама". Није лако увек снимати летове, па још ти снимци да буду и довољно илустративни (треба вам неко ко би нон стоп ишао за вама са камером) тако да немам снимак овако тјуниране СЗ. Ипак, пробаћу да опишем. Са оваквом Супер Зољицом можете летети изузетно прецизно. Ја сам правио дугачке пролазе на 20-так цм од земље. Са жироима више нема претераних акробација јер се жирои томе опиру, али ако хоћете брз и прецизан лет онда је то то.
И још једна ствар, овакву Супер Зољицу сам летео без икаквог обраћања пажње на ветар. Једноставно, морало је да буде баш жестоко ветровито да би било некаквих проблема..сјајно, зар не?
MEPHISTO:
Хајде да већ првог дана ове године наставимо са моделарским причама и пројектима!
На почетку користим прилику да на теми која је обележила моју моделарску 2009. годину свим љубитељима овог хобија честитам Нову годину и пожелим све најлепше у њој ()-()
После Супер Зољице пожелео сам нешто што ћу моћи да летим као "прави", да слећем и полећем на стајни трап. То нешто је, значи, морало да буде веће од Зољице. Одлучио сам се да Зољицу буквално увећам са 53 на 82 цм распона крила. То је значајно увећање. Оно што ме је код Зољице увек нервирало, а што је касније у извесној мери ублажено код Супер Зољице то је велика елиса која је доста штрчала изнад и испод авиона. Из тог разлога код Раптора, како сам назвао овај пројекат од 82 цм, није долазило у обзир да се ставља пропорционално већа елиса јер би то изгледало катастрофално. Зато сам се решио да Раптор буде двомоторац. Добио је и увлачећи стајни трап. Ево како је изгледао:
Ево и поређења са Зољицом, у бројкама можда не делује тако али је визуелно јасно да се ради о много већем авиону:
Ево и видеа:
http://www.youtube.com/v/RZItH1KIw7I&hl=en_US&fs=1&
Иначе на овој теми можете наћи нешто више о овом пројекту
http://rcfly4um.org/index.php?topic=2555.0
Сада, када са временске дистанце посматрам, овај пројекат ми делује веома позитивно. Мислим да представља приличан домет за авионе од стиродура, наравно ручно прављене. Дизајн и изглед су солидни, лепо је летео. Ипак, стајни трап му није дорастао захтевима ливаде која се зове аеродром...Проблем се могао превазићи на овај начин:
http://www.youtube.com/v/FA5Pidsf07k&hl=en_US&fs=1&
Ипак, ручно лансирање оваквог авиона је у суштини обесмишљавање основне идеје која га је и створила.
Дакле од ове тачке се могло кренути у два смера - направити мањи и остати при ручном лансирању - под условом да се добије на другим перформансама, или ићи на још већи, тежи, јачи...али и делом другачији концепт, наравно под условом да се не одступа од основног концепта Зољице...има ли неко неки предлог?
MEPHISTO:
...што се сетапа тиче Раптора су погонила 2 Turnigy 2836 2350 (у ствари су 2800 о/V) са трокраким елисама 6х4 које су се вртеле у контра смеру. Батерије су 2200/3S 2 ком, а ЕСЦ су 50А СС ХК.
MEPHISTO:
Следећи пројекат који сам назвао MephistoJET имао је за циљ да буде што лакши али ипак већи од Зољице и, наравно, што бржи!
добио је распон крила 72 цм, а био је тежак само око 650 грама. Од тога само сетап са батеријом је вукао 470 грама!!! Батерија је 4S 2200.
Прорачуната брзина - 208 км/сат. У пракси наравно мање. Ипак овај авион је био жестоко брз - није за поређење са Зољицом, Супер Зољицом а ни Раптором.
Имао је такође жиро стабилизацију. Ево слика:
Ево пар детаља током градње:
Тежина модела без сетапа
Тежина сетапа...
...и батерије
...водило се рачуна о детаљима. Поред осталог су и све нападне ивице добиле профил како би отпор ваздуху био што мањи, што се види и на овј ивици у прорезу за елису
Видеа нема, нити ће га бити. После првих пробних летова, када ми је модел легао, у следећем лету сам га потерао пуном брзином. Кажем, било је то веома брзо. Серво десног елевона није издржао превелики притисак на тим брзинама, састругао је зупчанике, а са њима и моју контролу над авионом...пад је био суров.
Што се сервоа тиче, видећете их негде на сликама - избегавајте га иако је metal gear, ово није једини лом који сам имао због њих http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8303&Product_Name=Hextronik_MG-14_14g/2.2kg/0.11sec_aircraft_servo
Иако овог авиона више нема, веома сам задовољан оним што сам постигао - летео је сјајно. Да не радим на новом пројекту који ће бити наставак ове приче свакако бих поново направио MephistoJET...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version