Vrlo je tesko sa ljudima kojima je forum "zanimacija" izaci na kraj.
Moras svaku svoju rec da obrazlazes sa jedno 100 reci jer, ako postoji i namanja sansa da se protumaci pogresno, protumacice se pogresno (znaci Marfi je aktivan na forumu).
Nisam rekao da je nemoguce leteti na i na -20 stepeni celzijusa, samo da to nije zdravo za baterije.
Sta se tacno sa baterijama desava... Da bi se to otkrilo treba se posvetiti paznja, ali ne takva da gledas u to sta ti klinac za to vreme radi, a zena te bas u tom trenutku nazvala da ti saopsti sta trebas da kupis..., a onda zakljucis nesto ko zna sta.
Svi vi koji imate lipoly baterije i fabricke punjace mozete da izvedete jedan jednostavan eksperiment:
Pred kraj punjenja baterije kad struja punjenja padne na jedno 100 mA uzmite bateriju pa je zagrejte ili svojim rukama ili necim drugim i videcete da ce struja punjenja odmah skociti na bar 1 slovima: jedan A (amper).
Sto ta struja skace (da li punjac meri temperaturu baterije...., pa... jeftini punjaci sigurno ne..., zapravo mogu da se kladim da 99% punjaca ne meri temperaturu baterije vec samo temperaturu okoline pri tome pretpostavljajuci da baterija ima istu temperaturu kao i okolina)?
Drugi razlog zasto skace struja punjenja je taj da kad se baterija zagrejala da joj je opao napon pa kad je punjac u modu konstantnog napona onda je veca razlika napona pa prema tome i struja.
Treci razlog povecanja struje bi mogao biti to da se unutrasnji otpor baterije smanjio (sto pretpostavljam da nije slucaj jer na tako maloj struji pad napona smesan pa i razlika bi bila smesna u promeni napona zbog smanjenja unutrasnjeg otpora).
Znaci kad razmislimo o tome sta se desilo tokom eksperimenta dolazimo do zakljucka da sto je baterija zagrejanija to moze da primi vise energije.
Drugi zakljucak koji se moze doneti je taj da sa povecanjem temperature napon na bateriji pada. (Sto ne mozete da pomislite da je bezuslovno. U prevodu sa spanskog: Ne mozete da satima smanjujete polako temperaturu i onda zakljucite kako ja lupam gluposti, vec morate da cim ste bateriju napunili do kraja da je ohladite pa vidite da li napon skace, jer se baterija koja se ostavi par sati prazni sama od sebe i svasta joj se desava…Drugo eksperiment bi trebao da ide ovim tokom: uzmete dve baterije kojima radite sve isto osim temperature pa onda vidite osim apsolutnog napona i tendenciju napona koja mora biti takva da kad bateriju zagrevate napon joj pada).
Nemojte drzati za isti pojam napon baterije i nenj unutrasnji otpor. Jedno ce doci do izrazaja kada merite neopterecenu bateriju, a drugo (otpor dominira) kad pocnete da trosite.
Kome nije jasno sta sam napisao nek pita, pa cu da pojanim to sto mu nije jasno.
Ko mi ne veruje, a znam da svi imate punjace nek prvo uradi eksperiment pa tek onda polemise.
E sad da malo razmotrimo sta se desi pri upotrebi tih baterija.
Neko ko olako shvata zivot (sto je dobro po zdravlje doticnog, a lose po zdravlje ljudi kao sto sam ja) bi rekao ovako: Gledam PDF koji je Magic dao I na strani 8 gledam kako se baterija ponasa na niskim temperaturama, bas lepo.
I sta vidim na doticnom dijagramu?
Pa ko ne ume da gleda on vidi kako je napon baterije nizi na nizim temperaturama.
Prema tome onaj eksperiment ne koji sam vam predlozio da uradite ne valja.
Teska greska.
Stvari treba gledati dublje.
Problem je jedino u proizvodjacu koji to ne zeli da nam kaze (ali to nije najveci problem ima nekih proizvodjaca zbog kojih cemo mi i glavu izgubiti…).
Na pocetku praznjenja na toj strani primeticete da je napon baterije prvo bio visok, a tek kad je pocelo praznjenje je pao, to nam govori o tome ne da napon baterije pada zato sto je temperatura niska vec da je unutrasnji otpor povecan pa je zbog toga opao napon na njemu. Kad pazljivo pogledamo dijagram vidimo da baterija ima manji kapacitet, upravo zbog tog otpora deo energije (koja je neunistiva) se istrosio na zagrevanje baterije.
Znaci da je proizvodjac baterija iskren on bi trebao da nam pokaze gomile dijagrama.
Na jednom od njih bi bilo ponasanje baterije tek napunjenje kad se napuni na soboj temperaturi pa izlozi niskim temperaturama, a ja sam siguran da bi napon rastao na njoj (malo), ali bas u onom delu kad se baterija unistava. Posle toga ko zna mozda bi i opadao jer se desilo nesto lose po bateriju. Ali ne oni daju dijagram tek posle dva sata provedena na toj temperaturi. Naravno rastao bi na neopterecenoj bateriji kad struja ne tece kroz nju pa nema pada napona na unutrasnjem otporu.
Da bi se shvatilo kako se baterija ponasa moramo znati da ona ima dve vrste otpora: za jednosmernu i naizmenicnu struju. Proizvodjaci nas i u ovom obmanjuju, daju nam samo one podatke za naizmenicnu koji se reda mili oma (hiljaditog dela oma). To mozemo videti iz toga kad pocnemo da trosimo struju napona na bateriji znatno opadne (recimo jedan V (volt)). Tek kasnije pri mnogo vecim promenama struje on opada po malo (to je taj otpor za naizmenicnu struju koji je mali).
Tako da ako ne znamo za to mi mozemo svasta zakljuci….
Ko mi veruje nek radi ovako:
Nek ne leti kad je jako hladno, a ako bas, bas, “mora” onda nek ne puni baterije do kraja nego recimo do 95% i nek ih ne trosi do kraja (sto ce sam morati da vidi koliko je).
U bateriji ostavi uvek bar 20% energije.
Kad ne letis u periodu duzem od 4 meseca ostavi svoju bateriju na pola napunjenu na temperature od 5 do 15 stepeni.
Kad ne letis par dana nemoj nikako drzati bateriju u frizideru jer i ona kao i svaki materijal ne voli stalne promene temperature i pri tim promenama se najvise “haba”.
@Enes:
Da bi nesto zakljucio moras da se tome posvetis (u sta sumnjam da imas vremena pored mnogih mega i giga, dece i zene). Zatim trebaju ti dve grupe istih baterija (jednu grupu koju ces da izlozis niskim temperaturama, a drugu istu takvu u isto vreme istim uslovima naravno, ali na sobnoj temperaturi).
I pored toga ja licno u to sto bi ti objavio imam bih slabo poverenje, jer si brate trgovac, a trgovci su me nasamarili 1000 i jedan put.
PS. Moram jos nesto da pojasnim jer sam ubedjen da me ne razumete. Kad mislim da napona na bateriji raste sa smanjenjem temperature (i to pri kratkom vremenu posle napunjenosti) tu mislim samo od smanjenja temperature, a ne od drugih faktora. Da bi se to "samo" od smanjena temperature izmerilo morate imati dve baterije i jednu da i drugu da punite i kad se obe napune (ali moraju u isto vreme...) onda da merite napon i na jednoj i na drugoj pa na onoj koja bi bila izlozena niskim temperaturama napon bi opadao sporije, a na onoj koja je na sobnoj temperaturi napon bi opadao brze (kad se izbaci uticaj opadanja napona usled prestanka punjenja ostao bi "samo" uticaj temperature.
To vam je kao funkcija sa vise promenjljivih pa kad radite parcijalni izvod ostale promenjljive drzite konstantnim... (ako znate o cemu pricam).
A ako se stvar ne meri tako vi biste mogli da zakljucite mereci jednu bateriju kako joj napon pada (iako ste je ohladili) jer avaj instrument je pokazao manju vrednost (pri tome ne razmisljajuci da se promenio jos neki parametar od koga napon zavisi).
Moram jos nesto da dodam..... po milioniti put:
Napon nije jedina stvar zbog kojeg isti pada (kad pocnete da trosite - vucete struju iz baterije mnogo vecu ulogu ima unutrasnji otpor zbog koga ce napon na bateriji pasti na nizim temperaturama, naravno tek kad pocnete da trosite!).