RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI
piper cub hidro
mirce:
Motor je Terra Hobby, oznaka piše na njemu...
Kontroler je od 80A. elisa je 15x6 a baterija 6S 3300mAh...
Kako mi Adam kaže, taj set up je stavljen jer ga je imao, a Cub navodno leti sa 30% snage.
Inače, isti set up Adam ima i u Katani od 2 metra i "rutinski" huveruje...
tibeteagle:
Kalkulator za ovaj setap kaže:
Mixed Flight Time = 6.1min, a može da bude i 7min, jer se radi o Pajperu sa dobrom efikasnošću krila, mada plovci kvare ukupnu sliku.
Potreban je još jedan ovakav LiPo u njega, da bi leteo preko 10min. Ta težina neće znatno kvariti letne osobine modela, po mojoj proceni. A može i neka među veličina između 4000-5000mAh 6S 1 pakovanje.
Sa elisom 15x6" motor je preopterećen i vuče 76A sa potiskom od 5700g, a što je motoru puno u dugom trajanju maks. gasa, pogotovo ako nema dobro hlađenje ispod kapotaža. Fabrike za ovolike motore preporučuju maks 60A trajno. Za to treba elisa najviše od 14x6" sa kojim vuče 4990g na maks gasu, a onda vuče 63A. Sa većom elisom je potrošnja veća i leti kraće vreme.
Ovo je od prilike motor iste veličine i karakteristika, a preporučiva maks. stuja je 55A. Ovo znatno zavisi od ambijenta ugradnje.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__19617__Turnigy_L5055B_600_Brushless_Outrunner_600kv.html
Ja bih stavio 14x5" sa kojim vuče 55A sa vučnom silom od 4400g, a vreme trajanja leta
sa ovom elisom je oko 6.1min sa navedenim LiPo, i mirna Bačka. (fiu)
Sa 4000mAh 6S bi leteo 7.2min,
a sa 5000mAh 6S 8.7min.
Podaci su iz http://www.ecalc.ch/motorcalc.php
;namig
mirce:
Uf, 6 - 7 minuta baš i nije nešto. No, ajde videćemo da li je to baš tako, samo da se malo ovremeni...
Usput, ima li neko dvotaktnog OS max od 10 ccm ili četvorotaktnog od 15ccm?
(pijemo)
Anakin:
Mirce, nije na tvom modelu problem motor. Motor je u okvirima preporucenog od H9. Problem je baterija jer ga ljudi mahom lete na 4S, kako proizvodjac i predvidja. Za tu razliku od dve celije viska mozes da stavis 4S bateriju veceg kapaciteta i prilicno produzis let. Npr. ova 4S baterija je priblizno iste tezine kao ta tvoja. http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=21381 Verujem da bi sa njom dobrano prebacio 10 minuta letenja.
Sto se tice glow motora, ja sam Savinog Pipera, ista razmera, skoro identicna tezina, leteo sa OS Max-om od 7.5 ccm. Sa njim sam radio sve osnovne akrobacije i krstario na pola gasa. Mislim da bi 10ccm bilo nepotrebno. Eventualno OS 55AX.
(pijemo)
tibeteagle:
--- Quote ---Za tu razliku od dve celije viska mozes da stavis 4S bateriju veceg kapaciteta i prilicno produzis let.
--- End quote ---
To tako ne može. Let zavisi od energetskog kapaciteta. LiPo iste težine ima isti energetki kapacitet. Napon je potreban zbog karakteristika motora, da bi se dobio željeni obrtaj, a što diktira Kv vrednost. Maks. obrtaj sa 6S kod ovog motora je OK.
MIrče, upravo sam napisao neka moja mišljenja o prihvatanju današnjih pozitvnih trendova u modelarstvu. Siguran sam da ćete zavoleti elektro pogon. Slikoviti rečeno, kada neko sedne i isproba neki konforan auto, keško izlazi iz njega.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version