Opet ja
Napravio sam i jos jednu stvarcicu.
Uradi sam "push rod".
Razlog za izradu je nemogucnost nabavke istih u Banja Luci, kao i ludacke cijene transporta iz Kine.
Prva verzija je bila zasnovana na bambus raznjicima (50cm x 4mm) kao samim linkovima i plasticnom cijevi od venecijanera koja bi bila obloga.
Alen me odgovorio od koristenja bilo koje vrste drveta za kontrolu povrsina, i predlozio 2mm metalne sipke.
U lokalnoj "gvozdjari" sam nasao celicnu zicu od 1, 1.2, 1.5, 1.7 i 2mm. Kupio po par metara od 1.2 i 1.7mm.
Ali nisam imao ideju za cijev.
Rijesenje, i to dva, su mi dali moji klinci.
Jedno je kupilo sokic u plasticnoj kesici (neko to zove "dvojni c") koji dodje sa SLAMKOM ciji je unutrasnji promjer 2.3mm.
Odmah sam joj kupio jos 10 komada i ZADRZAO slamke
A klinac je kupio lizalo koje je imalo plasticnu cijevcicu kao drsku sa rupom od oko 1.5mm.
I njemu sam kupio jos 10tak komada s tim da je imao obavezu da mi sacuva cijevcice.
I slamke i cijevi sam spojio obicnim selotejpom (urolao ih u selotejp) i dobio dve cijevi od skoro metar.
Slamke su fleksibilnije a cijevcice iz lizala su kruce. I jedne i druge su pricvrscene za trup iznutra cisto radi estetike da se ne vide vani.
Na jednom kraju zice je spajanje izvedeno sa Z krivinom a na drugom sa mojim stoperom.
Celicna zica prolazi glatko, ne zapinje.
I jupiiii.