RC MODELI JEDRILICA > THERMAL

Вуча витлом

<< < (2/6) > >>

magic:
Mirce svaka cast na detaljnom opisu!

Nego, ovaj tvoj post mi je sada totalno otvorio oci  (:sok:), naime ja mislio Lazo se sali sa Giletom kada kaze da Gile prosto obozava jedrlice, kad ono medjutim!!! Gile vozi Ford Transit dizel izgleda upravo zbog cele ove price, malo vozi pa malo "vitla" jedrilice!!! Jos u vek sam u  ") od cele price, tolko price oko tih glow motora ...

:big smile

poz

tibeteagle:
Prva dva motorna vitla u Subotici a možda i u Vojvodini sam napravio Ja. Davne 1984 godine. Proračune i skice je Pravio Marko Vujić profesor mašinstva na Sub. VTŠ. poznati modelar naovim prostorima. Neka mu je laka zemlja.
Pošto sam maher  :jaki: za metalne konstrukcije, skice sam adaptirao za standardne materijale. Motor od anlasera smo koristili od 101-na sa oko 1KW snage, a akumulator standardni olovni. Doboš za namotavanje sajle je pravljen na tačnu meru a specijalnu pletenu sajlu sam doneo lično iz Minhena.
Vitlo su iskopirali mađari kada smo kod njih bili na takmičenju F3B klase jedrilica. Kasnije, da li poslužio i drugima kao primer, ne znam, jer sam se počeo baviti računarskim tehnologijama i automatizacijom u proizvodnji, između ostalog.
Možda ću se još negde da se sretnem sa njima.  :_D
Sada spavajte i lepo sanjajte. (spava)
 ;namig

mirce:
Naš dragi čika Marko je nekada leteo F3B i "uzimao meru" svima redom, što kod nas, što u državama u okruženju...
Kad je počela Klub klasa, negde početkom devedesetih, bio je neprikosnoven... Imao je strava modele i opremu a, i leteo je izuzetno dobro.

Svoje prvo vitlo sam kupio od starog novosadskog modelara, Vladimira Novte, tamo davne 1991 ili '92.... Bilo je dobro za modele manjeg raspona i mase... Sećam se da sam "ubio" model, kad sam sam prvi put, bez Novte, otišao na livadu... Neiskustvo...

Kad su se takmičenja "zaukala" a, modeli "porasli", ovo vitlo nije bilo dovoljno snažno tako da su na takmičenjima moji modeli imali manju visinu, ni blizu one koje su imali takmičari iz Subotice...
Čika Marko mi je dao oznaku fordovog alnasera i moje drugo vitlo je napravio, u svojoj mašinskoj radionici, moj dragi prijatelj, modelar, ing. Dule Papić.
Radilo je savršeno...

Kad su se pojavile elektro jedrilice a, takmičenja "ugasila", vitlo i oprema su par godina stajali u radionici... Pre par godina sve sam prodao Draganu iz Vršca. Gde je sada ne znam...

Voleo bih da sitnice u gore napisanom tekstu pomognu bar nekom ko želi da koristi vitlo, da ne prolazi kroz sve ono što smo mi prolazili dok smo sticali iskustvo...
Ipak, bojim se da u vreme elektro modela, vitla polako idu u istoriju...

shelle:
G. Mirce

vase vitlo je sad kod mene, kao i jedan od Albatrosa koji ste imali. Sto se tice samog vitla ja ga licno nisam koristio ali je zato koristo nas drugar Krema i to par puta. Impresije su i dalje da fantasticne, zavrsava posao i da nije shtucnulo ni jednom tokom upotrebe. Znam da sam na jedan dan otisao na Zlatibor kada je Krema lansirao svog Shtorka...Stvarno je jedinstven osecaj, ali uporedo treba znati....Naadam se da cu ga i ja iskoristiti sa prvim lepim danima (kad li ce..) a i Albatrosa ponovo da vidimo i cujemo kako fijuce

Shelle

mirce:
Shelle, sa lepim danima, ti, vitlo i Albatros imate poziv da dodjete kod mene pa, da idemo na Čenej na letenje...

Mogli bi napraviti i neko malo jedriličarsko druženje...

Pozdrav

Mirče

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version