Poslije ovoga nosača za HK 450 napravio sam nosac za T-Rex 600.Za T-Rex 600 postoje razliciti nosaci ali u vecini slucajeva su bez ziroskopske stabilizacije naravno sem onih koji su namjenjeni za snimanje videa.Posto mene za sada interesuje fotografija i za dobru fotografiju nije potrebna takva platforma a i ove stabilizirajuce platforme bi za sad bile prevelik zalogaj za mene dok se heli malo bolje ne savlada sto se tice letenja. U opticaju su bila ova dva nosaca:
[
http://www.airfoilhelicam.com/prosoloshooter.php i ovaj
http://www.helicamsolutions.com/Products/Sport_30/sport_30.html Prvi je uradjen od AL a drugi od industrijske plastike.Nemaju nikakvu specijalnu opremu ,a opciono se mogu dodati servoi za pokretanja aparata i triger tj.okidac(servo).Cijena i nije neka ali kada se sa ovim ubuduce ne mogu praviti kvalitetni snimci jer nemaju stabilizaciju.Odlucio sam se ipak da napravim Al nosac .Kad se uporedi cijena ovih nosaca i cijena materijala koji sam upotrebio za izradu ovoga nosaca je velika.Ukupni troskovi izrade ne racunajuci ulozeni trud i rad 50 eura.Naravno necu da kazem da ovaj moj nosac moze da parira ali je sustina zadovoljena.
Za sada nisam razmisljao o ziroskopskoj platformi ali to bi bio neki sledeci korak u svemu ovome.
Sto se tice same izrade za konstrukciju sam koristio Al cijevi precnika 10mm.Za spajanje tih profila a ujedno kao i ojacanje koristio sam puni AL profil 0,8mm.Ovo rjesenje je ispalo odlicno jer sam u pocetku tragao za strugarom koji bi mi napravio ovih 8 nosaca od durala,ali za cijenu izrade tih komada mogao sam kupiti nosac
Za spajanje dijelova koristio sam M4 srafe,naknadno sam mislio da sve ove spojeve i zavarim ali za sada nisam a ubude cu da vidim ima li potrebe.Konstrukcija je cvrsta i stabilna i dobro se nosi sa tezinom T-rex-a.
Prilikom gradnje vodio sam racuna da ne pretjeram sa tezinom iako Rex ima snage da vuce i do skoro 2 kg bez problema.Zbog toga nisam ugradjivao nikakve servoe.Jedino sto sam ugradio a to su gasni amortizeri koji stabilizuju po roll osi kameru i ovo rjesenje kompletnog vjesanja se pokazao veoma dobar.
Posto nisam imao amortizere da projekat ne bi kasnio dok ne dodju novi amortizeri Saxpg mi je dao amortizere sa BMW-a njegovog sina Todora pa se i ovom prilikom zahvaljujem
Posto se ne susrecem prvi put sa izradom nosaca
ostalo,poput nosaca za aparat je bilo jednostavno napraviti.Ovdje je malo drukciji tj.pokretni nosac sa ovom amortizacijom za razliku od drugih nosaca na koima je kruta veza u stilu sto moze jednostavno kad moze komplikovano
Za sada nisam jedino zadovoljan sa sundjerima koji su malog precnika ali tragam za boljim.Kao sto sam rekao heli je na ovoj platformi stabilan ,vibracije pogotovo na samom pocetku dok ne dobije puni broj obrtaja apsorbuje dobro,a u vazduhu nema nikavih problema.
Za okidac sam ugradio 9 gr.servo a okidac se moze pomjerati po visini dubini i nagibu tako da je prilagodljiv za sve vrste aparata.
Tezina nosaca je 825 gr. laksi je od ova dva nosaca koja sam mislio nabaviti.Naravno kad se na nosac doda baterija za video link i video pedajnik,predajnik za servo okidaca tezina je oko 1 kg sto je sasvim solidno,tako da ostaje jedno 800 gr. za aparat.
Prvi letovi sa nosacem i video linkom su obavljeni i prezadovoljan sam kako se ponasa heli sa nosacem u vazduhu a i kako se ja nosim sa ovim
Za sad toliko moram jos jednom reci da sam prezadovoljan sa nosacem a sad samo trening i
,jer nije isto letjeti heli i heli sa nosacem.
Evo par fotografija na kojima je prikazan tok gradnje i kako izgleda zavrsni proizvod a u sledecem javljanju:utisci,fotke i video sa test leta