Danas, konačno su mi stigle DU-BRO šarkice, koje sam planirao za ruder i elevator. Stvarno su dobre (link se može naći u ranijim postovima)
Sit sam više rengenskih snimaka i kojekakvih gluposti
Ovo je stvarno prava stvar
Kazu sve sto se dimenzionira po takozvanom zlatnom presjeku (korjen iz 2, npr A4 format papira) ispadne lijepo za oko
Ali da ja nebi sad puno palamudio, da se malo bacim na posao.
Ranije već sam odrezao standardni ruder od EasyStara zbog male površine i težeg manevrisanja prilikom manjih brzina i napravio novi od balze koju sam obostrano laminirao (po Lazinom prijedlogu, hvala Lazo
kombinacijom staklenog tkanja i epoxy dvokomponentnog ljepila. Lazo me je uputio takođe i u neke zakone vezano za ovaj dio, jer ništa nije odokativno, tako ako već se radi ovo promjene nesmiju biti prevelike. Ma evo orignal POST:
"
te površine nisu dimenzionirane baš odokativnim metodama. Premali vertikalni stabilizator uzrokuje da model u letu "vrcka "repom, što se inače naziva holandski korak. Preveliki vertikalni stabilizator pak uzrokuje "usviravanje" modela. Takav model, kada počne da klizi u jednu stranu, zabacuje rep u suprotnu i prelazi u sve strmije spiralno obrušavanje sve do zemljice crne. Drugim rečima, model puno izgubi od autostabilnosti, pa moraš non-stop da ga koriguješ kako mu ne bi dozvolio da se usvira. Pri dužim letovima to sigurno neće biti prijatno. Tako se ponašao Posejdonov ES, dok mu nisam na livadi skalperom otfikario dodatu površinu. Od jednom je model proleteo za medalju.
Nadam se da u ovom slučaju, kako mi se čini, nisi baš preterao sa površinom, ali nije z'goreg znati zašto se i kako nešto događa. Modelarstvo bez toga mu dođe kao nezačinjeno jelo. Može da te zasiti, ali duša prazna."
Tako da bolje se malo potruditi pročitati neke literature pa onda a ne kao ja, prvo uradim što sam zamislio i onda pitam
Mislim ipak da u ovom dijelu nisam pretjerao.
Skalpelom sam zarezao utore za škarice tačno po sredini trudeći se da prorezi budu pravi..