RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Lepak???

<< < (10/10)

Uros123:
Umesto koriscenja ping pong loptica za pravljenje "acetonca" mogu se koristiti i rengenski snimci  ;) Materijal na kojem su izradjeni jeste celuloid :)
Pozdrav,
Uros

doajen:
Hvala na informaciji o novim senzaconalno dobridim  lepkovima cijanidnog porekla , I ja sam bio njihov pobornik ( kad nisu bili bas tog danasnjeg kvaliteta) kada su se pojavili, sve do trenutka kada sam radi naprsle ramenjace na wekfildu,/takmicarski model na gumeni pogon/, mesto da  je jednostavno odlepim i zamenim morao da napravim celo novo krilo.

Moje zadovoljstvo su opravke polomljenih modela, hobi ostao jos iz vremena kada materijala nije bilo bas u svakoj farbari, a balza bila sveto drvo, i njihovo ponovno ozivljanje, pa  sam imao  prilike da vidim ostecene modele lepljenje CA lepilima i jos "ojacane" aktivatorom koji su zbog zaista veoma cvrstog i nerastvorljivog CA lepka zavrsavali u otpatcima.Svojim ocima sam video kada je veoma cenjeni i popularni "kolumnist" ovoga foruma strpao svoj osteceni model u kontejner! Medjutim sa acetonskim lepkom uz malo strpljenja, i pomoc nekoliko kapljica acetona lepak se na ostecenom delu  rastvori, osteceni deo se razdvoji, polomljeni delovi dorade, i bez po muke, veoma lako poprave.
Postanite modelari, a ne letaci!

Ponavljam ovo su neka moja iskustva. Ja se izvinjavam, to je, kazem moje iskustvo; cuo sam da postoji nacin  rastvaranja i CA lepila; samo koja li je cena toga...

Bez ljutis,
 srdacan pozdrav od modelara koji je sagradio176 takmicarskih modela i medju njima,  jos 60-tih godina prvi slobodno leteci model na elektropogon /imam ga jos uvek, u letnom stanju!/ i sklopio jedan od prva tri Graupnerova helikoptera kupljenih od strane ondasnjeg VSJ, u Jugoslaviji. Ostala dva su sagradili Novosadjanin, Gospodin Dusan Papic , koji ga je i savrseno  leteo , i grupa hrvatskih modelara.

Sklapanje ARF-ovaca nekima, danas veoma cenjenim RC-ašima i popravke nisu uracunate u ovu brojku.

Nadam se da nisam bio preterano dosadan, ali ovakav nacin komunikacije /citaj laprdanje/ medju starim ljudima je uobicajen "; strpite se malo, razumecete, lete godine...

tibeteagle:

--- Quote ---Ali da ne smeju da padnu na kožu ne vidim neki razlog osim što će zalepiti istu,
--- End quote ---
Zar to nije dovoljan razlog da se odvoji komad kože ako se želi skinuti ili rastaviti zalepljeni prsti?  mmmm CA lepilo je veoma agresino lepilo u trenutku kristalizacije i koje jedino može tako efikasno i nepovratno da nagrize i lepi i masne površine kao koža.

--- Quote ---trovanje kao razlog ne vidm pa ne bi ih koristili u medicini za lepljenje tkiva i zatvaranje rana da su otrovni toliko. Ove moderne žene dnevno kapaju sebi po prstima lepeći nokte.
--- End quote ---
Ono što ne vidimo ne znači da ne postoji. U medicini i kozmetici se koriste veoma otrovne hemikalije i pored ovog lepka, a čije konzumiranje u većim količinama u pravom smislu reči ubija. Treba pitati stručne farmaceute da li su sastavne supstance CA lepka opasne? Odgovor će biti da jeste i te kako, ali se dozvoljava korišćenje u malim dozama. Ovo se na žalost odnosi i na mnoge lekove i terapijske postupke, koji su pravi otrov ako se uzme veća doza. Zašto je to tako sa današnjom lekocentričbom medicinom, odgovor nije za ovaj forum.

@doajen
Niko nije rekao da je celuloidno lepilo loše. Što više, zbog srodnosti sa drvetom koji je u stvari organska celuloza, sigurno je najbolje lepilo u nekim spojevima. Razlog što se prestalo sa masovnom proizvodnjom i prešlo na ekološka lepila i farbe u industriji je to da su ljudi koji su radili u drvnoj industriji na tehnološkim postupcima lepljenja i farbanja u velikom bruju su umirali od raka pluća. Na žalost CA lepila su još otrovnija, ali pri kratkoj upotrebi, disajni organi nam neće stradati, verovatno.  :)
To što su neki drveli sastavi sa CA lepkom neuspeli, može da bude nekvalitetno ili neodgovarajuće lepilo. Za drvo postoje one koje su malo gušče i ne postaju krte i lomljive vremenom.
I ja sam moje prve graupnerove kit RC modele lepio sa UHU Hart još pre 35 godina i baš je dobar. Pošto veoma smrdi zbog njega sam bio isteran iz kuće sa modelarskim radovima.  :big smile
 ;namig

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version