RC MODELI JEDRILICA > THERMAL
RC altimeter and vario
Milosh:
E bas mi je drago @nedbojsa, iskreno tebe sam i ocekivao da se javis oo)) hehehe
Vrlo rado bih se pridruzio u ovome, a ako nije problem kontaktiracu te da vidim gde mogu da porucim sve sto mi treba.
Pozdrav
nedbojsa:
Ovako danas slkopljen openXvario:
Delovi:
IC - Arduino pro mini 328 5v 16Mhz
Senzor - GY-63
Sklopljeno, uflešovano i za divno čudo radi iz prve! oo)) oo)) oo))
Video sa snimkom vario senzora će izostati danas pošto nemam deset ruku da snimim stanicu kretanje senzora istovremeno, ali za koji dan kada mi neko pripomogne biće i video snimka.
Za sada samo slike:
nedbojsa:
Vrlo bitan podatak je da je cela elektronika vario senzora sa kablovima i konektorima teška 6,2grama. što mislim da je prihvatljivo. Može se uštedeti jedno 0,5 grama sa kraćim žicama.
Inače meri poniranje, propinjanje, temperaturu, maksimalnu dostignutu visinu, trenutnu visinu, trenutni pritisak vazduha, vertikalnu brzinu.
saxpg:
Nebojsa ovo izgleda odlicno. Mozes li dati linkove sa kojih si nabavio svu opremu i neki opis gradnje.
Znam da ima sve po netu ali mnogima bi ustedio dosta vremena, pogotovo onima koji slabije znaju engleski.
nedbojsa:
Nije problem potrudiću se da na srpskom opišem šta sam radio!
Od kompoeti za naručivanje treba:
- Arduino mini pro 16Mhz 5V (bitna priča je da bude 5V kako bi se napajo iz prijemnika i 16Mhz) ja sam kupio ovaj na Ebay-u
ima i skupljih i jeftinijih varijanti mada sve u svemu nije skupo
http://www.ebay.com/itm/New-Pro-Mini-atmega328-5V-16M-Replace-ATmega128-Arduino-Compatible-Nano-/130839929399?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e76aae237
- FTDI "programator" ovo je mora da se kupi i stoji za neka buduća programiranja, reprogramiranja
http://www.ebay.com/itm/FTDI-Basic-Breakout-USB-TTL-ASP-6-PIN-5V-for-Arduino-MWC-MultiWii-IMU-/251226343644?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a7e41c8dc
- Sledeća stvar je senzor MS5611 i stavr je izbora i cene opošto ih ima u različitinm verzijama i od ove stavke zavisi način gradnje ja sam konkretno uradio verziju sa GY-63 MS5611 kupljenim na
http://dx.com/p/gy-63-ms5611-high-resolution-atmospheric-pressure-height-sensor-module-for-arduino-148866
postoji i varijanta sa CJMCU-5611 modulom ima ih po različitim cenama otprilike od 15-30$.
Osim svega ovoga treba i jedno parče servo kabla sa konektorom od nekog crknutog servoa.
(nano imena pinova ako se ploča razlikuje)
=== Powering the Arduino : ===
Arduino GND --------------------- Prijemnik GND (Servo Plug)
Arduino RAW(VIN) ----------------- Prijemnik +5V (Servo Plug)
=== Opcioni PPM ulaz sa slobodanog kanala kanala na prijemniku u arduino (nije obavezno ali je poželjno): ===
Arduino Pin 2(D2) ----------------- Receiver PPM Signal (Servo Plug)
=== slanje podataka na RX kanal na prijemniku: ===
Arduino Pin 4(D4) ----------------- Prijemnik RX Pin (ukoliko ima RS232 Port na prijemniku "većina prijemnika sa telemetrijom ima")
ili
Arduino Pin 3(D3) ----------------- Prijemnik A1 ili A2 (ukoliko nema RS232 porta na prijemniku)
=== povezivanje MS56711 modula za resiver ===
Arduino Pin A4 ------------------ MS5611 SDA
Arduino Pin A5 ------------------ MS5611 SCL
Arduino VCC (5V) ------------------ MS5611 5V
Arduino GND ------------------ MS5611 GND
Povezivanje:
ili
U koliko ima dodatnih pitanja tu sam da pripomognem, kolko mogu i znam!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version