Sada prelazim na video predajnik, dugo sam razmišljao o načinu montaže ovog predajnika (1,2Ghz 1000mW) na "easypad", obzirom da je 1000mW snage zagrijava se relativno brzo, i ukoliko nema nikakvu vrstu hlađenja nakon 10ak minuta je vreo, nakon 15 minuta vjerovatno defektan.
Dugo sam razmišljao kako da mu obezbijedim dobro hlađenje, a da pri tome izbjegnem otežavanje modela. Našao sam hajde da tako kažem neko riješenje koje ću Vam sada prezentovati.
U svojoj radnoj sobi imam zaista svega od komjuterskih komponenti do starih HiFi linija ekrana lcd monitora defektnih laptopa (kraće rečeno elektronskog krša kojeg ne želim da se riješim) .itd. pa uvijek se nešto korisno iz tog može izvući.
Naime, dok sam razmišljao kako da riješim to hlađenje ugledao sam na stalaži defektan punjač od nekog tošibinog laptopa kojeg sam davno imao, obzirom da sam ranije otvarao takve punjače znao sam da unutar plastike imaju tanku metalnu foliju koja služi za raspoređivanje toplote unutar punjača, jedino što nisam znao je koja je težina te "folije".
Ništa, bacio se na poso, posjekao se 2 puta dok sam gxxxo otvorio ali folia odnosno tanki lim koji sam našao je bio idealan za realizaciju moje ideje.
Neznam o kakvoj leguri metala se radi (nešto sa aliminijumom jer je lagano kao pero), ali veoma brzo odvodi toplotu, pod prstima imate osjećaj kao da je uvijek hladano...
Evo koja slika...
težinu ove pločice lima moja vaga ne može da izvaga, nemogu procijeniti koliko je teška možda 2-3 grama, ne znam.
Između transmitera i "lima" sam stavio malo termalne paste (mala tubica 2 - 3 eur, u prodavnicama informatičke robe)
Ova pasta se inače stavlja na računarima između hladnjaka procesora i procesora kao toplotni most.
Transmiter i lim sam stegao sa tri plastične vezice.
lim sam savio prma nazad, tako da ne strši ravno gore...
Odlučio sam se da transmiter čičcima fiksiram za easypad, tako da ga je lagano skinuti, A i ako na silu bude morao da spadne nemora sve oko sebe pokidati.