Nazalost tu tajnu tacnog odnosa jos nijedan vazduhoplovni modelar nije odgonetnuo, Ali ima resenje jos od "kamenog" doba modelastva. Veoma je jednostavno.
Uzmes bocicu (najbolje su one u kompletima za farbanje kose; dace ti ih svaka frizerka!) i nalijes recimo do polovine acetonom. Onda sitno nareckas celuloid i dodajes ga acetonu recimo do jedne polovine nasutog acetona. Nakon nekog vremena, a najbolje je bocicu stalno okretati, muckati, kako hoces , da bi ubrzao proces rastvaranja..Kada se dodati celuloid potpuno otopi, proveris dali je negde oko gustine redjeg meda, ako nije dodas jos malo celuloida. To bi recimo bila pocetna gustina koju mozes da koristis a i da prilagodis na potrebnu gustinu (nazalost to je "odokativno-iskustvena" mera i nema druge!) dodavanjem acetona za otprilike desetak posto, dobio bi acetonski lepak na nivou "Uhu Harta", najkvalitetnijeg modelarskog lepila, ciji je sastav nazalost tajna. Mogucnosti su mu neogranicene, moze da slepi i nauljeni polomljeni deo i to mu je ogramna prednost za terenske opravke.No, nas acetonski lepak podjednako lepi kao on ako se radi naravno o samogradnji novog modela, u ostalim slucajevima lomova moras sa sobom da imas i bocicu hiruskog benzina za odmascivanje.
Ukoliko ti se desi da si "prerazredio" lepak, ostavi bocicu otvorenu dok ne ispari visak acetona i gotovo!
Moj najredji lepak je gustine mleka i koristim ga recimo za izradu sobnih modela.
Kod primene acetonskog lepila mozes, opet empiriski da odredis recimo dodatak nitrorazredjivaca ili napraviti jdnu kolicinu lepka samo od celuloida i razredjivaca, koji usporava susenje lepka i omogucava lepljenje, recimo planka krila i jednog metra raspona ili stranice trupa.
Najbolja varijanta je da napravis nekoliko bocica raznih gustina i da u primeni koristis onaj koji najbolje odgovara nekoj od operacija lepljenja. Ja recimo imam desetag raznih gustina; rekao sam od gustine mleka do gustine meda.
I ne zaboravi, ne lepi kolicina lepka vec najtanji moguci sloj lepka na povrsina lepljenja! Istom cvrstinom drzace spoj i od deset grama i jednog grama lepila!
Mnogi modelari koriste uhopore, drvofikse i druge vrste stolarskih lepila cudeci se sto su im recimo trup ili krilo toliko teski; iz tih lepkova ispari nesto malo tacnosti a kod acetonskog sva!
Pozdravlja te modelar koji vec sedamdesetak godina na ovaj nacin sebi "proizvodi" lepak