RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Zamena za oracover foliju?

(1/5) > >>

vladislav:
Cao,
od skoro sam poceo da se zanimam za modelarstvo, za sada malo seckam balzu, ali problem mi je prekrivanje sa folijom.
Vidim te folije oracover ili monocot nisu bas ni jeftine, pa ako neko mozda zna moze li se naci neka jeftinija varijanta.Sta sve moze da se koristi kao zamena  za oracover?
ja imam neke samolepljive pvc folije koje koristi stampraija za stampu,ali su one mnogo deblje i verovatno teze.
Svaki savet dobrodosao,hvala :)

tibeteagle:
Za balza konstrukciju je najbolja folija Oracover ili Monocote. Ovo su samo nazivi folije, a u sustini prave se od termo skupljajuceg poliestera i prave ga i druge firme. To je vazno znati, jer folije za nalepnice i reklamne potrebe su vecinom od mekanog PVC (poli-vinil-klorid) materijala. Ona je od prilike duplo teza.
Vazna osobina Oracover folije je da se lepi prilikom peglanja i skuplja u svim pravcima u zavisnosti od temperature.
Znaci ne vredi eksperimentisati ni sa cime drugim kada je balza konstrukcija u pitanju.
Jeste da je tesko naci ispod 5 eura metar ali moje iskustvo je da vredi.
PVC folije su dobre eventualno samo za dekorisanje vec presvucenog krila.
Posto ja radim krila od stirodura, upravo sada sam probao da presvucem krilo sa Oracal PVC folijom kao alternativu. Uspelo je, s obzirom da je krilo u potpunosti zatvoreno, bez rupa izmedu rebara kao kod balza konstrukcje. Posle stavljanja malo se zagreje pazljivo fenom i odlicno prijanja za stirodur.  :-*

Pink od dole je stirodur a belo je presvuceno sa PVC folijom.

Znaci presvuci penaste delove modela se moze i sa samolepjivom PVC folijom dosta uspesno, samim tim dosta jeftinije i brze.  ;)
PVC folije se mogu kod nas kupiti u stamparskim radnjama na metar u svim bojama za oko 1 euro za metar folije od 60cm sirine.

Najeftinije poliesterske folije za presvlacenje prodaju, naravno, kinezi na ovo sajtu:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_listCategoriesAndProducts.asp?catname=Covering+Film&idCategory=245&ParentCat=58
Pet metara jednobojne folije u sirini od 60cm kosta 12,95 dolara sto je oko 1,7eura po metru.
To zaista nije skupo. Za kvalitet ne znam, treba probati. Ako je vec neko isprobao kinesku foliju neka nas izvesti.
Problem je samo sto se ne moze kupiti na metar. :-\
Poz. T.E.

boca55:
Za Oracover je tesko naci zamenu, lagan je i cvrst i ne opusta se na suncu kao Monocot. Medjutim ima jedna vrsta samolepljive folije koja bi mogla da ga priblizno zameni. Postoji u prodavnicama materijala za sitotehniku tanke samolepljive aluminijumske folije. To nije plasticna folija nego bas tanka aluminijumska, plastificirana, smolepljiva folija. Ona se zalepi na konstrukciju i doteze peglom kao monokot. Pri tome treba biti pazljiv da se ne greje sa velikom temperaturom jer bi ta folija mogla da izvitoperi konstrukciju. Cak je fen za susenje kose bolji od pegle. Ona je dosta tanka i lagana. Za presvlacenje se moze koristiti i plasticna folija koja je deblja i teza i ona se moze zatezati fenom za kosu.
Prodaja folija je najbolja u prodavnici SITOTEHNIKA u Kirovljevoj ulici kod pijace na Banovom brdu.

aco:
Ja koristim foliju kojom taksisti prelepljuju svoje automobile. mislim da je slicna ako ne i ista kao one koje se kupuju po stamparskim radnjama. Medjutim dobra strana te folije je sto se dosta skuplja kada se zagreje. Krila pravim od stirodura ali mu tankom zagrejanom zicom vadim komade tako da krilo nije puno. Na najdebljem delu krila ulepim jednu camovu letvicu 2x2mm i kad izvadim kocke i prelepim ga folijom ostaje prilicno cvrsto(do sad mi se nijedno nije slomilo a padala su bezbroj puta). Kad prelepim foliju pistoljem na topli vazduh je grejem da se zategne i prilepi bolje.
[]

Zoom Zoom:
Ja sam jedan avion presvukao folijom za zatamljivanje prozora, Super je ispalo. ima je u svim bojama...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version