RC MODELI AVIONA - SUS > TRENAŽNI MODELI

Moj prvi poduhvat"BEJBI"

<< < (2/5) > >>

soprano:
Hvala na savetima,slazem se da ovaj lepak ima veliku tezinu a to sam zakljucio posle zavrsenog planikranja kada se bocica sa lepkom osetno olaksala.
Ja se opet zahvaljujem na komentarima jer zato i sluzi ovaj forum da se nesto nauci cak i iz svojih gresaka.
Vredno se radilo ovih dana i nastavak izrade krila sledi....

Mythbuster:

--- Quote from: Sava on September 07, 2010, 05:28:06 PM ---Osnova belog lepaka je mermerni prah velike specifične težine gde na isparavanje jako malo ode.

--- End quote ---

Uz duzno postovanje, mislim da mermera nema ni u tragovima.
Osnova belog lepka (Drvofix i sl.) je PVAc, Poli Vinil acetat koji se dobija sinteticki, polimerizacijom Vinil acetatnog monomera, sto ce reci iz acetilena i sircetne kiseline uz prisustvo zive kao katalizatora, i vode kao rastvaraca.
Kad voda ispari, ostaje samo film PVAc, jedino je isparavanje otezano, pa dugo vremena treba da se sve osusi i stabilizuje.

Epoxy je zaista bolji, ali teze dostupan, komplikovaniji za rad, pogotovo za gradnju pocetnickog modela .
20-30 grama na krilu od metra, za jedan model ne znaci mnogo ako nije vrhunski takmicarski, a u tom slucaju, stiropor i balza i nemaju sta da traze.

Samo ostavi u kalupu da se dobro osusi i ne brini, letece to bez problema.

soprano:
 (:sok:)Kao i svaki pocetnik nisam razmisljao da ostavim stiropor koji je otpao :sljus,zato sam imao malo vise poteskoca pri lepljenju ali znacu za drugi put.

soprano:
Na prethodnij slici se lepo vidi da bocna rebra treba osmirglati kao i pokratiti plank.Preko stiropora sam lepio krep traku (to je traka koju koriste moleri pri krecenju da zastite prozore i vrata) kako ne bi ostetio stiropor prilikom smirglanja.

Smirglao sam tako da rebro prati konturu krila i koristio finu smirglu da ga doteram u nulu.Nakon toga je bilo potrebno osmirglati napadnu ivicu koja isto treba da prati konturu krila ali ne sne da bude zaobljena nego kao otsecena pod nekim uglom,ako neko nije razumeo slike govore vise od reci.

Kada je ovo bilo gotovo,lepio sa na izlaznoj ivici dascicu balze od 5mm a sirina je zavisila od toga kolika zeljena dubina krila minus trenutna dubuna.U mom slucaju 225mm - 210mm = 15 mm i to je sirina letvice.

Ovaj visak planka sto se vidi je skracen ravno sa dacicom.Posle toga sam se bacio na smirglanje tako da dascica prati konturu krila i dodje na izlazu krila u nulu sa donjim plankom a da ne dodiruje plank.I ovde sam lepio krep traku na krilo kako ne bi ostetio stiropor.

Kada sam sve ovo uradio onda je krilo spremno da dobije gornji plank.

misha:
sve cestitke na zapocetoj izradi idokumentovanju.

interesuje me da li svi vidite ove slike ili je problem do mog racunara.
neke vidim cele a vecinu samo prvu, gornju trecinu.

pozdrav

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version