Napokon je krenuo i proces starenja. Jos nije ni prohodao a vec stari. Ali tako je to.
Nakon podosta procitanih sajtova, pregledanih postova, konstultacija sa kolegama modelarima,
krenuo sa "prljanjem". Kada sam zadnji put bio u Novom Sadu, Mirce me je odveo uneku radnjicu
koja prodaje slikarski materijal i u njoj sam kupio crnu, braon, oker i belu uljanu slikarsku boju,
kao i terpentin koji sluzi za razredjivanje boje a ujedno pomaze da se boja brze osusi.
Postupak je sledeci. Boje se pomesaju i razrede terpentinom da bi se lakse razmazale.
Boja se zamesa, da bude dovoljno retka da moze da se nanese. Cak mi se cini da mnogo bolje izgleda kada se
ne zamesa toliko da ne bude jednobojna masa vec da kada se nanese ostavi visebojni trag. Sve u svemu
zamesana boja ima "interesantan" izgled.
Prva proba je bila na gornjoj strani krila u delu koji se ne vidi, onaj deo koji pokriva trup.
Rezultatima nisam nimalo bio zadovoljan. Probao sam nekoiliko puta, medjutim, izgleda da je ta gornja boja suvise tamna
i da cu na njoj morati za "wedering" da koristim samo crnu boju.
Ako rezultat nije odgovarajuci, boja se jednostavno skida krpicom natopljenom u terpentin.
Donja strana je siva i na njoj sam resio da radim, pa sta bude.
Ovako je krilo izgledalo pre pocetka, prilicno plasticno.
Boju sam naneo na krilo koristeci pamucnu krpu i mazao je u svim pravcima.
Boji je potrebno neko vreme da se osusi 1-2 sata. Nakon tog vremena krpicom, (suvom ili malo ili mnogo natoljenom terpentinom u
zavisnosti koliko na tom delu zelimo da skinemo boju) skidamo visak boje. Boju bi trebalo skidati u pravcu u kojem vazduh struji oko krila ili trupa
U prvom prolazu sam boju skidao krpom koja je samo malo nakvasena terpentinom. U sledecem skidanju sam koristio suvu pamucnu krpu.
Bitno je i da krpa bude mekana jer se onda mogu finije uraditi detalji. Ako se negde i skine malo vise boje, slobodno mozete ponovo
naneti boju na to mesto, sacekati da se osusi i nastaviti.
Evo rezultata. Ne znam kako ce to Vama izgledati na ovim slikama ali uzivo deluje dobro. Zadovoljan sam.