RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI

piper cub hidro

<< < (11/22) > >>

tibeteagle:
Mnogo puta od malena smo išli negde pecati kraj jezera i reke ili samo piknika radi. Nije bilo prilike kada smo celo vreme mogli uživati u tišini, cvrkutu ptica i breketanju žaba. Uvek je neki benzinski motor u vidu motora čamca, motocikle, testere za drvo, auta remetio harmoničnost akustike i mirisa sredine. Verovatno i ribe zbog toga nisu toliko dobro hvatale. O glasnim muzikama i da ne pričam. Ni danas mi nije jasno zašto neki ljudi izlaze u prirodu i slušaju glasno muziku, a da ni jedni druge ne čuju, a kamoli slavuje.  :-[

Već vidim kako Mirčeta jure ribolivci sa štapom posle leta nad njihovom glavom, a on sa benzinskim Pajerom pod pazuhom trči, jer je narušio ono najdragocenije za što ljudi dolaze kraj reke iz gradova, osim onih sa muzikom.  :) Možda je važnije imati dobar komšijski odnos, od malo smrdljivog dima od ulja što ne sagori potpuno u motoru.

U ostalom i ja se slažem da bacanje elektronike u prirodu nije dobro rešenje, a nigde se ni ne radi u tehnički naprednijim zemljama, jer bi ih vać davno pokrilo smeće do grla. A možda i zato jer su ranije shvatili da bez čiste prirode nema ni zdravog života. Ovo varira od regiona do regiona, jer je zagađivački lobi još veoma jak...
Nije dobro ni to da za punjenje baterija modela treba utrošiti električnu energiju proizvedenu iz nečistog lignita, na žalost još po celom svetu.  :-[  Budimo barem lokalno ekologični.
 ;namig

misha:
U potpunosti se slazem sa Vama, ali ja govorim o letenju na aerodromima i mestima gde lete mnogo bucniji avioni od nasih, a ne o letenju po parkovima.. Upravo je i zagadjenje manje je zagadjenje od onog koje je potrebno za punjenje i eventualno bacanje/odlaganje tolike kolicine veoma stetnih baterija. Naravno, to je moj stav. Izvinjavam se Mircetu na skretanju sa teme.

zajko:
Danas ode jos jedan ovaj Piper J/3 Cub ARF, decko je net/pismen gledao birao i odlucio se za njega, pitao me da li bi bilo pamtno da stavi EVO 0.61 (10cc), prop EVO 12x6, vise nego pametno - obrusih moje misljenje, predlozio sam mu da bude u Li-Po fazonu i da ugradi Spektrum HV standard servoe 5.5 Kg, jeftini su, a dobri, za ovaj J-3 ko bombonica, Li-Po Gens Ace 2200Mah 2S ECO, servo extension, prekidac… Traljavi pocetnik, teoretski potkovan, ziveo u Belgiji kupovao neke modele i lupao ih u prvih 15 sec… hteo da digne ruke, naleteo na netu na M.I. pre 2 nedelje kupio DX8 + AR8000 + simulator, i nakon vezbe resio da sklapa ARF avion, ne voli elektro verzije, kaze nesto sto brrrr… i sto bljuje dim, dere se… Kaze docice da ga poletimo prva 2/3 starta zajedno.. pa posle hoce neku ratnu pticu sa benzincem, povecu… Kaze da je na Phoenixu, prilicno savladao J-3 i da vlada sa njim, spreman psiho-fizicki za livadu….

Tako da ce jos jedan uskoro nebu pod oblake  mmmm ;namig

mirce:
Zajko, jel' to Cub kao iz ovog topica, od 2 metra raspona?

10 ccm benzinac? Misliš daje to dovoljno?

Gledao sam malo benzince od 15 ccm i teško da mogu da stanu pod kapotaž. Mislim, sve može da se "zbudži", ali...
Merio sam malopre dužinu od firewall-y do elise i na ovom Cub-u iznosi 125mm.
Skoro svi benzinci su najmanje 10 mm duži. Pričam o benzincima sa karburatorom sa zadnje strane kartera.

Motor gde je umesto glow postavljen benzinski karburator, skoro redovno vuku "falš" vazduh, jer vremenom dobiju lufta u relativno tankom bloku motora. Vibracije učine svoje...

U benzinskoj "priči, ne treba zaboraviti ni težinu, jer sem motra, trebaju još dve baterije, za paljenje i za prijemnik. Na kraj, sve to može biti dosta teže od bilo kakvog drugog pogona.

Elektro smo apsolvirali, sa moje tačke gledišta, nije "hrdjava" opcija, sem što moram da kupm još 2 - 3 baterije...

I na kraju, ima varijanta da se "dočepam" F3A modela Rapsody od mog prijatelja Joleta.
Tamo je glow pogon, tako da ako već treba sva oprema za glow, možda i na Pipera da se stavi neki glow motor?
Mana ove priče je uvek mastan model i skupo gorivo (doduše 10 - 15 ccm motori su mali potrošači, pogotovo ako su 4-T).

Sad me već "boli glava" od kombinacija...

Na kraju, ću da sklepam sve kako je sada, sa elektro pogonom pa bar da napravim koji let, da vidim kako Cub leti.
Kažite mi koliko je potrebno LiPo 6S 3300 mAh bateriji da se napuni na "livadi"...

Pozdrav

miša2002:
Nije baš mnogo bitno od koliko je S, već koliki je kapacitet i sa kojom strujom puniš, a ona zavisi od toga koliki je C (struja) punjenja i koliko "voliš" svoje baterije.
C punjenja, kao i C pražnjenja, nije preporučena veličina, već "moguća" ili ti, max dozvoljena EXTERNA vrednost, do koje možeš da ideš a da, pri tom, ne oštetiš trajno ili uništiš bateriju...
Ako je puniš sa 1C (3,3A), a pošto nikad nije preostali kapacitet =0, teorijski bi ti trebalo 1 sat i manje, što opet zavisi od stanja baterije i do koje mere si je ispraznio !

A što se tiče elektro ili sus, mislim da nema adekvatnog poređenja, sve je stvar ličnog opredeljenja i šta želimo ili možemo u datom trenutku...
Inače, mislim da ti nije dobra ideje da ovaj model prebacuješ na sus jer mnogo toga, konstruktivno, nije odrađeno da ga izdrži. Mnogo je jednostavniji obrnut prelaz, sa sus na elektro, bar za mene, a posle prvog leta ćeš videti da je elektro mnogo komfornija stvar...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version