RC MODELI AVIONA - SUS > TRENAŽNI MODELI

Moj prvi poduhvat"BEJBI"

(1/5) > >>

soprano:
Pozdrav svima,evo posle nekih godinu dana druzenja na ovom forumu I ulaskom u celu ovu pricu,resio sam I ja da se upustim u pravljenje modela.Kao prvo moram da se zahvalim mom drugaru Dejanu Zarinu koji je imao kao prvo zelju a kao drugo strpljenje da me na jedan kvalitetan nacin uvede u svet modelarstva.Takodje tu su I moji sugradjani Sale,Pedja,Goran I Dule sa kojima sam razmenjivao iskustva.Na putu ka kvalitetnoj izradi I idejnim resenjima je bio I Coka kome saljem puno pozdrava I svima vama koji se oglasavate na ovom forumu sa svojim radovima I slikama.

Posle ovog uvoda sledi ono glavno,naime posto se moj drugar Dejan upustio u neke ozbiljne proekte sto se tice modelarstva,poklonio mi je davno zapocet pocetnicki model,gde je postojala ideja da kroz zavrsavanje istog ja naucim neke osnovne karakteristike I pocnem nesto da radim.

Kao prvo trebali smo da damo ime,tu se nasao moj drugar koji je bio Modelov  Kum I krstio ga kao “BEJBI”nisam hteo da mu kvarim volju I model je dobio ime.

Prvi potez u svemu je izrada krila,resili smo da to bude stiroporsko krilo plankirano balzom.
Evo kako to sve izgleda.

Poceo sam od secenja bocnjih rebara koli cu od balze 10mm.Pustao sam ih malo vece po gornjaci kako bih sve to kad bude doslo vreme onako lepo osmirglao.

Spojio sam ih sve zajedno kako bi prilikom smirglanja dobio ravnu donju stranu,idealnu za kasnije lepljenje.Za to sam koristio smirglu zalepljenu na drvenu dascicu.

U nastavku posla sledi priprema za plank,ali pre toga sam morao da izrezem kanal kroz koji treba da prodje kablic od servo mehanizma.Za izvlacenje kanala sam koristio lemilicu I bakarnu zicu preseka 2,5mm koju sam savio tako da odgovara velicini konektota.A lenjir sluzi kao vodjica da kanal bude ravan I prav.

GILE:
Cestitam pedantno i lepo slikovito objasnjeno iscekujem nastavak (res)

soprano:
Hvala cika Gile,I dalje cu se truditi da sve bude kako treba.

Kada je kanal za kablic bio spreman pocela ja priprema za postavlje donjeg planka I lepljenje.

Za lepljenje sam koristio Drvofiks koji sam naneo na donju stranu krila I sve lepo premazao cerkom,vodio sam racuna da ne nanesem veliku kolicinu lepka kao I da taj isti lepal ne udje u kanal,zbog toga sam lepak naneo na krilo a ne na plank.Kad sam to zavrsio krzilo sam postavio na vec pripremljenu povrsinu od balze 1,5mm I sve to pritirnuo tegovima kako bi se sto bolje zalepilo.

Kad sam to odradio,onda sam zalepio bocna rebra I ucvrstio ih spenadlama.Sad je ostalo da se osusi jer je lepak na vodenoj bazi I potrebno je vreme da dodje do potrebnog vezivanja.

Sav visak lepla koji se prilikom lepljenja pojavio,morao sam da uklonim jer bi to kasnije pretstavljalo problem prolikom smirglanja.To sve na kraju lepljenja donjeg planka izgleda ovako.

Sava:
Beli lepak je pretežak za plankiranje stiripora balzom. Osnova belog lepaka je mermerni prah velike specifične težine gde na isparavanje jako malo ode.
Epoksidni lepak čije je otvoreno vreme oko dva sata, razređen metanolom idealan je za taj posao.Težina se neznatno poveća. Pišem ovo iz ličnog iskustva u želji da cenjeni kolega modelar dođe do što lakšeg i čvršćeg modela.Stiropor koji je otpao prilikom isecanja krila, idealan je kalup za pritiskanje plankova.
Mnogo lepih trnutaka,pozdrav
U kanal kroz koji prolazi kabl servoa, ugrađivao sam cevčicu napravljenu od papira zidnih kalendara .Tako si siguran da utikač servoa neće krenuti u neželjenom pravcu i izdrobiti meki stiropor.

GILE:
Radi buducih radova pozeljno je meriti tezinski sve sto radis da bi lakse zakljucivao sta ti podize tezinu i koliko jer ne postoji prelagan avion samo pretezak. U potpunosti se slazem sa Savom. Mislim da si naneo previse belog lepka. Hrapavost povrsina je zadrzala prilicnu kolicinu lepka. Gledaj da koristis D3 beli lepak jer je otporan na vlagu.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version