RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI
piper cub hidro
mirce:
Elisa je najmanji problem, ako neko ima odgovarajuću 14x5 kupujem odmah...
(pijemo)
miša2002:
Mislio sam da se više ne javljam, ali džaba. Čini mi se da ili ne pročitaš ono što napišem ili ignorišeš, a to nije prvi put. Recimo, seti se šta sam ti savetovao-predlagao za prednji trap "Panthera". Tek kad si ga skenjao, odradio si samo deo predloženog i ...
Adam ti je samo potvrdio ono što sam ti napisao, da ne kažem izračunao,
--- Quote from: miša2002 on January 26, 2015, 09:15:51 AM ---@mirce
Ja nisam uspeo da pronađem karakteristike za tvoj motor, tako da ti ni kalkulatori ne mogu pomoći, čak može da se dobiju skroz pogrešni podaci tj podatci.
.......
...Adam je planirao da stavi Dualsky motor od 1.250W i pretpostavljam da je ovaj motor tu negde? Ako je tako, onda imamo veliki višak snage !..
...........
.......
Za početno merenje, upotrebi tu elisu na njemu, mada mislim da će ona mnogo više da se dere no nešto drugo. Sledeću uzmi za col manju tj 14"x6. Ako s njom dobiješ manje vrednosti i ako nemože da dostigne 50A, znači da je mala...
Kad si pronašao odgovarajuću elisu, pronađi pri kolikoj struji će da "povuče" oko 1,5kg. Na osnovu te struje, može se izračunati dužina leta tj vreme., skoro u minut ! Naravno, ovaj deo važi za Pajpera.
Ako ovo "nabodeš" kako treba, sa postojećom baterijom, ako je dobra, trebalo bi da imaš bar 8 minuta, ako ne i celih deset! Naravno, normalnog letenja da ne kažem, penzionerski lol i ako je motor 1.250W na 6S !!
!
.......
...........
--- End quote ---
Ovo nema veze s mozgom:
tibeteagle:
Mirče, mogu se upotrebiti i sledeće elise i sa svakim od njih je sistem bezbedan i dovoljno efikasan i snažan po kalkulatoru.
13x8" 14x5" i 14x6"
Tip elise je najbolji ako je namenjen za elektro pogon sa oznakom "E" kao recimo APC E, ali može i neki drveni u skala obliku. Oblik sadašnje drvena elise je dobra, nove je generacije i namenjena je samo za ovakav E pogon.
Napisao sam ovo jer znam da do sada niste imali E pogon, pa su ovde i elise malo drugačije, tanje i sl. Sve to ne znači da se ne može staviti neka starija možda skala izvedba za SUS pogon.
;namig
miša2002:
@tibeteagle
Očigledno je da nikad u životu nisi odradio ovu vrstu merenja !!!
tibeteagle:
Mirče, evo još koja dobra informacija o moći i granicama ovolikog motora. Pošto neke marke dolaze i odlaze, uvek se može računati na stabilne. Ovaj AXI motor na linku
http://www.modelmotors.cz/index.php?page=61&product=4120&serie=18&line=GOLD
je iste veličine kao u Pajperu sa tim, da ima nešto manju Kv vrednost. Na žalost nemaju baš isti sa 580Kv, samo manji i veći. To ne menja na snazi, samo u broju obrtaja. Cela stranica je puna korisnih informacija o električnim i fizčkim parametrima o motoru u prvoj tabeli i dole sa raznim vrstama preporuke elisa, veličina LiPo, vrste modela i razne druge način eksploatacije. Za Pajpera treba gledati trenera.
Izdvojio bih jednu kapitalno važnu stvar da objasnim malo detaljnije. Sve proporuke su vezane za gornju granicu strujne vrednosti, a koja iznosi, citirano: Current capacity 55 A/60s. iz prve tabele. 60s je ukupno vreme u sekundama dok se može konstantno držati tolika struja na namotajima. Dakle, ako budete merili maks. struju Power metrom, sa bilo kojom elisom, ovo ozbiljno treba uzeti u obzir. Sve druge teorije o moći motora preko toga su posebni slučajevi, kada se sme ići preko toga, za koji vremenski period, pod kojim uslovima hlađenja i sl. To nije slučaj kod Pajpera.
Axi firma je dala prvu standardizaciju veličina za BL outrunner motore u svetu. I danas se smatraju etalonom za upoređenje sa drugim markama, pa su podaci potpuno pouzdani. Razlike može da bude u stvarnosti od drugih, ali samo iz razloga kvaliteta izrade.
Verujem da će vam pomoći da više razumete izuzetnu fleksibilnost ovog pogona, mada je na prvi izgled složeno. Svima nama modelarima, od nedavno na elektro pogon, je trebalo nekoliko godina da se u potpunosti razume sistem. Nadam se da će vama ići brže. :)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version