RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI

piper cub hidro

<< < (19/22) > >>

misha:
Kao prvo da napomenem, cisto da bih se ogradio od komentara, da se u struju NIMALO NE RAZUMEM i ovo sto pisem
je samo plod najobicnijeg iuskustvenog razmisljanja. 

Mirce, nemoj sebi komlikovati zivot. Pusti kalkulatore i raznorazne savete. Imas model koji je Adam leteo.
Covek kaze da medel leti i nema razloga da ne verujes. Ovde svi daju savete a videli su takav model samo na slikama.
Kalkulator, pogotovo za takvu vrstu modela, ne pomaze. Sva razmisljanja o elektro setupu se svode na eksperimentisanje.

Ne kupuj elisu vec kaci tu koju imas, i na livadu, let pet minuta pa premeri bateriju i tako nekoliko puta dok ne dodjes do optimalnog vremena.

Mislim da je za taj model bolja elisa veceg precnika a manjeg koraka, bas kao ta koju vec imas.
Veca brzina nece dovesti do nestabilnosti modela, a Piper nema osobinu da je nestabilan ni na velikim ni malim brzinama.
Kao sto Adam rece, letece, kao i svaki drugi na 30% gasa tako da motor i elektronika nece trpeti nikakvo opterecenje.
A cak i da ostanes bez baterije model ces bez problema sleteti.

Ono sto bih ja uradio je da stavim posebnu bateriju za prijemnik, najobicniju cetvorocelijsku na 4.8 i onda si miran ako se
glavna baterija isprazni. Takodje, kao meru opreza, mozes staviti buzzer na kome namestis parametre koji odredjuju
kada ce se alarm oglasiti. Jeftini su a cuju se bas dobro.

Pozdrav

zajko:
Čekaj…Čekaj….

Ja ga video… ja ih prodao 10+ komada... koliko znam svi su Glow EVO 0.46 (7,5cc)…
Ja ga leteo, u toku obuke svoje… pa i slupao… popravili drugi, (mislim da je čika Sava)  i onda ga prodao…
Nešto nisam ljubitelj J-3 iako lepo izgleda u vazuduhu i lepo leti, ali meni dosadno….
Na EVO .46 prop 11x7 Supiššššš…

Napraviste nauku od letenja tog dobrog, mirnog i poslušnog avijona….

Pa ja nisam imao toliku frku ni sa velim SUKHOI/em…. Tras Gas.. tras u nebo.. pa kako mu sudjeno…
Ali sam ga studiozno sklapao, maltene godinu dana (predugo i sporadično), nisam imao koga da pitam, sem Duleta Samsunga oko motora (hvala Duletu i Mladji), koji mi je priznajem uterao neki strah, mislim motor, iako je MVVS...

Tako mi hobisti…. Ja uglavnom pratim šta kaže fabrika, kasnije možda eksperimentišem, ako mi se dopada…

Udri Mirče to u vazduh, pasti sigurno neće, tako je kako je.. pa posle menjaj šta ti ne odgovara….

Pazi samo na poletanju, hoće da zajebe, svaki J-3, diže guzu odmah posle 2/3m… Neka trči, sa laganim dodavajem gasa do 50%, i onda je već u vazduhu.. sve ostalo je prosto da prostije ne može biti, na većem gasu uvek ide gore

Uživajte  ()-()

mirce:
He, he...

Ja se naleteo onakvih modela, sad Piper kao problem... :_D
Nema frke, nego zima, pa čovek malo dokon, a tema se razvila u "filozofskom" pravcu...

Jasna vam je kompletna priča.
Pošto bi ovo trebao da bude model za "svaki dan", razmišljanja su išla u pravcu koji pogon odabrati.

Elektro set up je već montiran, ali ima dve mane.
Prva je, let traje 5-6 minuta, što je, priznaćete, baš malo.
Druga je, da bi se otišlo na letenje treba bar tri baterije, a to košta novih sto evrića investicije...

Šta su alternative?

Prva, mali benzinac.
Kad smo saznali koji bi odgovarao, ispostavilo se da je motor duži je od rastojanja od fire wall-a do otvora na kapotažu.
Potom, ta vrsta pogona je najteža.
I na kraju ostaje trošak kupovine...
Dobro, kad bi se prodao elektro set up, kinta bi taman zalegla za motor, a i gorivo nij skupo...

Glow je druga opcija.
Krenuli smo sa 15 ccm, potom 10 ccm, da bi se na kraju ispostavilo da je i 7,5 ccm sasvim dovoljno.
Pošto nemamo ni takav motor, znači i on mora da se pazari.
Ako bi se prodao elektro set up, nakon kupovine glow motora bilo bi i kusura.
Glow je lakše "smestiti" pod kapotaž.
Normalno, glow pogon ima svojih mana: model će stalno biti mastan, čorba nije jeftina i ako se kupi "truba" motor, eto non stop "zezanja" sa štelovanjem...

Pošto sad znamo sve prednosti i mane, šta je zaključak?

Koji god pogon da odaberete, skoro da nećete pogrešiti... Najviše zavisi od toga ko šta voli...

Što se mene tiče, samo da se malo vreme popravi i ja odoh da probam model sa elektro set up-om, jer je to već namešteno.
Ako mi se model svidi, velika je verovatnoća da će Piper dobiti glow motor.
Razloga ima više.

I na kraju, nakon modela koje sam pravio, ovaj Piper je smešan, kao i ovoliko pisanja oko trivijalnih stvari.
Sve ovo može samo poslužiti novim modelarima da bi im se malo "razbistrilo" oko mogućnosti pogona... 

(pijemo)

zajko:

--- Quote from: mirce on January 29, 2015, 12:53:14 AM ---He, he...

Ja se naleteo onakvih modela, sad Piper kao problem... :_D
Nema frke, nego zima, pa čovek malo dokon, a tema se razvila u "filozofskom" pravcu...

Jasna vam je kompletna priča.
Pošto bi ovo trebao da bude model za "svaki dan", razmišljanja su išla u pravcu koji pogon odabrati.

Elektro set up je već montiran, ali ima dve mane.
Prva je, let traje 5-6 minuta, što je, priznaćete, baš malo.
Druga je, da bi se otišlo na letenje treba bar tri baterije, a to košta novih sto evrića investicije...

Šta su alternative?

Prva, mali benzinac.
Kad smo saznali koji bi odgovarao, ispostavilo se da je motor duži je od rastojanja od fire wall-a do otvora na kapotažu.
Potom, ta vrsta pogona je najteža.
I na kraju ostaje trošak kupovine...
Dobro, kad bi se prodao elektro set up, kinta bi taman zalegla za motor, a i gorivo nij skupo...

Glow je druga opcija.
Krenuli smo sa 15 ccm, potom 10 ccm, da bi se na kraju ispostavilo da je i 7,5 ccm sasvim dovoljno.
Pošto nemamo ni takav motor, znači i on mora da se pazari.
Ako bi se prodao elektro set up, nakon kupovine glow motora bilo bi i kusura.
Glow je lakše "smestiti" pod kapotaž.
Normalno, glow pogon ima svojih mana: model će stalno biti mastan, čorba nije jeftina i ako se kupi "truba" motor, eto non stop "zezanja" sa štelovanjem...

Pošto sad znamo sve prednosti i mane, šta je zaključak?

Koji god pogon da odaberete, skoro da nećete pogrešiti... Najviše zavisi od toga ko šta voli...

Što se mene tiče, samo da se malo vreme popravi i ja odoh da probam model sa elektro set up-om, jer je to već namešteno.
Ako mi se model svidi, velika je verovatnoća da će Piper dobiti glow motor.
Razloga ima više.

I na kraju, nakon modela koje sam pravio, ovaj Piper je smešan, kao i ovoliko pisanja oko trivijalnih stvari.
Sve ovo može samo poslužiti novim modelarima da bi im se malo "razbistrilo" oko mogućnosti pogona... 

(pijemo)

--- End quote ---

Sve tačno i sve stoji  (res), u današnje vreme novajlijama to malo znači, jer nikako da dobace da ozbiljnijeg letenja, svi nešto prave od izolacije i budze retko kad da tako nešto uopšte i poleti, potroše to malo parica na gluposti i nikad nisu ništa uradili..
Izvinjavam se unapred, ništa lično ni prema kome (<--)

Taj model je i pravljen za Glow i čak je ranije isporučivan sa EVo 7,5cc… što je po meni optimum, da divlja ne može, da povuče neku jedrilicu može ali onda sa EVO 0.61, koji je malo veći i treba seckati kapotaž

Elektro … relativno skupo i malo zadovoljstva, nema zvuk nema dim, nema masne ruke…

Ja za sve koristim isto gorivo 20-25% nitro, trenutno HPI  5 lit = 60 Eur  = 1 lit 12 Eur, iz 1 litra 3/4 rezervoara za njega
svaki po 20 minuta leta (minimum), cena goriva po letu 3-4 Eura….

Mogu da ponudim (poslednji na lageru, za sada) 
http://shop.malaivanca.com/kupi/evo-trener-pogonski-motor-nitro-motor-2-takta-evolution-46-sa-3-kraka-147710
koji savršeno radi, ALFIN motor sa 3 blade propom i spinerom i sa 20% POPUST/a, što izadje 72 EUR
što je po meni, a i po fabrici najbolji setup za njega, tako stiže u kutiji…
pa eventualno stavi 11x7 2 blade i puna kapa uživancije, GRATIS rolna papira za brisanje posle leta…
tuning muffler za njega je dobar ali košta koliko i motor, a i pitanje je šta bi se dobilo kod njega sa isitm…

Mali benzinci EVO 10/15 cc su skuplji od novog ARF Aviona…

E-Flite pravi i "drvene avione" koji su namenjeni samo za elektro (filigranski rad, savršenstvo ako je DIAMOND serija) i NE budzi se nitro/benzin, Hangar9 su pre svega za NITRO/Benzin, a može i elektro (danas moderno i ne tako jeftino, kao što se uglavnom misli)… ParkZone Z/Foam (vrsta gumenijeg stiropora) samo elektro

NOrmalno/Naravno malo zezanja nije na odmet, da ne bude dosadno

()-()

mirce:
Zajko, interesuje me tvoje mišljenje, da li je zbog plovaka potreban jači motor (10 ccm)?

Pošto si leteo ovakav isti model, da li 7,5 ccm staje skroz pod kapotaž?

(pijemo)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version