E pa
napokon je danas poleteo gore pomenuti F3A trenazni avion koji me je IMPRESIONIRAO i ispunio moja ocekivanja u potpunosti. Model vec jako dugo postoji na trzistu i minijatura je full 2x2m Oxalys-a koji prvenstveno sluzi za treninge. Konstruktor ovog predivnog aviona je ujedno i poznati francuski RC pilot, Christophe Paysant-Le Roux (CPLR design). Full F3A model (2x2m) je po defaultu namenjen i pravljen za glow motor, tj. Yamadu YS 170 DZ, a njegova minijatura za Yamadu YS63S. Avion je koncepcijski napravljen da bude malko tezi, kako bi opterecenje krila bilo priblizno 80g/dm
2, kao sto je slucaj i sa njegovim velikim bratom.
Specifikacija modela:
Duzina: 1.450 mm;
Raspon: 1.360 mm;
Tezina:2.500 g E/(bez goriva);
Povrsina krila: 32,9 dm²;
Opterecenje: 76 g/dm²
Od samog starta kako sam kupio model od Veljka, nisam zeleo da se zalecem i kupujem i ugradjujem bilo sta u ovaj model, jer sam zeleo da imam jedan mali, kompaktan model za treninge s kojim cu da uzivam u potpunosti.
Nakon gomile procitanih topica po netu, odluku sam doneo i skupio kintu za Yamadu YS63S sa hatori izduvnim sistemom! Odluka je pala i polovinom februara napravio prvu porudzbinu kod keimod firme/sajta, porudzbina nije prosla i nakon jos par pokusaja (putem PayPal-a...). Da ne duzim, zakljucak poslovanja sa njiima je bio krajnje razocaravajuci, tako da sam morao da trazim alternativno resenje. S obzirom da je vec uveliko bio maj mesec, odluka je pala na Saito .82 koji je po meni sada (gleadjuci iz drugog ugla) mnogo bolje resenje. Jeste da Yamada 63S spada u sam VRH glow takmicarskih motora i da su do besvesti nasvirani i uradjeni, ali sve to pod uslovom koriscenja goriva koje u sebi sadrzi visok procenat nitrometana (vecina leti sa 30%, a cena od 1 galona je 30 i kusur evra), jer samo tada do izrazaja dolazi njihov pun potencijal. Po defaultu ima pumpicu za gorivo sto je jako korisna stvar, pogotovo kod izmestenih rezervoara koji se nalaze u tezistu, itd...
Dakle, Saito 82 je definitivno naciljan i kupljen pre jedno mesec dana. Razlog kupovine Saita je taj, sto je ekvivalentan Yamadi 63 po tezini, a staticki potisak mozda i bolji (do 4.5Kg) sa manjim procentom nitrometana.
Motor je razradjen na probnom stolu i nedavno ugradjen na model, gde su izvrsena finalna stelovanja i podesavanja.
Setup modela je sledeci:
Servoi u krilima Hitec HS-422, u trupu gas Hitec HS-422, rep i dubina Ino lab HG 650 Carbonite Gear.
Motor Saito .82 4T
Prijemnik JR R921 2.4Ghz
Baterija Sanyo Eneloop 5 celijska 2000mAh
Rezervoar 260ml ( po defaultu koji se dobija uz kit, mozda bi trebalo da bude veci, oko 350ml, ali za sada je ovaj dovoljan. Postoji mogucnost upgrade-a jer se rezervoar nalazi u tezistu (slike iznutra cu postaviti naknadno cim navatam vremena.)
Remote glow i ventil za brzo punjenje goriva.
Nemam ni jednu sliku u letu, jer je sve slikano telefonom, ali krajnji rezultat i zakljuack koji mogu da izvedem je da nikada nisam leteo ovako nesto poslusno i precizno kao sto je ovaj avion. Upravljivost na repnim povrsinama je ogromna, cemu je delom zasluzan kanalajzer na vrhu trupa iza kabine...Motor je jos uvek u fazi razrade pod bogatom smesom, tako da ce tek pun potencijal imati nakon x potrosenih rezervoara i stelovanja. U planu imam jos neke stvari koje bih mozda ugradjivao u sistem za napajanje motora gorivom, ali o tom po tom.. Za sada se pokazalo da sve funkcionise FENOMENALNO.