ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM

Spržen kontroler

(1/3) > >>

Gatti.Gatozza:
Juče sam došao u posed Graupner Terry modela, međutim kad sam sve spojio i probao, nakon minut vremena rada na pola gasa, kontroler je zadimio i straaaašno zasmrdeo. Skinuo sam bateriju što je pre bilo moguće.
Sad, trebalo bi uzeti novi kontoler, ali se bojim da mu se ne desi isto. Napravio sam par slika komponenti u nadi da neko od Vas može da mi pomogne da lociram problem. Ne bi voleo da kupim nov, a da mu se desi isto.
Koji su razlozi zbog kojih se ovo dešava? Kontroler ima oznaku Robbe motor speed control XS-4.

ivanmagd:
Da ti se slucajno nije dogodilo da bar na kratko spojis obrnuto + - ?
Jesi li probao ponovo da spojis i da vidis jel se samo pregrejao kontroler ili je skroz crkao?
ako imas unimer probaj da izlaz ka bateriji izmeris  i ako je u kratkom spoju , moguce je da je samo izgorela zastitna dioda na ulazu koja i sluzi da u slucaju obrtanja + - napravi karatak spoj i ne da struji da ide dalje ka elektronici, obicno kada se ovo dogodi, dioda se raspadne i jako se zadimi i zasmrdi , ukoliko izmeris kratak spoj na ulazu i ako nemas iskustva u svemu ovome idi kod najblizeg tv mehanicara ili elektronicara koji ce ti ovo srediti veoma brzo i jeftino,

drugo je da nije odgovarajuca elisa na motoru pa se motor a samim tim i kontroler preopteretio i izgoreo, ili da je eventualno motor zaribao od stajanja ili slicnog, jel se okrece lako rukom?

verovatno si proverio sve kablove , ali mozes da proveris da se slucajno nisu spojili kablobi koji idu ka motoru, mozda su u nekom trenutku dodirnuli kuciste motora ili tako nesto pa je kontroler izgoreo.

Ako su izmedju kontrolera i motora bullet konektori , hoce ponekad i zastitni termoskupljajuci buzir da se svuce sa konektora i da se spoje + -

ajd javi sta si uradio..
pozz

enes:
Polako govoris o kontroleru koji ima oznaku XS-4 a na slikama jedini sa tom oznakom je prijemnik??!! Sad sam zbunjen sta je dimilo i sta je crklo?? Regler (ESC) ili Prijemnik???

ivanmagd:
Oznaka prijemnika je RXS-4 a kontrolera XS-4, pogledaj malo bolje

Gatti.Gatozza:
Da odgovorim. Nisam mogao da promašim polove, jer sam montirao džek sa jednim okruglim i jednim kvadratnim. Probao sam i ponovo da spojim ali istog trenutka zasmrdi i zadimi. Što se tiče adekvatnosti motora, sklon sam da verujem da je ok, jer je model kupljen od čoveka koji je jako dugo u modelarskim vodama, ali na žalost nema rezervni kontroler koji meni treba. Elisa se rukom okreće fino, onako po trećinama (ako znate na šta mislim). Termoskupljajući bužir je ok, čak je i dosta duži nego što je neophodno.

Što se tiče oznake, oznaka kontrolera je XS-4, vidi se natpis na njegovom donjem delu, malim slovima. Prijemnik je RXS, kao što reče Ivan.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version