RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
stiropor
dejan_ts:
interesuje me da li je moguce na trzistu kod nas ili negde po strani naci stiropor u tecnom stanju ili da bude iz dve komponente pa da se mesha a posle lije u nekom zatvorenom kalupi , da li to ima i kako ze to zove i gde bih mogao to da nadjem ,a da nije pur mena iz dve komponente ,ZNACI STIROPOR
srpska posla:
Pozdrav,
Što se tiče stiropora, solidpora, koliko je meni poznato ,to ne postoji u tečnom stanju, stiropor se pravi od sitnih granulica, koje ekspandiraju na visokoj temperaturi( (kao kokice) i međusobno se zalepe. Na isti način se pravi multiplexova pena (samo što je sirovina drugačija), to se najbolje vidi na nekim delovima gde crne kuglice zalutaju među bele.
A što se stirodura tiče ni on se ne pravi bez visoke temperature, polistiren u čvrstom stanju ( isto što i materijal od koga se prave kutije za cd-ove) se zagreje, otopi, doda mu se CO2 (kao kod sodadžije)...itd...
Jednom rečju... Teško!
GILE:
Gledao sam proizvodnju nekih plovaka za vodo kotlice u domacoj izvedbi. Perlit koji se kupuje za gradjevinarstvo u vrecama (sitan granulat stiropora) se sipa u kalup pa se kuva u ekspres loncu. dobijeni komadi su bili lepi i dosta kvalitetni jedino se ne secam da li je koriscen neki odvajac ili se jednostavno ne vezuje za aluminijumski kalup. Neznam koliko sam ti pomogao ovo je ono sto ja znam i sto sam video svojim ocima ali nisam radio.
leonardofibonacci:
Cesto na TV-u vidjam penaste materijale u tecnom stanju (koliko se secam, iz dve komponente). Izlije se u kalup, pa se posle moze dodatno oblikovati brusenjem. Mozda je Dejan na to mislio. Ako je tako, i mene to interesuje . . .
GILE:
Penasti materijali iz dve komponente su poliuretani za izolaciju tezina im je velika u odnosu na stiropor ili stirodur kao i proces rada sa njima je vrlo slozen. Takodje su kancerogeni odvajaci za njihovo koriscenje. Radio sam sa njima neke poslove pa kad sam sve saznao sto treba da znam udaljio sam ih od sebe. Sto dalje od mene jer je vreme sazrevanja i ispustanja gasova koji su stetni za ljudsko zdravlje 14 dana. Ovo su moja iskustva ako ima neko neka druga iskustva rad bih bio saznati ih.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version