Hvala Vidoja...
U medjuvremenu u Kombinatu se radilo i dalje na Hellcatu, najviše na raznim probama sa motorom.
Pošto je GT 80, sa setingom koji sam do sada dobio, ipak, po mom skromnom mišljenju, malo slabiji nego što bih voleo da bude, pokušavam na sve načine da iz njega izvučem maksimalno šta mogu.
U tim eksperimentima sam primetio par stvari...
Promeni se seting (ne puno, ali se promeni) kad palim motor u podne (preko 30 stepeni) i uveče. To ima logike jer na većoj temperaturi motor dosta gubi na snazi (na nekim mestima piše i do 20%!!!).
Bio sam veoma "ljubopitljiv" šta će tek biti kad se stavi kapotaž...
Primetio sam da motor ne radi uvek najbolje...
Kad namestim normalan ler 1800-2000 o/min i kad naglo dodam i oduzmem gas, obrtaju toliko spadnu da motor hoće da se ugasi...
Kad polako smanjujem gas sa punog prema leru, obrtaju ostanu i budu oko 2200, što se veoma dobro čuje kao prilično povećan ler. Kad potom naglo dodam i oduzmem gas, desi se ono oz predhodne rečenice...
To do sada nikada nisam imao ni sa jednim Zenoahom...
Na punom gasu, kad je toplo (preko 30 stepeni), motor ima i do 400 o/min manje (6800 - 6900 o/min), a to je 1 - 1,5 kg potiska...
Posle zadnjeg eksperimenta, u kojem sam dobio 15,5 kg vučne sile (ali, da priznam, malo su "produvavali" auspusi na dihtunzima i teflonskim cevima), sa Locktiti-om 5920 (Locktit za zaptivanje za visoke temperature), predihtovao sam izduve.
Nakon toga više nisam imao vučnu silu preko 15 kg i obrtaji su jedva prelazili 7000 - 7100...
Sad mi je žao što ne probah koliko bi bi imao obrtaja sa otvorenim izduvima (samo prve krivine ispod cilindara). Na sajtu Toni Clarka piše da tako motor ima 6 ks.
No, nikad nije kasno, možda to i uradim...
Ima da se dereeeeeee... Jadan komšija Đoka...
Da ljudi to rade video sam na sajtovima gde "budže" ove motore za trke oko pajlona. Tamo piše da se u tom slučaju moraju preštelovati igle na karburatoru, jerbo motor više troši...
Evo par slika za ilustraciju:
šteta što ga "omasti", beše lep model...
Kad sam već spomenuo karburator, i na njemu je bilo sitnih "dorada"...
Čitao sam na Internetu kakvih su problema modelari imali sa ovim motorom i kako su ih rešavali.
Neki su pisali da od dugog stajanja očvrsnu membrane u karburatoru i da onda on ne radi kako treba. Može biti da je i kod ovog mog motora to slučaj (stajao je na polici više od godinu dana), pa sam naručio set novih membrana.
Naravno, ništa bez Interneta, jer sam morao da nadjem koja Stihl-ova testera ima ovakav karburator, a kad sam saznao šifru proizvoda, onda sam u radnji "Moto Bike" u Novom Sadu naručio membrane. Nadam se da će mi stići danas popodne...
Šta se dešava sa membranama?
Ako je membrana tvrda, neća da vuče gorivo...
Ako je membrana za pumpu u karburatoru mekana (to je ona crna gumena), ima veći hod pa vuče mnogo goriva...
Sve u svemu - problem i u slučaju da se membrane ne promene, stalno nešto šteluješ, a nema rezultata...
Takodje piše da od dugog stajanja, pošto ispari gorivo, ostane "film" od ulja u kanalima karburatora, pa nije loše da se isti rasklopi i potopi da stoji u benzinu...
Kad sam stavio kapotaž - šok - 12 kila vučna sila, 6400 - 6500 o/min...
Prvo sam primetio da mnogo više goriva izlazi iz karburatora na usisu kod firevala. To sam rešio postavljanjem jedne vertikalne plastike sa svake strane u zoni karburatora.
Time sam dobio da struja vazduha koja napušta kapotaž, ne izsisava gorivo iz karburatora.
Sem toga, odvojio sam prostor u karburatoru i praktično topli vazduh koji izlazi ne ide u zonu usisa karburatora.
Potom sam zatvorio donji deo kapotaža.
Ostavio sam male otvore sa strane u donjem delu, kako bi vazduh kroz njih, išao direktno na auspuhe:
Hladjenje motora je čitava mala nauka, i uopšte nije tačno da ako imate velike otvore na kapotažu, imate i dobro hladjenje motora.
Izlazni otvori za topli vazduh, moraju biti najmanje TRI PUTA veči od otvora kroz koji vazduh ulazi u kapotaž. Usmeravanje struje vazduha preko cilindara, pogotovo glave motora, koja je najtoplija, je veoma važno.
Tako to rade trkači...
Sa klapnama - otvorima na kapotažu, koji su na ovom Hellcatu mnogo veći nego na prvom što su bili, mislim da sam rešio problem pregravanja, a sa plastikom za blokiranje vazduha i vertikalnim plastikama za usmeravanje struje u kapotažu, verovatno sam još malo "pripomogao" boljem hladjenju.
Na kraju, ni samom karburatoru nije svejedno da li usisava hladan ili topao vazduh.
Zato sam na donjem delu kapotaža, na plastici koja blokira ulaz vazduhu, napravio otvor i sa jednim rebrastim crevom, koje je zakrivljeno prema gore, tj. prema zoni gde karburator usisava vazduh, usmerio hladan vazduh...
Primetio sam još par sitnih stvari na Walbro-u...
Prvo, kad sam ga otvorio filter, jedno malo metalno sito, je bilo prljavo. Ništa strašno, ali imalo je šta da se ispere...
Drugo, crevo kroz koje prolazi vazduh iz kartera do karburatora, dosta se lako dalo svući sa karburatorske strane...
Treće, sa zadnje strane karburatora, ostalo je parče aluminijumske cevi, koja je nekada nosila toričelijevu trubu (rejrihter).
To parče je još više smanjivalo, i ovako mali prostor izmedju usisa karburatora i fajervola...
Posle ovih "operacija" vučna sila se vratila na 14,5 - 15 kg, obrtaji na malo preko 7000, ali pomalo nestabilan rad na leru nisam uspeo da "doteram"...
I na kraju, mnoge stvari koje mi je govorio čika Dule pokazale su se kao tačne. On smatra i da će sa malo hladnijim danima (ovih dana kad god sam eksperimentisao bilo je preko 30 stepeni) i snaga motora još malo da se poveća.
Ne treba zaboraviti da se motor i malo rastereti u letu...
Modelari na RCU i Flying Giant-u pišu da na zemlji GT 80 mora da ima bar 7000 o/min. To sam dobio...
Nadam se da ću danas dobiti set novih membrana, i baš sam znatiželjan, da li će se nešto desiti sa radom motora...
I na kraju, bilo je tu još par malih proba...
Recimo, promenio sam svećice, stavio sam nove NGK (tačnu zamenu za Champion), ali ništa nisam dobio u performansama...
Napravio sam mešavinu goriva sa 2% sintetičkog ulja - Motul 800 (do sada sam koristio 4% Stihl - polusintetičko) i takodje nema razlike u performansama...
I na kraju, pročitajte sa sajta Tony Clarka, manual-e za Zenoah motore. Bez obzira što su to uputstva za ove motore, ima mnogo caka koje se mogu primeniti na bilo koji benzinski motor.
Evo link za recimo G-62:
http://www.toni-clark.com/ftp/ZG62PCI_en.pdfPozdrav
Mirče
P.S. Svaka dobronamerna primedba i komentar su dobrodošli...